OCCT 95 stopni co robić?

Witam zrobiłem sobie dzisiaj test programem OCCT i po prawie 6min te temperatury procka mnie niepokoją sami zobaczcie, dodam że jak gram w grę na max detalach przeważnie to max 80 stopni osiągam w programie HWmonitor.
W Biosie mam możliwość włączyć rożne tryby dla wiatraczków na cpu gdy miałem na początku silenta jak zmieniłem na perfomance to nie widzę kompletnie różnicy
Z tego co zaobserwowałem to temperatura potrafi podskoczyć o 5-10 stopni w ciągu jednej sekundy na tym teście, może coś z napięciami jest nie tak?

płyta główna: Asrock Z370 pro4
Procesor: i7 8700
mam jeszcze dodatkowe chłodzenie na procku zainstalowane Fortis 3.
https://zapodaj.net/61eaa78816c9e.png.html

Pewnie uszkodzone, albo źle zamontowane chłodzenie.

Tylko ze z tym źle zainstalowanym to jest niemożliwe od początku kompa tak mam a to będzie ponad rok

Obudowa?
Karta graficzna? Dodatkowe chłodzenie obudowy?
Umiejscowienie obudowy (wnęka pod kurkiem i dociśnięta do ściany, czy parapet)?
Pasta na procku?

Dla mnie taka mała bezwładność cieplna układu może sugerować rozszczelnione ciepłowody, ale poczekaj na overclockerów :wink:

Obudowa SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black (SPC178)
karta graficzna GTX 1060 6gb
wnęka pod kurkiem
Pasta na procku była jak kupywałem na morele zakładana

Przeczytaj, jest sporo sugestii co zrobić:
https://forum.pclab.pl/topic/1229290-i78700-do-90C-z-Fera-co-robić/

Czyli wada fabryczna wspaniałego Intela? Nie może być! :smiley: Faktycznie coś sobie przypominam ludzi skalpujących jakąś serię tych czipów, żeby wymieniać fabryczny wysychający glut.

Jeśli sprawdziłeś to, co koledzy powyżej pisali, czyli poprawne zamontowanie chłodzenia i nałożenie pasty i nadal nie poprawiły się temperatury istnieje bardzo prosty sposób na zmianę tego.

Wyłącz w BIOS-ie instrukcje AVX, co powinno zmniejszyć nieco pobór mocy i temperaturę.

To już chyba lepiej spróbować zrobić undervolting niż kastrować procesor :wink:

Cytat

Można i tak :slightly_smiling_face:
Tylko skoro to proc bez “K” i tak go nie można podkręcać.
Undervolting może go lekko zdestabilizować, a wyłączenie AVX jest bezpieczne.

Ale czy warto to robić? Bo chyba to wypłynie na wydajność tego procesora.

Wpłynie na wydajność w zasadzie we wszystkich grach.

Obniżyłem napięcie na 1.21v tak jak w tym temacie ten facet to zrobił.
Gdy odpalilem test OCCT na tym napięciu to po kilku sekundach komp się zawiesił totalnie, ustawiłem teraz na 1.25v i po 6 minutach testu maksymalna temperatura była 84,5 w tym to trochę dziwne bo jak juz byl prawie koniec to nagle z 74 wskoczylo na te 84 taki nagly skok temperatury,
Stopniowo postaram się obniżać napięcia i będę testował dalej.

… a zdejmij na chwile panel boczny i powiedz jak temp :slight_smile:

Czyli pewno stockowa, tylko jaką dodaja do Fortisa…?

PT-2, bardzo dobra pasta.

Bez obudowy max temperatura 71
Warto kupić pastę? czy może warto spróbować wyczyścić komputer sprężonym powietrzem?

Pasta nie jest cudownym lekiem na całe zło i nie sprawi, że temp. spadnie nagle o 20 stopni. Do Fortisa dokładają bardzo dobrą pastę, więc nie tędy droga. Czyszczenie? Jak najbardziej, nie zaszkodzi. Jednak najlepszy będzie undervolting. Albo skalpowanie.

Ile masz wentylatorów w obudowie?

Wyczyściłem komputer, najlepiej jak się dało i zrobiłem dłuższy test o 2-3 min niż wcześniej, efekt max temperatura 80 stopnii, będę stopniowo jeszcze zmniejszał napięcia zobaczymy na ile to poprawi.
Mam 6 wentylatorów w tym jeden tuz obok radiatora Fortisa 3.
Wyczytałem że dla tego typu procesora nie powinno się przekraczać 85-90.

No tak, ale z zamkniętą obudowa i tak 10 stopni wiećej?
Ja bym jeszcze wysunął zamkniety komputer na środek pokoju. Możliwe, że pod biurkiem on zasysa ponownie gorące powietrze zaraz po wydmuchaniu.