Na wyższej rozdzielczości monitora, niższa jakość nie będzie ładnie wyglądać .
Dzięki za odpowiedź. A są monitory HD z funkcją HDR?
To lepiej kupić monitor HD z HDR.
Nie można na takie pytanie prosto odpowiedzieć, bo wiele zależy od rodzaju i jakości sygnału FHD (1920x1080) oraz od parametrów monitorów. Dobrej jakości sygnał FHD może znacznie lepiej wyglądać na dobrej jakości monitorze 4K i fatalnie na kiepskiej jakości monitorze FHD.
Mam monitor PHILIPS 243V7QDSB/00, karta GTX 1050 TI.
To skąd to pytanie o 4k?
Stąd, że pytam się czy obraz HD będzie lepszy na monitorze FHD z HDR czy na 4K.
Odpowiedziałem na to pytanie:
Wtedy Ty podałeś listę sprzętu, z której wynika, że masz monitor FHD.
Zależy od rodzaju matrycy, jej jakości i parametrów.
Ja mam ten monitor, który podałem i telewizor Philips 4K i obraz jest bardziej szczegółowy na TV 4K na tym samym kanale nadawanym w HD.
Połącz kropki
Na polskim rynku monitor 4k ponoć jest tylko ten.
Stać cię. Cena spora.
Sa tańsze, monitory UHD o rozdzielczosci 3840 x 2160
Na pewno lepiej mieć monitor o takiej rozdzielczosci wraz z HDR niż monitor HD z HDR.
Obraz o danej rozdzielczości najlepiej wygląda na monitorze/telewizorze o takiej samej rozdzielczości jak obraz. Full HD nie będzie wyglądało tak dobrze na ekranie Ultra HD jak Ultra HD na ekranie Ultra HD.
Hmm… To jest tak duże uproszczenie, że w zasadzie spokojnie można to twierdzenie wyrzucić do kosza
To nie jest żadne uproszczenie tylko prosta, PODSTAWOWA zasada, jak 2+2.
Owszem, na postrzeganą „jakość” obrazu wpływa wiele rzeczy, jak współczynnik przepływności bitów (bitrate - jeśli mówimy o video/filmie) czy wielkość ekranu (zagęszczenie pikseli na cal) ale autor pytał konkretnie o rozdzielczość obrazu vs. rozdzielczość ekranu a tu sprawa jest prosta - najlepszy obraz uzyskamy na ekranie o takiej samej rozdzielczości jak dany obraz.
Z jakiegoś powodu masz przecież ustawioną w systemie rozdzielczość natywną swojego monitora, a nie żadną inną, prawda?
To jest zbyt duże uproszczenie, bo w praktyce jakości odbioru wyświetlonego nam obrazu cyfrowego, nie da się sprowadzić do samej tylko rozdzielczości (ekonomiści w takiej sytuacji używają magicznego zaklęcia „ceteris paribus”).
Druga sprawa, autor pytania zdążył już częściowo (ale ciągle zbyt mało) skonkretyzować, że genezą pytania jest to, że w jego subiektywnym odbiorze, obraz telewizyjny, kanału emitowanego w FHD, znacznie lepiej wygląda na jego telewizorze 4K niż na jego monitorze FHD…
Z powyższego podtrzymuję, że udzieliłem jak do tej pory najlepszej odpowiedzi TUTAJ i czekam na skonkretyzowanie problemu
Zgadza się, dlatego wymieniłem kilka rzeczy które nań wpływają. U autora wątku na jego lepszą postrzeganą jakość obrazu na TV wpłynął jeszcze zapewne rodzaj matrycy i „polepszacze/upłynniacze” obrazu które są w TV, ale to nie znaczy ze to co napisałem jest uproszczeniem tylko jednym z podstawowych czynników które wpływają na to czy obraz wygląda „tak jak powinien” a nie tylko „OK”.
Ojej, tak na szybko, fizyczne wymiary matrycy mają większy wpływ niż jej rozdzielczość…
Bez sensu porównanie.
TV4K skalują obraz telewizyjny HD do 4K stąd jego lepsza jakość, niż na natywnym monitorze HD.
Co innego porównywanie obrazu gier na monitorach.