Oc e7200

Jeśli to są Goodramy PRO 800 to są bardzo dobre, robią 1200MHz CL5 przy 2.1V, jeśli zwykłe Goodramy to jest loteria z dobrym o/c.

Który program do sprawdzania temperatur jest wiarygodniejszy, bo ściągnąłem Real Temp i w nim temperatura jest ok 10*C niższa niż w Evereście. Podobno RT stworzono tylko dla Intela, to może coś w tym jest. Test czujników w RT pokazał 0.

beztytuuvoi3.th.jpgbeztytuumw1.th.jpg

A teraz jak wyłączyłem Orthosa to wynik testów czujnika pokazał 10. O co w tym chodzi??

Zwykłe goodramy z dobrej serii przy pomyślnych wiatrach zrobią 1000 MHz przy CL5. 1,8V i 1000 mhz to bardzo dobry wynik!

No ja właśnie tyle wyciągam, co mnie nie zadowala :slight_smile:

Przestawiłem timingi na 5-5-5-15 i na taktowanie CPU 3,50GHz i komp sie resetuje i automatycznie przywraca ustawienia fabryczne, ale na oryginalnym taktowaniu (2,53GHz) uruchamia się (na tych timingach).

Daj trochę napięcia na mostek czyli MCH powinieneś mieć takie coś w BIOSie, możesz dać +0,1/0,2V to pomorze.

Mam ustawione na +0,1V i właśnie na nich sie resetuje.

Aha, to zrób tak:

Daj maksymalne bezpieczne napięcie na pamięciach na proca daj 1,4V na mostek zmień do normalnej, i dawaj wyższe FSB, oczywiście wrzuć na PCI-E 100MHz i timingi standardowe. Jeżeli nadal to samo to zmniejsz mnożnik i dawaj jeszcze większe FSB, jeżeli nadal nic to daj jeszcze pamięci na SPD najmniejsze jakie możesz, nawet poniżej normalnego taktowania (downclocking).

W tym chodzi o te timingi, czy o te logi w SuperPI?? Bo dalej kręcić się boje, żeby proca nie spalić, bo w Evereście temper. rdzeni wacha się 80-90*C, a temper w RealTemp 70-80*C. Ale najprawdopodobniej mam czujniki zwalone.

PS Temperatury są w stresie. W RealTemp jest tester czujników i mój wynik jest raz 0, raz 1, a innym razem 10, ale nigdy nie przekracza 11.

Nie no to już nie przesadzaj tak z tą temperaturą… Lepiej go zostawić na takich parametrach…

A może takie wysokie temperatury to wina pasty:

dsc00572xm8.th.jpgdsc00574af5.th.jpg

A co do timingów to może trzeba podnieść V na ram?? Aktualnie mam 1.90V .

no pasta rzeczywiście żadna rewelacja jak chcesz i masz kase to kup Zalman’a ZM-STG1 do.30zł

możesz dać trochę napięcia RAM’om najpierw spróbuj bardzo powoli np. do 1.95>2.0>2.1, potem zobacz jak zachowuje się komp… jeżeli jest stabilnie możesz jeszcze trochę dać napięcia

ale PAMIĘTAJ!

pamięci z podniesionymi napięciami są mniej żywotne i bardziej podatne na zepsucie :wink:

Przeglądałem sobie ustawienia biosu i znalazłem cuś takiego:

PERFORMANCE ENHANCE [sTANDARD]

mam tam jeszcze opcje: TURBO i EXTREME

Fabrycznie było ustawiene Turbo, ale jak zacząłem kręcić to pokazało się WARNING: AFTER OC ‘STANDARD’ COULD IMPROVE SYSTEM STABILITY więc zmieniłem na standard. I moje pytanie: Czy mogę wziąć na turbo?? Czy będzie wydajniejszy i nic się nie stanie??

ale to ostrzeżenie pokazało się w biosie tak ??

jeśli tak to nie przejmój się BIOS zawsze ostrzega przed podkręcaniem =D> #-o

Czyli moge wziąć na turbo??

spróbuj… jeżeli PC się nie uruchomi to wyjmij i włóż baterię BIOS [mała srebrna bateryjka na pł.gł] :wink:

Ew. CLR_CMOS - szybszy sposób ;

wziąłem na Turbo, normalnie się uruchomił, ale żadnej różnicy nie odczuwam. Wynik w superPi tak sam jak na standard. Czym można sprawdzić czy to w ogóle coś dało??

A co do timingów to napięcie pod DDR wziąłem 2,10V i dalej sie resetuje… Niewiem czy to ma znaczenie ale ramy mam podpięte w DUALu.

To jest pewnie tak jak u mnie, funkcja ta nazywa się C.I.A 2 czyli Inteligentne podkręcanie cpu, działa to tak, że przy dużym stresie płyta podnosi FSB w ten sposób podkręca pamięć i procesor, w praktyce funkcja jest całkowicie bezużyteczna, bo przy normalnych napięciach podkręca do takich szybkości że zawiesza się system.

Mam: PERFORMANCE ENHANCE o co pytałem i jeszcze pare pozycji niżej mam te C.I.A.2, więc chyba to nie jest to samo.

Znaczy trochę inaczej: screen.