Witam, mianowicie planuję zakup używanego GTX’a 750 Ti gaming 2 GB GDDR5 z taktowaniem na rdzeniu: 1085 mhz na pamięciach: 5400 mhz. I teraz zasilacz, odwiedziałem strony typu “Psu wattage calculator” No i jedna strona mi pokazuje, że optymalny dla tego zestawu to 450 W a inna 347 W. I teraz nie wiem której wierzyć. Mój sprzęt to
I5-2500 4x3,3GHz
8 gb RAM DDR3 (2x4gb 1333mhz)
GPU no to ten 750 Ti
1 dysk HDD 500 gb, ma 7200 obrotów
I mam stację dysków…
Może wy jakąś stronę polecicie która pokaże zasilacz już taki odpowiedni lub sami wiecie jaki zasilacz do tego zestawu??
Odradzam, za 100 nie znajdziesz, a za 250 kupisz rx 560/gt 1050 przy odrobinie cierpliwości. Obie nieco wydajniejsze i nowsze, więc nie padną, a 750TI może niedługo już zacząć sprawiać problemy (wiek). Ogólnie wiesz, ze szukasz karty o klasę za słabej do tego komputera? To by 1050Ti/rx 570 raczej bardziej pasował.
Jeżeli chodzi o zasilacz, to zakłądając, ze nie masz chińskiego złomu/bomby, to do Twojej konfiguracji starczy zwykły 350W (np. Silentium ma tanie i niezłe), jak kupisz na zapas 450, minimalnie droższa, to będziesz jechał stale na obciążeniu rzędu 50%.
Mówimy o używanych wszystkich? Powiedz ile masz, pisz do ludzi i pytaj, może spuszcza cenę.
Ja nie chce Ciebie straszyć, ale musisz sie liczyć z tym, że za pół roku karta padnie i ni pieniędzy, ni karty…
Zależy do czego, te wszystkie są “low entry level”, czyli dla niedzielnych graczy. O FHD w większości gier zapomnij przy dobrych wiatrach 900p, przy złych 720, detale niskie max średnie w starszych. Rzecz jasna mówię o grach, nie muzelnym CSGO i LOLu.
Chciałbym kartę która poradzi sobie w gta 5 w full hd na tych średnich czyli najniższych lub wysokich w 30 klatkach lub world of tanks w 720p na grafice średniej bądź wysokiej w 60 klatkach, ogólnie takie ustawienia w grach mi wystarczą, 720p i grafika średnia/wysoka i 30 klatek lub 60 bo nie we wszystkich e - sportowych grach 30 klatek zapewnia komfort rozgrywki
To każda z tych da radę. Nie jestem tylko pewien 2GB Vram i wysokich w GTA5. Średnie powinny być ok, ostatnio ktoś kupił na forum 560D i miał cos pod 60 na średnich bodaj.
Czyli 750 Ti wystarczy ? Oczywiście mówimy nadal o używanej, i nie będę mówił tutaj o moim (nowym) GT 710 który prawie 1,5 roku pracował w starym kompie, ale w tym momencie ta karta jest za słaba na ten komp i jest “bottle neckiem” dla tej i5, i dlatego zmiana na lepszą i cały czas o tym 750 ti myślę…
Nie mówię, że dokładnie po 6 miesiącach. Mówię tylko, że gt 750TI to 2014 rok., a ryzyko zgonu karty rośnie wraz z wiekiem. 660 juz stosunkowo często padają. Musisz więc przekalkulować., jeżeli cena jest 100 zł wobec 250 za 1050, to bierz. Natomiast gdybyś miał płacić 200 zł za 750Ti i 250 za 1050, to bym sugerował odżałować 50 zł.
Napisz też jaki masz ten zasilacz, marka, moc i wiek.
Kup 750Ti bo ludzie sprzedają za 100. Do niej i tego i5 wystarczy zasilacz z 250W na linii 12V. Czyli średnio na jeża jak kupisz silentiumpc Elementum 350W to spokojnie wystarczy.
Powiem, że na zasilaczach znam się najmniej, nawet nie wiem jak sprawdzić czy to nie jest jakiś “poleasingowiec”, Mój komputer to: Dell Optiplex 790 MT
To zaczekaj z zakupem.
Masz poleasingowca.
Sprawdź na początek, czy karta wejdzie, tzn. jej wymiary vs wielkość maksymalna (długosć+wysokosć) w manualu, jeżeli firma nie dała, to na stronie della.