To może być problem z tymi timingami, może daj napięcie większe dla ramu.
A spróbuj z jedną kością.
Z napięciem jeżdżę pomiędzy 1,8-2.1V i to samo.
A co spróbować z 1 kością?? Timingi??
Mi się wydaje ze opcjonalnie będzie 2.2V
Wyjmij tą 2GB i zobacz, a potem odwrotnie.
Ale co mam zobaczyć?? te timingi, czy wieszanie przez Orthosa??
Wieszanie w Orthos
Tak manipuluj procesorem między 3.8 a 4.0GHz by dobrać ramy w granicach, to podejrzewam 890-900Mhz na napiciu 2.2V i do tego z jednymi pamięciami w dualu albo ta jedną kością
Zostawiłem 1 kość 2GB i Orthos wywalił ten błąd na czerwono, co wcześniej link podałem.
V DIMM - 2,00V
Timingi - 6-8-8-23
Magistrala pamięci - 493MHz
Dzielnik - 10:8
A zobacz teraz na samej kości 1GB
Ach w ten sposób to już wiem:
Timingi ustaw na auto
W biosie Performance Enhance na extreme ta opcja sama dobierze najlepsze timingi na RAM
Magistrala pamięci na 450Mhz w tedy na RAM’ach będzie 900Mhz
A co do dzielnika to nie bardzo za wysoki, ale jak musi być to niech będzie
Napięcie na ram daj tyle by w Windowsie, Evereście miał 2.2V
Teraz 1 kość 1GB i test pamięci chyba dobrze, ale po 2min zaczął testować CPU i wywalił ten sam błąd na czerwono.
Ale jak wezmę test tylko na CPU to błąd nie wyskakuje.
PS Parametry RAM te same co 2GB.
W dniu 04.06.2008 , o godzinie 21:46 został dopisany post przez adam749
A te moje oc wyłączyć, czyli zeby miał 2,53GHz i na Extreme wziąć?? na 2 kościach ram??
A i czy overvoltage powyłączać??
Zostaw wszystko oprócz timingów na RAM, daj o 0.1V jeszcze więcej na RAM i zmień Performance Enhance na extreme, kreć więcej na poziomie 3.8 a 4.0GHz tak staraj się ustawić Magistralę pamięci by miała 450Mhz w tedy na RAM’ach będzie 900Mhz
Zara tak zrobie jak napisał Climer26 , ale narazie wziełem wszystko na domyślne i tylko zminiłem w C.I.A.2 na full thrust i właczam kompa i patrze na timingi a tu 5-5-5-15 na dwóch kościach, czyli 3GB (na spoczynku)
PS. Ta funkcja którą ma na myśli Climer to nie Performance Enhance, a “c.i.a.2.”
Złączam screeny przed i po włączeniu orthosa:
wyłącz c.i.a.2. u mnie przez to nie mogłem wcale kręcić, wybierz tam Disabled
Jak biore Performance Enhance na extreme to nic sie nie dzieje. Ani nic sie nie zwiększa\zmniejsza, ani żadnych różnić w testach.
PS. Dlaczego jak wziełem cia2 na full thrust to timingi automatycznie mi się zminiły na 5-5-5-15, a jak manualnie zmieniam to sie resetuje i przywraca fabryczne ustawienia?
Dobiera najlepsze timingi sam i kręć procka teraz
W dniu 04.06.2008 , o godzinie 22:18 został dopisany post przez Climer26
cia2 wydaje mi się ze jest to funkcja od procka
W dniu 04.06.2008 , o godzinie 22:21 został dopisany post przez Climer26
Wypowiedź z innego forum:
C.I.A.2 (CPU Intelligent Accelerator 2) - automatycznie dopasowuje moc obliczeniową procesora w zależności od jego obciążenia w celu maksymalnego zwiększenia wydajności komputera;
Nie miałem nigdy płyty z tą opcją, lecz wyczytałem, że jeśli chcesz podkręcać musisz to wyłączyć, ponieważ to dobiera optymalne ustawienia producenta, a dopasowanie mocy obliczeniowej to w małej mierze prawda.
Wg mnie to ta funkcja to jest “C1E” oraz – “EIST” tylko, że odwrotnie.
“C1E” oraz – “EIST” - zmnieszają taktowanie cpu jak jest na spoczynku
cia2 - zwiekszają taktowanie cpu jak jest w stresie
Jak chcesz to moge ci zeskanować instrukcję i zobaczysz że to jest to o czym mówie. Tak podobnie pisze.
Próbowałem zwiększyć magistrale pamięci, ale komp się nie chciał uruchomić. A to resetuje se ustawienia lub resetuje sie podczas bootowania. Zwiękaszłem V ale bez skutku.
Dobra to co tera robić?? bo już sie pogubiłem. Narazie jestem na ustawieniach fabrycznych bo nie chce mi sie zmieniać.
wyłącz c.i.a.2. wybierz tam Disabled przez to nie będziesz mógł kręcić lepiej procesora zrób zdjęcie biosu jak miałem ustawione 3.7Ghz i się włączał komp. A wtedy się zastanowię jakie ustawiania trzeba mieć. Ja to jak coś to już spać lece
Dobra wyłącze, ale dodam jeszcze że włączyłem ją jak był na 3,71GHz i doładował mi do 4GHz w stresie właśnie ta funkcja i komp zawsze się włączał. a co do timingów to chyba znalazłem problem z taktowaniem, a konkretniej:
Obie kości mają timingi 4-4-4-12 na taktowaniu @266MHz i pytanie czy to 4-4-4-12 jest lepsze od 5-5-5-15 podspodem raport z Everesta:
--------[SPD]---------------------------------------------------------------------------------------------------------
[DIMM1: GoodRAM GR800D264L6/2G]
Właściwości modułu pamięci:
Nazwa modułu GoodRAM GR800D264L6/2G
Numer seryjny Brak
Rozmiar modułu 2 GB (2 ranks, 8 banks)
Typ modułu Unbuffered DIMM
Typ pamięci DDR2 SDRAM
Szybkość pamięci DDR2-800 (400 MHz)
Szerokość modułu 64 bit
Napięcie modułu SSTL 1.8
Metoda detekcji błędów Brak
Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh
Taktowanie pamięci:
@ 400 MHz 6-6-6-18 (CL-RCD-RP-RAS) / 24-51-3-6-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 333 MHz 5-5-5-15 (CL-RCD-RP-RAS) / 20-43-3-5-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 266 MHz 4-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS) / 16-34-2-4-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
Producent modułu pamięci:
Nazwa firmy GOODRAM
Informacje o produkcie http://www.goodram.com
[DIMM4: GoodRAM GR800D264L5/1G]
Właściwości modułu pamięci:
Nazwa modułu GoodRAM GR800D264L5/1G
Numer seryjny Brak
Rozmiar modułu 1 GB (2 ranks, 4 banks)
Typ modułu Unbuffered DIMM
Typ pamięci DDR2 SDRAM
Szybkość pamięci DDR2-800 (400 MHz)
Szerokość modułu 64 bit
Napięcie modułu SSTL 1.8
Metoda detekcji błędów Brak
Szybkość odświeżania Zredukowana (7.8 us), Self-Refresh
Taktowanie pamięci:
@ 400 MHz 6-5-5-18 (CL-RCD-RP-RAS) / 23-42-3-6-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 400 MHz 5-5-5-18 (CL-RCD-RP-RAS) / 23-42-3-6-3-3 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
@ 266 MHz 4-4-4-12 (CL-RCD-RP-RAS) / 16-28-2-4-2-2 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP)
Producent modułu pamięci:
Nazwa firmy GOODRAM
Informacje o produkcie http://www.goodram.com
Tak w ogóle czemu cia2 automatycznie ustawił 5-5-5-15 na dwie kości, jak tylko jedna obsługuje takie timingi i komp normalnie działał??
Dziś normalnie włączam kompa na 3,75GHz i z włączoną funkcją Performance Enhance na extreme (tak jak napisał Climer), który wcześniej działał(bez tej funkcji) i loguje się na swoje konto w Windowsie i reset, dobra uruchamia sie jeszcze raz, loguje i znowu reset. Wyłączyłem Performance Enhance i dalej są resety. Teraz jestem na domyślnych. Dodaje screen Biosu:
Wie ktoś o co chodzi??