Mam pytanie jak zrobić takie odbicie że jest np. jakiś tekst i odbija się na dole takim jaśniejszym kolorem tak fajny efekt,nie moge znaleść nigdzie takiego czegoś i nie mam jak pokazać jak znajde to pokaże o co mi dokładnie chodzi.
-
kopiujesz warstwę
-
we free transform robisz jej pionowe odbicie
-
odbicie lekko rozmazujesz np. gaussian blurem
-
robisz na warstwie z odbiciem maskę, przeciągasz gradientem
-
zmniejszasz widoczność maski
a może jakiś toturial bo za bardzo nie załapałem jest poczatkujący:)
pozdro
mogę, ale nie dziś, na weekend może być…
Nook
bardzo łatwy tutorial
jak już jesteśmy przy linkach, to ja polecam oczywiście
http://www.tutorialized.com/search.php? … 1&x=8&y=10
Jak się kopiuje warstwę ?? Bo chciałem sobie tutka zrobić
http://szabloniki.com/readarticle.php?article_id=6
i tam pisze:
Ctrl + J
Dzięki za napisanie
Dopiero uczę się photoshopa a w żadnym tutku którego robiłem nie było tego. Więc nie wiedziałem jak :roll: I dzięki prezydent za linka - myślę, że przyda mi się
Na pierwszy raz coś takiego wyszło :lol:
Ostatnio trochę kombinowałem z efektem odbicia a tu taki temat i linki do dobrych tutków 8)
Dzięki za pomoc
pozdrawiam
adam9870 włącz AA (anti-aliasing) dla czcionek bo ten napis … jak z painta
Popróbuj z różnymi opcjami
Popróbuję.
A tak przy okazji spytam:
Możecie polecić jakieś ciekawe tutki do zrobienia. Głównie chodzi Mi z różnymi efektami np. maskowanie warstw (pisał o tym w jednym tutku już rss ale nie za dużo ), różne filtry bo szukałem sam troszeczkę dzisiaj ale nie znalazłem akurat takich o jakie mi chodzi :roll: Jak ktoś ma linki do jakiś dobrych to niech poda
Wiem, że są strony z tutkami, czytałem tutki na tum forum i sporo stron z tutkami do których były linki w tematach w tym dziale trochę. :?
adam9870
może to co polecę nie jest związane z maskowaniem,
ale efekt końcowy jest świetny
http://flourish.cba.pl/tut2.php
próbowałeś tych ??
fajny napis
prezydent Dzięki za linki. Dwa zrobiłem. Tego z menu nie udało Mi się zrobić, ale myślę, że gdybym pokombinował trochę to by mi wyszło Natomiast z deszczem nie chciało Mi się robić, a pozatym o ile dobrze pamiętam to Kulpek na tym forum napisał tutoriala o przejściach w ImageReady więc sobie ewentualnie później popatrze :?
Próbowałem trochę robić z maskami wg. tego tutka:
http://forum.dobreprogramy.pl/viewtopic.php?t=76183
-
Tworzę nowy dokument
-
Wklejam obrazek (on się wkleił na nowej warstwie ale po screnach w tutki to powinno tak chyba być.)
-
Tworzę nową warstwę (w okienku warsw klikam na ikonkę co pisze “create a nwe layer” to ikonka koło kosza chyba).
-
Piszę na tej nowej warstwie co utworzyłem przed chwilą tekst. Jak skończyłem to pokolorwałem go trochę
-
Dodaje maskę
-
Przeciągam z jednej strony Gradient (typ reflected). I jak przeciągnołem to z drugiej strony obrazka nie “wtopiło” tekstu.
To klikam na tą warstwę ppm (ostatnio utworzoną) ale nie mogę wybrać opcji “Apply layer mask”. Chciałem ją wybrać bo pisałeś w tamtym tutku aby ją wybrać.
Co robię źle ?? Jak powiniennem zrobić jeżeli chce efekt “wtopienia” z dwóch stron osiągnąć ??
A i jeszcze jedno mam rozumieć, że te maski służą głównie do tego aby tekst wtopić w obrazek itp :?
maski służa ogólnie do płynnego maskowania czyli ukrywania jednej warstwy pod drugą
robisz wszystko dobrze, zwróć uwagę, że w prawym górnym rogu tekst jest wtopiony, poprostu poeksperymentuj z inaczej ułożonym gradientem. jeżeli chcesz efekt wtopienia to nałóż gradient reflected, ale zrób to poprawnie zwróć uwagę, że w widoku z warstwami masz widok maski warstwy tekstowej i widać, że nie nało żyłeś w prawidłowy sposób gradientu, eksperymentuj
To jak miałem nałożyć ten gradient ?? Próbowałem różnie i jakbym nie robił to nie ma opcji Apply layer mask :roll:
M.in tak próbowałem pociągać:
A i tak zawsze mam tylko takie opcje:
Jak powiniennem zrobić od początku ?? Proszę o rady :?
PS. Jeżeli macie jeszcze linki do jakiś dobrych tutków albo stron na których są opisane różne rzeczy o photoshopie itp. to prosiłbym o linki
adam9870 spójrz:
-
tworzysz maskę warstwy
-
gradientem przeciągasz odpowiednio z jednej strony (by ukryć część obrazka)
-
żeby było “apply layer mask” musisz kliknąć prawym myszy NIE na warstwę,
lecz na ten gradient obok warstwy (to jest maska warstwy)
Na screenie obok warstwy z tekstem masz gradient
O niego chodzi .
Ale jakoś u Mnie nie ma :roll:
Pociągam gradient tak:
Wychodzi tak:
I jak klikne w takie coś przypominające gradient koło tam warstwy to nie mam takiej opcji:
A jaką wersję photoshopa masz ?
Bo u mnie bez problemu wychodzi to co ma wyjść!
Może zamiast klikać na ten przycisk “add layer mask”
spróbuj wejść:
Layer -> layer mask -> Reveal ALL …
Ja miałem (i nie tylko ja) problemy z photoshopem 7 …
Większość rzeczy nie działała jak trzeba i tutki były “bezwartościowe”.
zobacz -> tutaj też jeden user miał problem z maskami …