Obraz z karty graf. tylko po resecie komp

Może ktoś miał podobny problem i doradzi. Po przesiadce z gtx 1050ti na rx 580 karta nie przekazuje obrazu do monitora, jedynie po resecie komputera wtedy działa bez problemi. Po ponownym uruchomieniu wydaje się że system się wczytuje a obrazu brak. Sterowniki stare usunięte i zainstalowane nowe AMD.
Karta prawie nowa na gwarancji, sprzedawca zapewnia że sprawna, sporzęt:
Silentiumpc 550 gold, msi night elf b150, i5 6500

A jak wyrzucałeś stare sterowniki? Korzystałeś z DDU?

Revo unistaler tylko. To moja pierwsza karta od amd.

No to rób tak:

1. Ściągnij DDU z linku powyżej (tj. wcześniejszy post)
  2. uruchom system w trybie awaryjnym
  3. rozpakuj i uruchom DDU
  4. w opcjach DDU zaznacz ten checkbox (w polskiej wersji inaczej się nazywa, blokuje instalacje sterowników z Windows Update):

1. Wybierz z listy sterowniki Nvidii i kliknij przycisk “Usuń wszystkie sterowniki bez ponownego uruchamiania”
  2. Teraz wybierz z listy sterowniki AMD i kliknij “Usuń wszystkie sterowniki i uruchom ponownie”
  3. Po włączeniu się Windowsa już w trybie normalnym zainstaluj sterowniki AMD.

Powinno się instalować najnowsze sterowniki więc zainstaluj najnowsze tj. 20.1.4, ale jak napotkasz problem czy błędy w działaniu - najnowsze Adrenalin 2020 są niekiedy problematyczne - to zainstaluj ostatnie Adrenalin 2019 tj. 19.12.1 uprzednio ponownie używając DDU w trybie awaryjnym.

Bardzo dziękuję, sprawdzę dzisiaj ten sposób. Sterowniki od AMD instalować lepiej wybierając ze strony czy poprzez dedekowany program, adrenalin,?

Na dole strony ze sterownikami masz tam programik który nazywa się 'autodetect". Pobierz go i uruchom. On wykryje automatycznie sprzęt w komputerze i pobierze odpowiedni instalator.

Najlepiej wejść na stronę AMD i tam pobrać całą paczkę. Aktualizator Adrenalin raz mi zrobił psikusa instalując złą paczkę.

20.1.4:

https://drivers.amd.com/drivers/beta/win10-radeon-software-adrenalin-2020-edition-20.1.4-jan27.exe

19.12.1:

https://drivers.amd.com/drivers/beta/win10-radeon-software-adrenalin-2019-edition-19.12.1-dec2.exe

Oczywiście masz Windowsa 10 x64 w pełni zaktualizowanego rozumiem tj. przynajmniej 1903?

Nie polecam tego rozwiązania, bo nie zawsze instaluje to co chcemy. Teraz albo ściągnie ostatnie “stabilne” czyli 19.12.2 albo najnowsze opcjonalne 20.1.4. Mnie aktualizator pobrał np. ostatnią paczkę stabilnych sterowników x86, mimo iż mam system x64. Ostatnie stabilne x86 to 17.7.2.

Korzystając z okazji. Jak polecasz najlepiej robić upgrade sterowników. Za pomocą panelu sterowania klikając "instaluj’ nową wersję. Czy lepiej jest użyć narzędzia DDU i instalować na czysto?
Ja zawsze upgrade robię z tej apki AMD i kłopotów nie miałem nigdy i DDU stosuję wyłącznie jak instaluję w kompie nową kartę to wtedy chcę się pozbyć wszystkiego co związane ze starą. Jednak jeżeli chodzi tylko o aktualizację to po prostu pobieram nową wersję sterowników i ją aktualizuję bez usuwania starej. Zakładam, że instalator sam wyczyści/nadpisze stare sterowniki. Ale może ro
bię jednak to źle?

Teoretycznie. Praktycznie to powinno wykryć posiadany sprzęt i zainstalować dokładnie to co chcemy adekwatnie do tego co mamy zainstalowane w komputerze. :wink:

Ok, dziękuję. System faktycznie win 10pro 64.

Jeżeli robisz update w obrębie jednej wersji tj instalujesz Hotfixy do ostatniej stabilnej wersji to możesz robić aktualizację na zasadzie nakładki - czyli opcja instalacji z powiadomienia w programie. Jednak jak coś nie siądzie to i tak czeka Cię DDU.

Przykładowo masz 20.1.3 więc 20.1.4 możesz instalować z okna programu. w 99% przypadków pójdzie bez użycia DDU i deinstalacji starszej wersji - choć ja sam zaciągam instalator ze strony.

Jeżeli jednak robisz update z np 19.12.1 na najnowsze 20.1.4 to warto machnąć DDU. Tak samo warto machnąć jak instalujesz następne stabilne, które pojawiają się co pół roku.

A i dodam jeszcze, że opcja pobrania ze strony czasami jest lepszym wyjściem. Wielokrotnie AMD podmieniało sterowniki jeżeli były jakieś większe problemy. Przykładowo 19.12.2 pojawiły się dwa razy. Pierwsza wersja robiła jakieś problemy przy instalacji. Następnego dnia podmieniono sterowniki nie zmieniając numeru, ale aktualizator zaciągał z jakiegoś powodu te stare - a jak miałeś już najnowsza paczkę to nie dostawałeś komunikatu o aktualizacji.

Niestety, wyczyściłem sterowniki zgodnie z instrukcją jednak problem pozostał. Czy do karty rx 580 8g aorus pobiera się stery do 580 czy 580x?

Przychodzi mi jeszcze do głowy przestawienie w BIOS priorytetowej karty graficznej na PCI.

580

Nie ma to znaczenia, bo to ta sama paczka sterowników.

To jeszcze pytanie techniczne, po zainstalowaniu w slocie karty nvidii obraz pojawia się po uruchomieniu komputera(mimo braku sterowników) z AMD dopiero po resecie. Czy to prawidłowe dla sprawnej karty?

Nie. Obraz powinien pojawić się na każdej karcie od razu przy starcie systemu. Nawet mimo braku właściwych sterowników. Wtedy system (jeżeli sam nie znajdzie odpowiednich sterowników) używa generycznych sterowników pozwalających na podstawowe funkcje - takie jak właśnie wyświetlenie obrazu na monitorze. Takie same sterowniku uruchamiane są w przypadku włączenia trybu awaryjnego gdy na przykład wystąpi problem z kartą graficzną lub jej oryginalnymi sterownikami.

Rozumiem, zwrócę tą kartę sprzedawcy. Trochę się zniechęciłem do AMD, pierwsza styczność i taki zonk. Początkowo planowałem kupić gtx 1660 6g ale wydawało mi się że
RX może być lepszym wyborem (na kolejne 3lata)więc na tym stanęło.

Ja lubię karty od AMD. Dziwi mnie to, że do RX580 są takie problemy. Sterowniki do tej karty powinny działać bezproblemowo. Tym bardziej, że przecież ta karta to nie jest nowość na rynku więc sterowniki ma raczej dopracowane.

A zmieniłeś ustawienie w BIOS tak jak pisałem?

… na gwarancji sklepu, czy kogo?
Bo wiesz, rx 580 były górnikami, a taka praca zdrowiu nie służy (lub ma np. modowany bios Twoja).