Opera - gdzie w ustawieniach...?

Gdzie w ustawieniach Opery (wersje 59 i wyżej) znajdę to, odpowiedzialne za wyszukiwanie nowych wersji? Chcę się zatrzymać na 59.0.3218.0, bo dalsze mi się coraz mniej podobają, ale Opera uparcie chce się aktualizować i produkuje w tym celu irytujące komunikaty. Wywaliłem to sprawdzanie aktualizacji z autostartu, ale bez efektu - to musi gdzieś być w settings, ale nie wiem, gdzie.

Zobacz to. Nie mam pojęcia, czy z nowszymi wersjami przeglądarki to zadziała.

Dzięki. Spróbuję. Na początek wywalę plik autoupdater.exe - tylko muszę sprawdzić, czy się sam nie będzie odnawiał.

Nie powinien. Mam też Opere, ale w wersji 60-ej i nie znalazłem nic w ustawieniach przeglądarki, co odpowiada za aktualizację.

Plik autoupdater.exe wywaliłem i nie wrócił. Przeglądarka zaczęła się upominać o aktualizację po ok. 7 minutach. Testuję kolejne z pomysłów.

Świetnie. Coś przydało się z linku, który wysłałem? Czy na własną rękę próbujesz dojść?

Wydaje się, że dopiero opisane tam utworzenie w systemie nowej zmiennej środowiskowej, coś pomogło, ale… zobaczymy. W każdym razie - dzięki. :slight_smile:

Najlepsze, że z serwera wywalili wydanie 59:

https://get.geo.opera.com/pub/opera/desktop/ 58 i nagle 60.

Był przeskok z 58 na 60. Stąd lekkie zamieszanie było i inne serwisy pisały o tym.

Jakoś trudno mi w to uwierzyć, skoro u mnie pisze: Twoja wersja to 59.0.3218.0

Nawet sama Opera na swoim blogu nic nie pisze o wersji 59. Z takimi pytaniami trzeba udać się do Opery. Czarna magia.

A nie, sorry; https://blogs.opera.com/desktop/page/3/

Bo to dev / beta i te niby są:

Ano, właśnie. W każdym razie chcę na tym poziomie pozostać, bo pomysły i kolorki, które pojawiły się wraz z wersjami 60.xxx mi nie pasują.

No Ok. Kolorki (nowe) są na stronie głównej (obramowanie paska adresu), oraz w przeglądaniu prywatnym. Ale to nie przeszkadza w codziennej pracy z przeglądarką. Kolory są stłumione że tak to nazwę, jeśli używasz trybu ciemnego.

Wersja 59.0.3218.0 była jeszcze szaro-popielata (cały czas mowa o ciemnym motywie), ale już 59.0.3228.0 i wszystkie dalsze są czarne z niebieską obwódką. Nie znoszę niebieskiego! To rażąco kontrastowe. Poza tym pasek boczny w tych nowszych albo jest, albo nie ma. W mojej jest inteligentnie ukrywany - na stronie szybkiego wybierania jest (częściowo przezroczysty), na stronach internetowych nie ma go. Do tego jeszcze te hece z wielkością kafelków na stronie szybkiego wybierania! Nie! Mowy nie ma!

1 polubienie

Z czasem może być jak na Androidzie z Operą. Z czasem może być dodana opcja z włączeniem większych ikon.

A to ciekawe co piszesz. Nigdy takiego przypadku nie miałem.

Oczywiście kafle można łatwo zwiększyć (Ctrl +), ale to powiększa też podpisy pod nimi, a nie w tym rzecz, żeby mieć kobylaste litery.

Jak to nie miałeś? Nie kumam. W nowych wersjach pasek boczny może był włączony albo wyłączony - innej opcji nie ma. W wersji starszej była do tego opcja inteligentnego ukrywania.

Oczywiście. Lecz nie mowa o takim rozwiązaniu.
Piszesz o pasku bocznym, że podczas przeglądania stron on tak z “pupy” chował się bez potrzeby, tak?

Pisałem przecież:

Robi aktualizacje automatycznie w tle ale czasami dostaje zatwardzenia z pobraniem opóźnionym aktualizuje wersję inną niż ta z powszechnego ,ogólnego pobierania . Nie mam takiego problemu z zatrzymaniem danej wersji ponieważ mam Kerish Doctor i w nim jest tak opcja .