a ile powinienem miec fps na gtx 1050 4gb zwyklym nie ti? chipset z strony lenovo mam sterowniki z strony nvidia bo po odinstalowaniu z update nie szlo tych z lenovo i czy dysk 5400 moze byc winny tych fpsow ze jest ich tak malo?
dzis nie oddam na gwarancje jesli dysk moze ograniczac fpsy i powodowac dropy to wszystko jasne i temat do zamkniecia ale prosze o odpowiedz i dlaczego jest 6gb tylko a nie 8 tam w menadzer
Bo 2GB zarezerwował system na zintegrowaną grafikę Hmm… ale Ty masz Ti, z tego co widzę. Zwykła 1050 nie występuje w wersji 4GB, a jedynie 2GB. No chyba, że to są te 2GB brakujące, czyli system alokuje 2GB RAM na poczet karty grafiki, i sumuje to, i wtedy faktycznie mogą też być ścinki, bo jest pomieszanie pamięci (szybszej karty graficznej i wolniejszej RAM). Ale to by były jaja prawdę mówiąc…
W laptopach występuje 4GB.
Nie, dysk 5400 może conajwyżej powodować wolniejsze ładowanie gier.
Nie powinien rezerwować tyle. Na jednym ze screenów jest 7,9GB i tyle powinna brać grafika.
Czy mówimy tutaj o legalnych grach?
Może Optimus nie rozpoznaje exe-ka i gra leci z integry.
Wbrew pozorom integry nie są teraz takie słabe, to że gra się uruchamia nie znaczy, że na pewno włączył się GTX. Wtedy ciełoby z powodu braku RAMu bo integra wzięła i z powodu gorszej wydajności HD630.
Z resztą na pierwszym screenie, który powstał podczas 5 minut gry w GTA przy GTX1050 mamy GPU Utilization 0% (min-max)
Faktycznie, występuje w wersji 4GB, mój błąd. co nie zmienia faktu, że wg. notebookcheck ta karta powinna ponad 60fps w ustawieniach “High” w GTA V osiągać.
I teraz nasunęło mi się pytanie… plan zasilania. Ustaw “Maksymalna wydajność”, i zobacz, czy coś to zmieni, jeśli nie jest jeszcze ustawiony.
Panowie ale ja mam w Gta na wysokich w fhd 85 fps ale ścinki są ja sprawdzałem przed minuta w media Markt na pięciu laptopach i oni też na tych z wystawy maja 6 GB z 8 dziwna sprawa i żeby nie było żadnych nie jasnośći na integrze sprawdzałem by to wykluczyć gta jest niegrywalne max 22fps i bez różnicy czy ja gram na minimum czy wysokich czy z synchronizacja pionowa pół czy pełna czy off czy w grze czy w ustawieniach nvidii nie ma różnicy pozdrawiam i czy te 42 fps w furmark to nie za mało?
Jest ustawiony
Nie, to będzie ok nie potrzebnie panikę zasiałem
jak w GTA masz 85 to jest ok
ale teraz pytanie, czy wyłączyłeś tryb gry i DVR w ustawieniach Windowsa? Nie nagrywaj też fraps’em, i czy wtedy też ścinki występują? Dysk 5200, i do tego nagrywanie, to może zapychać.
Po wszystkich takich typu wysoka wydajność w zasilaniu itp mam 48fps w furmark nie za mało?
Nie, jest ok to był mój błąd, przyznaję się. Nie potrzebnie wątpliwości zasiałem
Jak nagrywam każda grę frapsem bardzo zacina ale nic się nie zmienia jak nagrywam programem np gta wbudowanym lub tym nvidii na pewno 48 w furmark jest ok?
Właśnie coś w tym systemie jest dziwnego bo suwak od on off znikł po prostu po zmianie systemu
Hmm… to dziwnie faktycznie. A jak żadnym programem nie nagrywasz, to jak jest??
Tak, jest ok
I jeszcze głupie pytanie… system legalny?
Skoro to homme a w biosie jest klucz a system z Microsoft to pirat? Bo nie wiem już sam
Nie, system jest legalny skoro klucz wyciągnął sam z UEFI
Czyli to że jest te ok 50 fps w furmark jest okej że często użycie procka np w Google Chrome jest 100% jest okej że 2gb ram bierze windows 10 i z tą jest wolne 6gb że gta v bierze 4gb ram ale użycie pokazuje 100% też jest okej dysk jest okej a przycinki są z innego powodu tak?
GTA bierze 4GB. A pozostałe procesy? GTA nie jest jedynym procesem który zajmuje pamięć RAM.
Masz dostępne 6,9GB, czyli prawie 7. I tak, to normalne. Możesz spróbować wyłączyć w ogóle kartę zintegrowaną. Wtedy powinieneś mieć całe 8GB dostępne.
Jeśli chodzi o procesor i Chrome, to tutaj muszą się wypowiedzieć Ci, którzy używają tej przeglądarki. Ja korzystam z Firefoxa.
Jeśli zostało wykluczone nagrywanie (przez całkowite wyłączenie go, a przycinki dalej się pojawiają), to faktycznie, może to być coś innego.
Spróbuj przywrócić system z partycji Recovery, z oryginalnymi sterownikami Lenovo. Jeśli nie będzie poprawy, jeśli dalej będą przycinki, to jedyne co zostaje, to chyba wysłać laptopa na gwarancję.
usunąłem wszystkie partycje które dostałem na laptopie razem z recovery stworzyłem swoje mam już z 3 system i nie ma potrzeby dalej kminić nad systemem integry się nie da wyłączyć mogę na życzenie wysłać zdjęcia z biosu bo i tak zbytnio go nie ogarniam na pewno zrobiłem przed zmianą systemu w tryb UEFI I AHCI
Far Cry Primal nie zacina się w ogóle można grać dzień i noc i fpsy są stabilne tak samo the forest na najwyższych ustawieniach problem dotyczy just cause 3 i gta V z tym że just cause już nie sypie brakiem ramu po zmianie systemu a gta v teraz sie przycina tylko gdy szybko jade autem np przycina co powiedzmy pol minuty na 0.1 sek taki minimalny spadek fps a co najgorsze obojetnie czy mam ustawione stale 60 fps spadki sa czy mam 30 fps spadki tez sa i to mnie dziwi obojetnie ile fps nie ustawie sa spadki a przycinki zdarzaja sie nawet gdy fps nie spadaja ale to takie naprawde minimalne zauwazylem ze w grach potrafi sobie rwac dziwnie obraz czasami v-sync pomaga ale tylko w minimalnym stopniu
kilka godzin temu byłem w mediamarkt i w każdym laptopie zakładka ram w menadzer urzadzen wskazywala te same wyniki i laptopy zachowywaly sie identycznie jak moj przy chrome niestety nie wiem jak w grach ;/ sciagam 3d marka i dam screeny rozmawialem z pracownikami w mediamarkt mowili mi ze gtx 1050 w laptopie powinien miec ok 140 fps w furmarku w full hd co mnie troche dziwi tyle chyba gtx 1080 ma w laptopie co nie? dlaczego ludzie strasza tymi 40 paroma fpsami przeciez to chyba nie jest zly wynik