Obraz Full HD

Witam. Mam takie pytanie… Czy obraz HD (1920x1080) będzie lepszy na monitorze HD czy na monitorze 4K?

Na wyższej rozdzielczości monitora, niższa jakość nie będzie ładnie wyglądać .

Dzięki za odpowiedź. A są monitory HD z funkcją HDR?

To lepiej kupić monitor HD z HDR.

Nie można na takie pytanie prosto odpowiedzieć, bo wiele zależy od rodzaju i jakości sygnału FHD (1920x1080) oraz od parametrów monitorów. Dobrej jakości sygnał FHD może znacznie lepiej wyglądać na dobrej jakości monitorze 4K i fatalnie na kiepskiej jakości monitorze FHD.

Mam monitor PHILIPS 243V7QDSB/00, karta GTX 1050 TI.

To skąd to pytanie o 4k?

Stąd, że pytam się czy obraz HD będzie lepszy na monitorze FHD z HDR czy na 4K.

Odpowiedziałem na to pytanie:

Wtedy Ty podałeś listę sprzętu, z której wynika, że masz monitor FHD.

Zależy od rodzaju matrycy, jej jakości i parametrów.

Ja mam ten monitor, który podałem i telewizor Philips 4K i obraz jest bardziej szczegółowy na TV 4K na tym samym kanale nadawanym w HD.

Połącz kropki :slight_smile:

Na polskim rynku monitor 4k ponoć jest tylko ten.

Stać cię. Cena spora.
Sa tańsze, monitory UHD o rozdzielczosci 3840 x 2160

Na pewno lepiej mieć monitor o takiej rozdzielczosci wraz z HDR niż monitor HD z HDR.

Obraz o danej rozdzielczości najlepiej wygląda na monitorze/telewizorze o takiej samej rozdzielczości jak obraz. Full HD nie będzie wyglądało tak dobrze na ekranie Ultra HD jak Ultra HD na ekranie Ultra HD.

Hmm… To jest tak duże uproszczenie, że w zasadzie spokojnie można to twierdzenie wyrzucić do kosza :slight_smile:

To nie jest żadne uproszczenie tylko prosta, PODSTAWOWA zasada, jak 2+2.

Owszem, na postrzeganą „jakość” obrazu wpływa wiele rzeczy, jak współczynnik przepływności bitów (bitrate - jeśli mówimy o video/filmie) czy wielkość ekranu (zagęszczenie pikseli na cal) ale autor pytał konkretnie o rozdzielczość obrazu vs. rozdzielczość ekranu a tu sprawa jest prosta - najlepszy obraz uzyskamy na ekranie o takiej samej rozdzielczości jak dany obraz.

Z jakiegoś powodu masz przecież ustawioną w systemie rozdzielczość natywną swojego monitora, a nie żadną inną, prawda? :wink:

To jest zbyt duże uproszczenie, bo w praktyce jakości odbioru wyświetlonego nam obrazu cyfrowego, nie da się sprowadzić do samej tylko rozdzielczości (ekonomiści w takiej sytuacji używają magicznego zaklęcia „ceteris paribus”).

Druga sprawa, autor pytania zdążył już częściowo (ale ciągle zbyt mało) skonkretyzować, że genezą pytania jest to, że w jego subiektywnym odbiorze, obraz telewizyjny, kanału emitowanego w FHD, znacznie lepiej wygląda na jego telewizorze 4K niż na jego monitorze FHD…

Z powyższego podtrzymuję, że udzieliłem jak do tej pory najlepszej odpowiedzi TUTAJ i czekam na skonkretyzowanie problemu :wink:

Zgadza się, dlatego wymieniłem kilka rzeczy które nań wpływają. U autora wątku na jego lepszą postrzeganą jakość obrazu na TV wpłynął jeszcze zapewne rodzaj matrycy i „polepszacze/upłynniacze” obrazu które są w TV, ale to nie znaczy ze to co napisałem jest uproszczeniem tylko jednym z podstawowych czynników które wpływają na to czy obraz wygląda „tak jak powinien” a nie tylko „OK”.

Ojej, tak na szybko, fizyczne wymiary matrycy mają większy wpływ niż jej rozdzielczość… :wink: