- Jak nie masz zamiaru kręcić czy katować procka to BOX wystarczy. Zresztą ten procek ma dość niskie TDP.
- Wentylatory podpinasz do MOLEX i ich obrotami sterujesz za pomocą przełącznika na obudowie - LOW/HIGH/OFF
- Masz zamiar grać w jakieś lepsze gry czy chcesz po prostu lepszy procesor? W niedługim czasie wychodzą Ryzeny 3000. Myślę, że Ryzen 3300G 6C/12T/15CU mógłby Cię zainteresować.
- Zależy co rozumiesz pod pojęciem “kilkoma grami”. Tytuły AAA to dzisiaj ok 50 GB więc dysk 240 GB szybko się skończy.
- Masz płytę mATX. Nie myślałeś o niższej obudowie? RG4 to dość wysoki kloc.
-
Ja bym wymienił. Chłodzenie z wiatrakiem 120 mm będzie bezgłośne.
-
Rozgałęziacz albo osobny kontroler obrotów (masz w budzie).
Gry to Stellaris, EU 4 , Civ 6, CK2
Chciałbym jak najmniejszą. Ale żeby miała “obsługę” czyli gniazda USB od góry tj. pendrive po włożeniu był pionowo a nie poziomo a poza tym miłe by było choć to nie konieczne - czytnik kart pamięci.
Jaką obudowę byś polecił ?
Wolałbym jakieś sterowanie automatyczne.
Zobacz Deepcool Tesseract
Czyli 240 GB nie starczy. Musisz wziąć pod uwagę fakt, że przy ok 80% zapełnienia dysku SSD jego prędkość spada. system i podstawowe aplikacje to już ok. 50 GB
5cm niższa signum:
Ale ma tylko jeden wentylator w zestawie. Co do automatycznych obrotów to musiałbyś doposażyć się w wentylatory PWM, ale teraz jest problem z gniazdami na mobo - jest jedno i jeszcze nie wiem czy PWM.
EDIT:
Sprawdziłem, złącze PWM, ale potrzeba rozgałęzienia. Problem w tym, że nie można rozgałęziać w nieskończoność, a przy np 2 wentylatorach może być problem z osiągnięciem maksymalnych obrotów - teoretycznie powinno działać, le trzeba zakładać i taką możliwość.
Też byłaby git, ale to plexi na boku… no i brak filtra na topie.
Przeczytałem na szybko w internetach, że płyta główna daje 1A (12W). Ten Zephyr bierze 0,18A, więc da się podpiąć pięć sztuk bez spadku prędkości maksymalnej. Trzeba po prostu zerknąć ile bierze dany wentyl - LEDowe potrafią trochę więcej.
Zdecydowanie nie starczy, gry Paradoxu mają brzydki zwyczaj robienia save w moich dokumentach, a w bardziej zaawansowanej rozgrywce taki save potrafi po 50 mega mieć
Zakładając optymistyczny wariant 1A, co nie jest w żaden sposób oczywiste - żaden producent też jakoś tego nie podaje.
0,18 jest niepoprawną wartością i nie wiem czemu producent to tak opisał. 0,18 tyczy się zwykłego Zephyra. Zephyr PWM bierze 20 i więcej przy maksymalnych obrotach - 25 to będzie naciągany max. Co do maksymalnych obrotów to też nie jest kwestia zasilania, a tego, że dwa wentylatory w jednym gnieździe potrafią się “gryźć”. Skutkuje to złymi odczytami obrotów - możesz mieć informację o maksymalnych, a tak naprawdę będzie mniej lub odwrotnie - masz zaniżony odczyt.
…ale powiedzmy sobie szczerze, bez karty graficznej i z samym apu wystarczą dwa jakiekolwiek wentylatorki robiące cokolwiek na kształt delikatnej bryzy. Równie dobrze może je ustawić na sztywki na 10% i też starczy pewnie
Ale to tak samo duża obudowa.