Używam Opery od lat i nigdy dawniej nie miałem problemów z autoupdate’m. Wobec czego od dawna tematem autoupdate’u nie zajmowałem się. Przyjrzałem się jednak ostatnio aktualizacjom używanej przeze mnie Opery wer.74 (x64) i nigdzie w ustawieniach nie znalazłem sposobu, aby włączać/wyłączać automatyczne aktualizacje. Ale zauważyłem, że aktualizacje u mnie nie robią się same. Muszę je wywołać poprzez Pomoc>Opera informacje. Wtedy dopiero przeglądarka sprawdza czy jest nowa wersja i daje mi odpowiednie powiadomienie. A jeśli wersja jest już nieaktualna, to następuje natychmiastowe ściągnięcie i zainstalowanie nowej.
Z harmonogramu zadań systemu wynika, że Opera autoupdate sprawdza stan przeglądarki raz na dobę. Ale z tego nic dalej już nie wynika. A na firewallu nie mam żadnej blokady dla autoupdate.
W sieci znajdowałem raczej pytania, jak wyłączyć autoupdate, a nie jak włączyć, ale odpowiedzi na forach były i tak mętne. Co należałoby zrobić, aby wszystko robiło się samo bez mojej ingerencji? A może ten tryb w Operze jest tylko pół automatyczny? Ale jeśli nie, to jedyne, co mi teraz przychodzi do głowy, to spróbować całkowicie odinstalować Operę, wyczyścić rejestry i zainstalować na nowo. Ale i tak nie mam pewności, czy to zadziała.
Co doświadczeni koledzy na problem?