Zastanowiło mnie dlaczego wchodząc na DP niezalogowany i klikając na awatar zalogowanej osoby biorącej udział w komentarzach mam obraz jej dane jak na obrazku
. A jako anonim, nie mam dostępu do danych komentujących na forum.Jakie dane, bo się gubię?
Dane jak na przykładowym foto
Data rejestracji, miasto i skróty do serwisów społecznościowych?
To tak jakbyś miał wąty że ktoś wykorzystał dane prywatne które sam udostępniłeś
PS: Przeglądając twój profil - wpis z 14.10.2017 - popraw sobie tytuł
Poprawione
Ale to przecież sam ustawiasz jako avatar. Czy jak w to miejsce wkleisz skan dowodu, to będzie jeszcze większa wada portalu?
Nie mówię o awatarze.
A o czym?
O danych jak np. ulubione, komentarze, ulubione …, data rejestracji , miejscowość.
Dokładnie do tego powinni mieć wgląd tylko zalogowani na portal, a nie każdy. Nawet na kretyńskim FB jak się nie zalogujesz to poza zdjęciem profilowym nic nie zobaczysz, żadnych danych jak jakiś adres, telefon itp.
Żeby jeszcze te dane miały jakąkolwiek wartość…
Myślę, że to indywidualna kwestia każdego serwisu. Ogólnie są dwie opcje takiego stanu rzeczy:
- Tak zostały skonstruowane wymagania niefunkcjonalne serwisu
- Wymagania niefunkcjonalne serwisu nie zostały dostatecznie sprecyzowane
Bez znaczenia jak było, sprawa jest prosta, nie chcesz by inni widzieli jakieś dane o Tobie to ich nie podawaj. Ja nie widzę różnicy między anonimowym a zalogowanym użytkownikiem, dla mnie oboje to obcy ludzie.
Poza tym część danych jak komentarze jest typowo publiczna tak czy siak więc co za problem, że wyświetlają się w profilu?
Na Dobrych Programach jakie newralgiczne dane widzisz u innych?
Prócz zdjęcia, miejscowości i kilku danych która takowa osoba nie ukryła lub nie chciała ukryć. Więc sorry, ale to nie jest dobry przykład.
Ale na forum DP jest blokada a na głównej nie ma
W końcu - po 4 godzinach - napisałeś o co Ci chodzi.
Bo to dwa różne system tworzone z różnymi wymaganiami niefunkcjonalnymi.
Miejscowość wpisałeś sam przecież.
Ty nie rozumiem to tak jakbyś podał do Banku swój adres i bez identyfikacji np. Peselem czy NIK każdy by te dane widział.
Miejscowość nie jest daną newralgiczną. Jak tam jednak wpiszesz zamiast miasta PESEL, to Twój problem. To jak z danymi, które Ty podajesz w internecie:
- numer telefonu,
- zdjęcia i filmy z mieszkania,
-itd.