Nowy uniwersalny komputer za około 2500 zł z system operacyjnym

1. Jak nie masz zamiaru kręcić czy katować procka to BOX wystarczy. Zresztą ten procek ma dość niskie TDP.
  2. Wentylatory podpinasz do MOLEX i ich obrotami sterujesz za pomocą przełącznika na obudowie - LOW/HIGH/OFF
  3. Masz zamiar grać w jakieś lepsze gry czy chcesz po prostu lepszy procesor? W niedługim czasie wychodzą Ryzeny 3000. Myślę, że Ryzen 3300G 6C/12T/15CU mógłby Cię zainteresować.
  4. Zależy co rozumiesz pod pojęciem “kilkoma grami”. Tytuły AAA to dzisiaj ok 50 GB więc dysk 240 GB szybko się skończy.
  5. Masz płytę mATX. Nie myślałeś o niższej obudowie? RG4 to dość wysoki kloc.
  1. Ja bym wymienił. Chłodzenie z wiatrakiem 120 mm będzie bezgłośne.

2. Rozgałęziacz albo osobny kontroler obrotów (masz w budzie).

Gry to Stellaris, EU 4 , Civ 6, CK2

Chciałbym jak najmniejszą. Ale żeby miała “obsługę” czyli gniazda USB od góry tj. pendrive po włożeniu był pionowo a nie poziomo a poza tym miłe by było choć to nie konieczne - czytnik kart pamięci.
Jaką obudowę byś polecił ?

Wolałbym jakieś sterowanie automatyczne.

Zobacz Deepcool Tesseract

Czyli 240 GB nie starczy. Musisz wziąć pod uwagę fakt, że przy ok 80% zapełnienia dysku SSD jego prędkość spada. system i podstawowe aplikacje to już ok. 50 GB

5cm niższa signum:

Ale ma tylko jeden wentylator w zestawie. Co do automatycznych obrotów to musiałbyś doposażyć się w wentylatory PWM, ale teraz jest problem z gniazdami na mobo - jest jedno i jeszcze nie wiem czy PWM.

EDIT:

Sprawdziłem, złącze PWM, ale potrzeba rozgałęzienia. Problem w tym, że nie można rozgałęziać w nieskończoność, a przy np 2 wentylatorach może być problem z osiągnięciem maksymalnych obrotów - teoretycznie powinno działać, le trzeba zakładać i taką możliwość.

Też byłaby git, ale to plexi na boku… no i brak filtra na topie.

Przeczytałem na szybko w internetach, że płyta główna daje 1A (12W). Ten Zephyr bierze 0,18A, więc da się podpiąć pięć sztuk bez spadku prędkości maksymalnej. Trzeba po prostu zerknąć ile bierze dany wentyl - LEDowe potrafią trochę więcej.

Zdecydowanie nie starczy, gry Paradoxu mają brzydki zwyczaj robienia save w moich dokumentach, a w bardziej zaawansowanej rozgrywce taki save potrafi po 50 mega mieć :wink:

Zakładając optymistyczny wariant 1A, co nie jest w żaden sposób oczywiste - żaden producent też jakoś tego nie podaje.

0,18 jest niepoprawną wartością i nie wiem czemu producent to tak opisał. 0,18 tyczy się zwykłego Zephyra. Zephyr PWM bierze 20 i więcej przy maksymalnych obrotach - 25 to będzie naciągany max. Co do maksymalnych obrotów to też nie jest kwestia zasilania, a tego, że dwa wentylatory w jednym gnieździe potrafią się “gryźć”. Skutkuje to złymi odczytami obrotów - możesz mieć informację o maksymalnych, a tak naprawdę będzie mniej lub odwrotnie - masz zaniżony odczyt.

…ale powiedzmy sobie szczerze, bez karty graficznej i z samym apu wystarczą dwa jakiekolwiek wentylatorki robiące cokolwiek na kształt delikatnej bryzy. Równie dobrze może je ustawić na sztywki na 10% i też starczy pewnie :wink:

Ale to tak samo duża obudowa.