OCCT 95 stopni co robić?

Przy zmniejszaniu napięcia procesor nie będzie mniej wydajny?
Ile powinien tak wgl trwać test w OCCT?

Nie. Jak przesadzisz, to może być ewentualnie niestabilny.

Nie powinien być, najwyżej mniej stabilny.

Jako wstępny przyjmij kwadrans, niektórzy nawet i godzinę robią.

80 stopni w OCCT na chłodzeniu powietrznym to bardzo dobra temperatura. Zwłaszcza, że przez glut pod czapką ciężko ten procesor sensownie schłodzić.

Będzie mniej stabilny że np w grach większe skoki fpsow będą?

Nie będzie mniej stabilny tylko niestabilny. A to może oznaczać reset w losowym momencie.

Kupyjesz?

A do rzeczy, obudowa dość przewiewna, komputer dostarczono ci w całości?
Może w transporcie chłodzenie się “poluzowało” nie dolega jak powinno, zdejmij i załóż ponownie wymieniając termopastę.

Undrwolting to nie rozwiązanie, procesor nie powinien osiągać takich temperatur zwłaszcza że on ma 65W TDP, nikt mi nie powie że Fortis tego nie rozproszy.

Rozproszy, ale przez gluta nie ma czego rozpraszać, bo nie ma dobrego styku termicznego pomiędzy rdzeniem a IHS procesora. Ciepło zostaje w środku procka.

Teraz tylko kwestia potwierdzenia teorii i ewentualnej reklamacji, skoro maszyna ma ponad rok to jeszcze jakaś gwarancja powinna być.

TTTM - Ten Typ Tak Ma.

Tu jest zgrabnie opisana “walka” z temperaturą:

W sumie zważywszy na max 100 stopni jeżeli throttling go nie dusi można z tym żyć albo drzeć IHSa i metal dać.

Kutfa jakie tłumaczenie skoczyło…

To było tak kupiłem kompa na morele złożonego za wyjątkiem zasilacza i karty graficznej, później się okazało to płyta główna była wadliwa więc ją odesłałem w tym czasie w normalnym sklepie zakupiłem ta sama pytle główna i mi złożyli nie wiem jakiej wtedy pasty użyli i jak to konkretnie wyglądało.

Zrobiłem jeszcze raz test w OCCT tylko na obudowie uruchomiłem maksymalna prędkość wiatraków, ale przy napięciu 1.25v mi po 5 min zwiesiło wcześniej robiłem trochę dłużej i było git, wiec zwiększyłem tym razem na 1.27v po 15 minutach zakończyłem test z tego co zaobserwowałem to wyglądało to tak temperatura głownie się trzyma tak miedzy 74-76 jak wybije powyżej 80 stopni to w ciągu kilku sekund wraca na ten przedział 74-76.

“OCCT 95 stopni co robić?” - nie uruchamiać tego wynalazku tylko normalnie używać komputera i obserwować temperatury oraz tzw. kulturę pracy sprzętu.

Czyli już masz bardzo akceptowalne temperatury. Zważ, że to jest ekstremalna sytuacja dla procesora. Zwykle nie pracuje pod maksymalnym obciążeniem, albo robi to bardzo krótko.

No, chyba że nałogowo kompilujesz kernele Linuksa :joy:

obraz
Otwieracz do butelek. W sam raz przy majowym łykendzie :joy:

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia HWmonitor pokazuje o 20 wyższe temperatury cpu niz HWinfo
Jest to możliwe że HWmonitor i OCCT się tak mylą?

Jest. :slight_smile:
NIe będę opowiadał Ci zabawy z moim starym AMD. :slight_smile:

Czyli profilaktycznie był wymienił pastę, może dali jakaś “budżetową gratis”, więc SIlentium znowu by coś może zbiło.

Ale jaja zaktualizowałem biosa do najnowszego w tym napięcie jest defaultowe ustawione i zrobiłem test occt efekt taki :smiley:
https://zapodaj.net/671755c0de399.png.html

Jak robiłem ten test to co teraz zauważyłem nie ma żadnych skoków temperatur, wtedy potrafiło przez kilka sekund o 10 stopni nawet podskoczyć, chyba z komputerkiem jest wszystko w porządku :slight_smile:

Chyba tak, wynika, że stary Bios za ostro dawał korzystać z boosta… Mimo wszystko o paście kiedyś pomyśl. Jak za oknem z 20 do 30 wzrośnie to w środku też będzie cieplej. :wink:

Też to miałem z AMD, w sumie tylko Asus AI pokazywał (chyba) prawidłowo.

OCCT

Przede wszystkim, to nie jest narzędzie do testowania wydajności chłodzenia. Obciążenia widzianego w OCCT nie zobaczysz prawie nigdzie indziej i jest ono dość unikatowe. Dlatego lepiej sprawdzać temperatury w wymagającej CPU grze albo benchmarku. Katowanie cepa OCCT mija się z celem, nie osiągniesz takich temperatur, na pewno nie w grach.

Dlatego, jeżeli widzisz max. 80 stopni w grach to nie jest powód do szczególnego niepokoju. Fakt, można dla świętego spokoju sobie je zbić, jednak to nie jest rzecz “pierwszej potrzeby”.