Dzięki.Zapytam o wszystko,a potem napiszę ewentualną rezygnację.
Start-> ustawienia -> zużycie w Windows 10
Na początek przedzwoń jakie ceny.
No i zobacz ile zużywa, zawsze można w abonamencie komórkowym pakiet wykorzystać bez dodatkowych umów i kosztów.
Śmiałe założenie
Jest Windows 7
Zawsze można za free zaktualizować, jak płaci rachunki, warto- bezpieczniejszy. A komputer chyba nie taki tragiczny.
Chciałam zaktualizować,ale jej się kafelki nie podobają,więc sobie odpuściłam.Rachunki obecnie ja jej opłacam,więc z tym problemu nie ma.Laptop Dell vostro,bo dla odmiany te nowoczesne są zbyt lekkie.Ogółem laptop dobrze działa,jak na swoje lata.
Babcia płaci za prąd? Dostała żarówkę gratis?
Umowa jest na czas nieokreślony - operator “daje” zniżki zazwyczaj przy podpisaniu nowej umowy.
Jeśli internet od Netii - to sprawdź czy mają własną infrastrukturę, czy będzie to dalej usługa świadczona na łączu Orange (BSA / WLR). Jeżeli to 2 to raczej ceny będą podobne do tego co oferuje Orange w przypadku Neostrady.
Czy Babcia po za Freedomem posiada jakaś usługę mobilną w Orange? (telefon komórkowy na abonament).
Posiadając usługę mobilną, można wybrać dość ciekawy cenowo pakiet Orange Love. Za 109zł masz cały pakiet (internet, telefon komórkowy, tv i tel. stacjonarny). Wychodzi ok 28zł za usługę. Teraz na święta w tym pakiecie otrzymujesz TV 32" za 1zł. (niby nic - ale zawsze jakiś bonus).
109 zł imo trochę dużo dla emerytki, no i się dublują oferty.
Na dobrą sparwe wystarczy telefon + internet, a TV może sobie przez internet np. z WP za free oglądać (podpiac tylko laptopa do dużego TV). https://pilot.wp.pl/tv/?saids=_&gclid=EAIaIQobChMIjrnVz-aW5gIVmoKyCh3p2ASiEAAYASAAEgKvG_D_BwE
Telefon w play. Co do netii,to muszę się dopytać.Pakietu z telewizją babcia nie potrzebuje,bo sobie ogląda co chce w internecie.Jest jej potrzebny tylko i wyłącznie dostęp do internetu.
No to w play za 45 zł ma 50 GB, chyba żeby w pakiecie z abonamentem telefonicznym były lepsze oferty… https://www.play.pl/oferta/przejdz-do-play/play-internet/?main_menu=Oferta&submenu1=Internet&submenu2=Abonament
A jak zużywa więcej niż 50GB to może się okazać, że nielimitowane łącze jest jednak tańsze… Więc bez tej informacji dobieranie alternatyw nie ma sensu.
Teoretycznie z zasięgiem w telefonie nie ma problemu,ale gdyby z internetem w Play było ok w okolicy,to chyba ludzie by z niego korzystali.Jednak obecnie tak nie jest.
Też tak uważam.
Trial na 30 dni więc w sam raz powinno wystarczyć, ale jest też link do wersji 5.5.5 (ostatniej darmowej) - trzeba rozwinąć z prawej strony opcję “Wszystkie wersje”.
Dzięki.
Zawsze można wspomóc się anteną zewnętrzną podłączoną do modemu.
Kup kilka starterów i sprawdź na telefonie przy pomocy speedtestów jak wygląda połączenie z siecią.
Do tej pory jaką prędkość udostępnia Orange w Freedom? Przypuszczam że może mieć opcję do 6Mb/s?
Jeszcze taka moja rada aporpos Netii. Możesz napisać do nich mail info@netia.pl (odpowiadają po 3 dniach roboczych) z numerem telefonu stacjonarnego (tego zawieszonego) i adresem świadczenia usługi. Swego czasu Netia pod marką Dropss oferowała internet w technologi BSA (jak twojej bacie Freedom) w cenie 59,90 bez opłaty za utrzymanie łącza. Oferta była na czas określony.
Znalazłem dla Ciebie aktualną ofertę na łącza Orange. Także za 50 zł możesz skorzystać z oferty bez opłat za utrzymanie łącza.
swp-elastyczna-oferta-bsallu.pdf (131,6 KB)
Dzięki.Przepraszam,że odpisuję dopiero teraz,ale miałam mały sajgon w domostwie.Zgodnie z Twoją sugestią napisałam do Netii.Otrzymałam odpowiedz,że w podanej lokalizacji ma być naliczana opłata za utrzymanie łącza,jednocześnie dostałam pdf(taki jak Ty wysłałeś).W tej sytuacji nie bardzo rozumiem,jak to jest z tą opłatą za łącze?Czy opłata jest wliczona w kwotę 50zł?
Ogólnie opłata za utrzymanie łącza jest niezależna od opłaty za internet, jeżeli masz też telefon to opłata jest liczona tylko raz bo masz nadal tylko jedno łącze. Praktycznie jej cena jednak może się różnić w zależności od technologii oraz promocji operatora.
Dla przypadku powyżej
8.1.1. W przypadku posiadania Usługi Internetowej i braku na tym samym łączu Usługi Telefonicznej świadczonej przez Operatora lub innego dostawcę
będziemy zgodnie z Cennikiem naliczać co miesiąc opłatę za utrzymanie łącza w wysokości 30,00 zł.
Do tego co masz wyżej musisz doliczyć 5zł bo osoby starsze raczej wolą zwykłe faktury chyba, że ty to opłacasz wtedy możesz nie doliczać. Wiec zniżka 5zł za e-fakture nie będzie przysługiwać.
Czyli w sumie 85zł miesięcznie. Jeżeli to ma być tylko internet.
Dodatkowo widzę, że masz jednorazową opłate aktywacyjną za internet 49zł. (7.1)
To o wiele za dużo.Czyli nadal mało korzystna opcja.Dzięki.