Oddać na gwarancje?

Bios na ustawieniach fabrycznych pracuje w trybie raid a mam 1 dysk a na ahci nie chce sie bootowac system i jest diagnostyka

Panowie (i ew. panie jeżeli są na pokładzie). Poprawcie mnie jeżeli się mylę, ale patrząc na screena z pierwszego postu chyba z dyskiem jest nie najlepiej. Ja bym tutaj szukał problemu, zwłaszcza, ze autor wspomina o problemach.

więc jakie testy mam zrobić aby się upewnić?

Panie sworsław post niżej ktoś pisze że mam coś z dyskiem czy ma racje? jakoś zaufałem tutaj tobie widzę że masz pojęcie w tym co robisz. Pozdrawiam

Ciężko powiedzieć, najlepiej robić benchmark dysku, gdy nie ma na nim systemu.
Wyniki mogą być zafałszowane, gdy jakiś proces zarzyna dysk.
Szybkości maksymalne jak na dysk 2,5 cala 5400rpm są chyba ok. Myślałem nawet, ze to 7200rpm.

Jedyne co widać, to że uruchamiałeś komputer 53 razy (0C), a potem 26 razy niebezpiecznie go zamykałeś (C0). Robisz tak czy to śmieciowe zapisy?
Masz również 3 alerty czujnika przeciążeniowego.

Skoro problemy zaczynają się po 20 minutach, to może przegrzewanie?
Zainstaluj MSI Afterburner, tam bedziesz mieć masę wykresów.
Przeanalizuj momenty, gdzie masz ścinki, jaka jest wtedy temperatura, taktowanie, wykorzystanie CPU/GPU.

Oddanie na gwarancję i tak pewnie cię czeka, ale jeszcze nie teraz.
Z powodu błędu konstrukcyjnego/wady fabrycznej w wielu Legionach po 2 miesiącach psuje się taśma od klawiatury i wybrane klawisze przestają działać.

Witam zamykalem system przyciskiem gdy sie zaciął tak że nie mogłem nic zrobić z powodu braku pamięci w just cause 3 o co chodzi z tym czujnikiem przeciazeniowym?

Mam teraz nowy system i mam zainstalowane tylko wszystkie sterowniki oraz wszystkie aktualizacje z windows update jakim programem moge zrobic testy i wrzucic tutaj screeny do sprawdzenia?

Screen z Crystala

Pomoże ktoś bo jutro akurat jadę do miejscowości w której został zakupiony i nie wiem czy go nie oddać bo granie w gry na minimum które zaczynają sobie zacinać jak na starym złomie mnie bardzo irytuje.

Sprawdź ustawienia BIOS w poszukiwaniu opcji dotyczącej ilości przydzielanej pamięci dla karty graficznej zintegrowanej z CPU. Choć akurat w serii Yoga brak takich ustawień, tutaj być może również.
Jeśli wprowadzałeś zmiany w msconfig dotyczące ilości rdzeni czy pamięci RAM - odznacz wszystkie checkbox’y

Możesz puścić 3DMarka aby sprawdzić wydajność komputera https://www.dobreprogramy.pl/3DMark,Program,Windows,39020.html
Tutaj baza wyników laptopów o tej samej specyfikacji: https://www.3dmark.com/search#/?mode=advanced&url=/proxycon/ajax/search/cpugpu/spy/P/2210/1113/2731?minScore=0&cpuName=Intel%20Core%20i5-7300HQ&gpuName=NVIDIA%20GeForce%20GTX%201050%20Ti%20(Notebook)

Coraz mniej pomysłów związanych z problemem… jak widzę dysk wygląda w porządku. Uruchom jeszcze “dxdiag” i sprawdź, czy jest aktywne przyspieszenie sprzętowe dla kart grafiki. Sterowniki z karty graficznej pobrane ze strony producenta (Lenovo) są?
Jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś, wyłącz “Tryb Gry” i “DVR z gry” w ustawieniach, i sprawdź czy nie ma poprawy.

Ja jestem w 99,99% przekonany, że problemem jest dysk - 5400 obrotów w takiej maszynie to jest wąskie gardło. Swoją drogą - to ten model? Co za chory pomysł klapa do rozbudowy na zatrzaski :confused:

Tak to ten

Stery nvidi są pobrane przez windows update mogę je pobrać z lenovo z nvidi, a powiedz mi jeszcze co oznaczają te alerty przeciążenia bo mnie to martwi ktoś to u góry pisał.

Zdecydowanie pobierz ze strony Lenovo. Obecnie zainstalowane sterowniki nVidia odinstaluj używając programu “ddu” - Display Driver Uninstaller.

Alerty czujnika przeciążeniowego powstają w momencie, gdy gwałtownie, mocniej ruszysz laptopem który jest uruchomiony. Jeśli miało by to jakieś konsekwencje, to wtedy pojawiły by się bad sectory i błędy odczytu. Moim zdaniem nie trzeba się martwić tym w tej chwili :slight_smile:

fpsy nie spadały w ogóle temperatura nie rosła od 2 minut więc myślę że tyle wystarczyło

to minimum 2fps powstało podczas samego startu programu

Jeszcze mam taki problem że gdy nagrywam frapsem fpsy skaczą sobie jak chcą a gra jest niegrywalna

Fraps obciąża procesor, więc nie dziwię się. Czy wszystkie sterowniki pobrały Ci się przez Windows Update, czy sterowniki z chipsetu pobrałeś ze strony Lenovo? Tak ogólnie, to coś mało FPS mi się wydaje w FurMark’u Ci wyszło…

Nagrywaj przez XBOX DVR, a nie Frapsa.
XBOX enkoduje wykorzystując GPU.

Ciężko cokolwiek więcej ci na odległość doradzić.
Musiałbyś sam więcej poczytać i po prostu wejść na wyższy poziom ogarnięcia, żeby ustalić co się dzieje.

Jak zrobiłeś wszystko co jesteś w stanie, to oddaj do Lenovo, najwyżej wróci nienaprawiony, jeśli nic nie stwierdzą.

Na przyszłość powiem ci tylko, że ten laptop obsługuje tylko dyski m.2 NVME, jak kupisz zwykłe m.2 to będziesz mieć kłopot.