Cześć
10 latek poprosił mnie, bym zrobił mu zestaw za 3600 z monitorem pod gry…
Nie śmiejcie się, ale łepek gra w Maincrafta…
Mówiłem mu, że do tego starczy mu złom, ale uparł się na komputer stacjonarny w tym budżecie (nie mój dzieciak, nie mój problem, zostałem poproszony tylko o pomoc, kasę mi już dał od rodziców :).
Załóżmy, że dziś gra w Maincrafta, a za pół roku dorośnie i zechce odpalić coś lepszego
Złożyłem mu taki zestaw:
Procesor Intel Core i5-8500, 3GHZ, 9MB, BOX (BX80684I58500) (869 zł)
Karta graficzna Gigabyte GeForce GTX 1050 Ti D5 4GB GDDR5 (128 Bit) HDMI, DVI-D, DP, BOX (GV-N105TD5-4GD) (854 zł)
Płyta główna MSI B360M PRO-VDH (325 zł)
Pamięć ADATA XPG DDR4 8GB, 2400Mhz, CL16 (AX4U240038G16-SRZ) (368 zł)
Zasilacz SilentiumPC Vero L2 600W (SPC165) (219 zł)
Dysk SSD Kingston SSDNow UV400, 240 GB (SUV400S37/240G) (289 zł)
Monitor Samsung LC24F390FHUXEN (584 zł)
Obudowa 150
Zależy mi, aby wszystko było z jednego sklepu (tu akurat morele). Chcę zamówić, złożyć i nie bawić się w oczekiwania na przesyłki, koszty dostawy itd.
Zmieściłbym się w tym budżecie bez problemu. Płyta nie jest tania. Gdyby zmienić procek na AMD to można zaoszczędzić. A poza tym to nie ja pytałem o ten zestaw, więc nie oczekuję na odpowiedź.
Ty chcesz ram w dualu, to co, ma kupić 2x4?? Lepiej kupić raz 8 a po czasie dołożyć sobie kolejną 8kę wg mnie. To zawsze daje opcję na 4x8 a nie 4x4
jeszcze mi się przypomniało… po co my tu w ogóle dyskutujemy, skoro na portalu składa się komputer dla WEB DEVELOPERA
Na jaki procek byś to wymienił, bo sensowny w postaci R5 2600 to koszt ok 800-900 zł, czyli to samo. Płyta jest tania. Chipu H nie daje się do zestawów gamingowych, jeżeli Ci o to chodziło, a tańsze płyty pod B360 maja tylko dwa sloty na RAM. Oczywiście lepiej by było zainwestować od razu w 16 GB (2x8), ale budżet nie puszcza, a korzyści z DualChannel są duże:
Test na laptopie, ale na desktopie zasada jest ta sama.
Nie ma co kombinować. Na tę chwilę zestaw jest optymalny. Jeżeli dzieciak jest ogarnięty to w przyszłości zestaw sobie upgraduje.
Co ma komputer dla Web developera do zestawu gamingowego?
Ja nie wiem mnie nie pytaj Widzę sens składania zestawu do gier, tego drugiego do tej pory nie rozumiem to była taka moja dygresja
Można tutaj dyskutować co ma sens, a co nie. Generalnie znalazłbym kompromis w podzespołach, żeby to ogarnąć wg siebie i nie zablokować możliwości rozbudowy. O to głównie mi chodziło. Często muszę takich kompromisów szukać. A budżet 3600 to niezły budżet, w którym można coś zrobić :).
Zacznijmy od tego, że ten zestaw dla web deva jest złożony jakoś tak na czuja. Niby tani, ale kuźwa… nie ma on specjalnie sensu. I ta konkluzja na końcu, że gdyby wsadzić tak GTX 1080 to mamy ładny zestaw do grania… ja pierdzielę. To zestaw dla deva czy dla gracza, bo się zgubiłem?
Zgodzę się, że to niezły budżet i gdyby coś pociąć to można by wsadzić tego GTX 1060 6GB (wersji 3 GB nie uznaję jako karty, coś jak ten zestaw dla web deva) jednakże mocno by ucierpiały na tym inne podzespoły co akurat w tym wypadku nie jest opłacalne. Z uwagi na to, że RAM jest cholernie drogi to pole manewru się zawęża. Pytanie jest jeszcze jedno - czy SSD 240 wystarczy? Chodzi tu raczej o pojemność, a nie prędkość. Gdyby tak wywalić SSD na rzecz HDD 7200, i5 8500 wymienić na i3 8100 to można by było pomyśleć właśnie o GTX 1060. 3600 to fajny budżet ,ale tutaj kilka stówek i tak się straci na monitor i w sumie zostaje równe 3000.
Co do zestawu, tak, 3k zostaje po monitorze jak nic. Dysk nie wystarczy, przynajmniej nie na długo, ja zawsze staram się robić kombo dysków, mniejszy ssd i jakiś hdd. Dołożenie później dysku wyjdzie taniej niż zmiana samej karty. Zdecydowanie wolałbym koncepcję z i3 na korzyść właśnie tej grafiki.
Skleciłem coś za te 3000 z lekkim przekroczeniem. Płyta droższa, ale te 25 zł nie robi różnicy, a tak oglądając to w tej cenie ten Asrock wygląda najsolidniej.
Zasilacz 500 W powinien styknąć na ten zestaw, choć w przyszłości może być niewystarczający - teraz jest zapas ok 100W, ale mocniejsza karta i już może być kiepsko. Różnica 50 zł względem 600W. Moim zdaniem te 50 zł lepiej doinwestować.
O myszce i klawiaturze nie było nic mówione, a jeżeli zostanie monitor samsunga z propozycji to cena zestawu będzie nawet poniżej 3600. Co do monitora to nie jestem jakoś na bieżąco. Zazwyczaj takie rzeczy kupuję w sklepach stacjonarnych by porównać różne modele i kupić ten, który na moje oko wygląda lepiej - w sensie obraz, a nie obudowa czy ficzery. Fanem zakrzywionych Samsungów nie jestem. Nie podoba mi się wymóg siedzenia idealnie na wprost, by obraz nie miał jakichś defektów.
Zestaw od Lordek ładny ,ale ja bym dorzucił tam chociaż niewielki ssd. Wiem ,że wydajności w grach to nie zmieni, ale komfort użytkowania zmieni się bardzo bardzo mocno
Jeżeli ktoś składa komputer do grania i godzi się na kompromisy to może brać Ryzena, ale w obecnej sytuacji lepiej wybrać Intela, nawet w świetle tak słabej polityki tej firmy. Ja na pewno będę składał zestaw na AMD, ale raczej nie widze sensu w nakłanianiu ludzi do tego samego, gdy widzę, że składają zestawy raz na wiele lat i nie myślą o jakimś sensownym upgrade. Cpubenchmark to kupa, a nie wyznacznik wydajności. Bazują na niepełnych danych i opiniach użytkowników.
SSD przy niemal dopiętym budżecie jest nieopłacalny, a ciąć nie ma już z czego. No chyba, że zamawiający jest w stanie dorzucić jakieś 200-300 zł. Wywalać dysku HDD nie ma po co. SSD ma za małą pojemność - przy dzisiejszych tytułach 1TB wydaje się na styk.
Sprecyzuj, które części do zestawu, bo jak na razie budżet masz przekroczony chcąc dorzucić ten SSD. Co do dysków BIWIN to od momentu ich premiery ludzie się głowią czy to na pewno MLC 2 bit . Ponoć kości Samsunga, ale kontroler i pewne oznaczenia wskazują, że może to być TLC lub MLC 3bit - czyli TLC w nowych szatach. Jakoś bym tym dyskom nie ufał, zwłaszcza, że kontroler trochę lichy, a zamieszanie ze specyfikacją daje przypuszczać, że coś jest nie tak. Szczerze nie lubię wpychania SSD na siłę, szczególnie takich niepewnych jednostek.