To, który pad jest wygodniejszy to subiektywne odczucie. Ja przykładowo nienawidzę ustawienia gałek od Sony, gdzie kciuk muszę nienaturalnie wyciągać, a analogów używam do strzelanek, gier TPP, wyścigów czy bijatyk. Niemniej są osoby, które uznają pada Sony za wygodniejszy.
Teraz kwestia kompatybilności. Pady od M$ na W10 działają od strzału i większość gier nie ma z nimi problemów - mam na myśli również gry pisane pod sterowania dla X360. Pady od PS lubią mieć humorki i trzeba się czasem nakombinować by działały.
Mam pada od XBXOX Series X podłączony do PC. Póki co śmigam na kablu, bo nie mam adaptera bluetooth, z zakupem którego się wstrzymałem przez dziwna pracę kontrolera z laptopem po bluetooth - z jakiegoś powodu mieszają się teraz klawisze, choć początkowo nie było problemu. Prawdopodobnie kupię adapter od M$ za jakiś czas, który o dziwo najtaniej jest na ich stronie.
Jeżeli rezygnujemy z padów od XB czy PS, bo jakby nie patrzeć są drogie to wielu ludzi poleca właśnie pady od Logitech.
Dobrymi zamiennikami padów od XB są podobno pady Thrustmastera lub PDP.