darmowy proton nie obsługuje pop3/imap4
Witaj
Mam pocztę WP w Thunderbirdzie
Ustawienia niezmienione
Mnie chodziło przy protokołach POP3/IMAP o to, że w pierwszym tych ton megabajtów poczty nie przechowuję na serwerze, tylko u siebie na dysku (i tak mam teraz). Na IMAP-ie pozostają na serwerze, a wtedy 500MB na darmowym Protonmailu szybko by się wyczerpało. Jeśli ze sprawą protokołów coś pomieszałem, to mnie oświeć.
Ale chodzi tu o ustalenie czy działa na już u wszystkich na TLS 1.2, tego raczej nie widać inaczej niż, blokując TLS 1.2 lub weryfikując certyfikat z “ustawień/konfiguracji zaawansowanej”.
A na WP jaka jest wersja szyfrowania TLS? Bo Thunderbird ma teraz ustawioną domyślnie minimalną na TLS 1.2. Zresztą jak tam jest starsza to i tak nie warto tej poczty używać. Ale jak chcesz zmienić na próbę, to w Preferencjach → Ogólne na samym dole → Edytor ustawień i klucz security.tls.version.min zmienić z domyślnej wartości 3 (odpowiada TLS 1.2) na 2 (odpowiada dziurawej wersji 1.1). Zmienić pocztę, jak by tak było.
Ok. Przestawiłem na 2 (było 3) i nic nie wybuchło, żadnego komunikatu. Czy może czegoś jeszcze nie zrobiłem?
linux.pl, zgrabna poczta bez spamu. Działa świetnie na Thunderbirdzie:
https://hosting.linux.pl/poczta_linux_pl.html
Ja propozycję kol. @anon1494722 odebrałem jedynie jako jakąś próbę na sprawdzenie poczty WP na Thunderbid’zie, więc ją wykonałem i po samym przestawieniu z 3 na 2 nic się nie stało. Mam już znowu 3. Ale w takim razie nie zrozumiałem postu od @anon1494722.
Ja jestem taki stary początkujący. Dużo wiem, a jeszcze więcej nie wiem. Więc pytam. Dzięki za ostrzeżenie.
w sumie zapomnieli zablokować seo/ceo@linux.pl
, Interia niby też zapomniała i raz mi się udało zarejestrować ceo@interia.pl
ale chyba się skapnęli i konto usunęli bez ostrzeżenia.
Pewnie baza się uszkodziła dla konta z 1998 i jest “NaN”.
Znalazłem: 2005. Szesnaście lat… Dlatego moment założenia zatarł się w pamięci.
Dzięki.
Dzięki za zainteresowanie się i wskazówki. Na pierwszej stronie rejestracji wszystko wygląda ładnie. Ale nie wiem, jak jest dalej. Próbowałem zagłębić się w regulamin, ale zrezygnowałem, bo nie wszystko rozumiałem. Widzisz, gdy 16 lat temu zakładałem konto na WP, moja świadomość zagrożeń i poziom moich wymagań były niskie. Bardzo niskie. Teraz wiem więcej, ale nie umiem prześwietlić np. takiej poczty na linux.pl, czy da mi więcej niż Gmail, którego konto już posiadam. A Gmaila niektórzy tutejsi koledzy wręcz zachwalają.
Bardzo prosty regulamin. A gmaila to używam do wiadomości śmieciowych czy szybkiego logowania.
Najważniejsze:
8. Korzystanie z usługi jest dobrowolne, darmowe i nie wiąże się z żadnymi zobowiązaniami Użytkownika wobec Linux.pl.
- Linux.pl nie pobiera przy rejestracji konta, ani nie przechowuje żadnych danych osobowych Użytkownika. Baza adresów nie jest również przekazywana żadnej stronie trzeciej, czy też udostępniana publicznie.
@jajecpl
A kwestie szyfrowania TLS i być może jeszcze jakieś inne sprawy bezpieczeństwa, o których tu pisali inni, znacznie lepiej znający te zagadnienia, niż ja? Moja ostrożność może wydawać się dziwna i nieuzasadniona, ale raz obudzona nieufność nie jest łatwa do uśpienia. I dzięki za info.
szyfrowane STARTTLS
dzisiaj poczta już normalnie działa
a gdzie się włacza ten login1 ?