Dzień dobry wszystkim, na wstępnie nakreślę ze w temacie jestem zielony więc proszę o zrozumienie.
Posiadałem system Win7 z trzema partycjami na jednej był system na jedna była pusta na trzeciej miałem dane. Na komputerze został zainstalowany Ubuntu, który prawdopodobnie scalił partycje i zapisuje w jakimś innym formacie pliki. I tu pytanie czy jest możliwość z poziomu Ubuntu odzyskać tą partycję w całości? Czy może lepiej w jakiś sposób zainstalować Win7 i za pomocą tego systemu odzyskiwać dane?
Wygląda że sformatowałeś partycje a odzyskiwanie danych po formacie to już inna sprawa,
ja akurat nie mam na to pomysłu, może ktoś inny z forum coś podpowie.
U mnie df -h pokazuje tylko podmontowane partycje. Mam jeszcze około trzech w formacie FAT lub NTFS, a df -h ich nie pokazuje. Sprawdź może najpierw GPARTED swój rozkład partycji.
Plików nadpisanych już nie odzyskasz. Jeśli nie zostały nadpisane pliki systemowe NTFS 3 partycji, to istnieje jeszcze szansa na odzysk
Szansa na odzysk całej partycji wydaje się jednak wątpliwa. http://dmde.com/moredownload.html
Console for Linux
Nie zaszkodzi przeczytać Manual
pbierz, uruchom z terminala i pokaż okno Partycje.
Odzysk na inny nośnik.
Możesz podpiąć pod Win7 - wtedy DMDE gui for Windows.(uruchomić jako admin)
Kaspersky Rescue CD jest jedynym Linuksem jaki używam do odzysku.
W katalogu DMDE (po rozpakowaniu)wybieram:
Tools > Terminal
W oknie terminala napisać:./dmde
Jakiego Linuksa stosuje Kaspersky nie wiem.
Podaj w przybliżeniu jakie rozmiary miały partycje Windowsa?
Nic nie instaluj na Ubuntu, a najlepiej wcale go nie uruchamiaj, bo każde działanie na tym dysku zmniejsza szanse na odzyskanie u traconych danych.
Jeśli nie masz innego komputera do kontaktu z forum to używaj Live-CD.
Ps.: Można próbować odzyskać dane za pomocą testdisk i PhotoRec ale jeśli przyjąć twoją znajomość Linuksa na podstawie tego co zrobiłeś (skasowanie wszystkich partycji) to radzę ci znaleźć kogoś kto się na tym zna.