Witam.
Jak to jest z “róznorodnością” zaopatrywania w nośnik systemu przez różnych producentów(dystrybutorów)sprzętu?
Sytuacja częściowo hipotetyczna : Kupuję do firmiy 3 laptopów różnych firm zakupionych z tą samą Vistą.Wszystkie kupione w jednym hipermarkecie.
Laptop1 z DVD Recovery , Laptop2 z Recovery na ukrytej partycji(bez dołączonego nośnika) Laptop3 jak nr.2.
Zapłaciłem za urządzenia wraz z systemem operacyjnym(licencją) i wszystkie posiadają tego atrybuty(naklejka,certyfikat,klucz).Wszystkie 3 są zarejestrowane w witrynach producentów.
Z jakiś powodów(trzesienie ziemi,wyłączenie prądu, wciśnięcie nie tego klawisza itp) w laptopach 2 i 3 nie wykonałem płyt rozruchowych(kopii) z partycji Recovery,albo wykasowałem ją, albo zamierzam usunąć partycje Recovery nie mając kopii systemu.
Ogólnie rzecz biorąc straciłem możliwość odzyskania systemu.
-Nie uśmiecha mi się kombinacja ze ściąganiem lub pożyczaniem instalki.
-Nie bardzo jestem skłonny do wysyłania laptopa bo mam np.ważne dane na zrobionej przez siebie dodatkowej partycji i nie bardzo mogę pozwolić sobie na jego “podróże”.
Laptop nr.2-Zwracam się do support -bez szemrania,błyskawicznie po wysłaniu e-mail z wszelkimi danymi,foto naklejki z kluczem oraz tabliczki znamionowej-w ciągu tygodnia,kurierem i na koszt producenta otrzymuje komplet płyt DVD z systemem i programami.
Laptop nr.3 -po 8 dniach oczekiwania na odpowiedz support stawia mnie przed alternatywą: wysłanie laptopa do serwisu w celu wgrania partycji Recovery(co jak wiadomo wyłącza urządzenie z użytku min.4tyg),lub wysyłka płyt Recovery-jednak w cenie za która mogę spokojnie kupić nowy system.
I tu jest pytanie:
Czy płacąc za urządzenie z systemem(licencją) w cenie i nie mogąc z jakiś powodów technicznych odzyskać go z samego urządzenia muszę ponosić koszty porównywalne do zakupu “świeżego” systemu? Skąd ta dowolność firm w zaopatrywaniu w nośnik?
Jeżeli płacę za laptopa z systemem (licencję) Vista i w przypadku utraty możliwości odzyskania go(ani go ściągnięcia z witryny producenta) skąd mam wziąć nośnik nie ponosząc kosztów zbliżonych do zakupu nowego systemu z licencją, za którą już zapłaciłem?