Witam zrobiłem sobie dzisiaj test programem OCCT i po prawie 6min te temperatury procka mnie niepokoją sami zobaczcie, dodam że jak gram w grę na max detalach przeważnie to max 80 stopni osiągam w programie HWmonitor.
W Biosie mam możliwość włączyć rożne tryby dla wiatraczków na cpu gdy miałem na początku silenta jak zmieniłem na perfomance to nie widzę kompletnie różnicy
Z tego co zaobserwowałem to temperatura potrafi podskoczyć o 5-10 stopni w ciągu jednej sekundy na tym teście, może coś z napięciami jest nie tak?
Obudowa?
Karta graficzna? Dodatkowe chłodzenie obudowy?
Umiejscowienie obudowy (wnęka pod kurkiem i dociśnięta do ściany, czy parapet)?
Pasta na procku?
Obudowa SilentiumPC Regnum RG4T Pure Black (SPC178)
karta graficzna GTX 1060 6gb
wnęka pod kurkiem
Pasta na procku była jak kupywałem na morele zakładana
Czyli wada fabryczna wspaniałego Intela? Nie może być! Faktycznie coś sobie przypominam ludzi skalpujących jakąś serię tych czipów, żeby wymieniać fabryczny wysychający glut.
Jeśli sprawdziłeś to, co koledzy powyżej pisali, czyli poprawne zamontowanie chłodzenia i nałożenie pasty i nadal nie poprawiły się temperatury istnieje bardzo prosty sposób na zmianę tego.
Wyłącz w BIOS-ie instrukcje AVX, co powinno zmniejszyć nieco pobór mocy i temperaturę.
Obniżyłem napięcie na 1.21v tak jak w tym temacie ten facet to zrobił.
Gdy odpalilem test OCCT na tym napięciu to po kilku sekundach komp się zawiesił totalnie, ustawiłem teraz na 1.25v i po 6 minutach testu maksymalna temperatura była 84,5 w tym to trochę dziwne bo jak juz byl prawie koniec to nagle z 74 wskoczylo na te 84 taki nagly skok temperatury,
Stopniowo postaram się obniżać napięcia i będę testował dalej.
Pasta nie jest cudownym lekiem na całe zło i nie sprawi, że temp. spadnie nagle o 20 stopni. Do Fortisa dokładają bardzo dobrą pastę, więc nie tędy droga. Czyszczenie? Jak najbardziej, nie zaszkodzi. Jednak najlepszy będzie undervolting. Albo skalpowanie.
Wyczyściłem komputer, najlepiej jak się dało i zrobiłem dłuższy test o 2-3 min niż wcześniej, efekt max temperatura 80 stopnii, będę stopniowo jeszcze zmniejszał napięcia zobaczymy na ile to poprawi.
Mam 6 wentylatorów w tym jeden tuz obok radiatora Fortisa 3.
Wyczytałem że dla tego typu procesora nie powinno się przekraczać 85-90.
No tak, ale z zamkniętą obudowa i tak 10 stopni wiećej?
Ja bym jeszcze wysunął zamkniety komputer na środek pokoju. Możliwe, że pod biurkiem on zasysa ponownie gorące powietrze zaraz po wydmuchaniu.