Postanowiłem, że zainstaluję sobie Ubuntu, bo wcześniejsze próby odpalenia nesotrady na Mandrivie się nie powiodły. Ale do rzeczy. Otóż w poradniku http://start.ubuntu.pl/installing-partitioning.html jest napisane: “po finalizacji instalacji twój dysk zostanie przepartycjonowany i wszystkie zapisane na nim dane zostaną utracone”. Ja chciałem zmienić tylko jedną partycję, a te Windowsowskie zostawić bez zmian. Czy da się jakoś to zrobić, żeby nie utracić danych z trzech partycji Windows? Czwartą chcę jakoś podzielić i zainstalować Ubuntu. Z tym pewnie jakoś sobie poradzę, ale pomoc mile widziana Chodzi mi przede wszystkim o pierwszą kwestię.
To tak programem Gparted jest na vortalu. Chyba wiesz jak to zrobić?
ja dam swój przykład
partycji windowsowskiej bierzemy 20gb
swap 512mb
home 10gb
i jeszcze jedna 10gb
swap system plików(rodzaj) linux swap
a te 2 ext3
Nie zrozumieliśmy się, ale to moja wina. Źle sformułowałem pytanie. Chodzi mi o to, czy, jeśli nie będę ruszał partycji c, d i e, to też utracę dane na nich zawarte
Jeśli nie będziesz ruszał partycji Windowsa nic z danymi na nich zawartymi nie powinno się stać, choć przed partycjonowaniem dysku zalecany jest backup ważnych danych. W twoim przypadku najrozsądniejsze będzie utworzenie partycji rozszerzonej i instalacja systemu właśnie na niej.
Musisz też pamiętać aby podczas instalacji ręcznie partycjonować dysk, w przeciwnym przypadku możesz stracić pozostałe partcje.
Trochę to zawiłe ale myślę że będziesz wiedział co i jak.
Pozdrawiam
Tzn. że mogę po prostu usunąć czwartą partycję (na której mam Mandrivę), utworzyć tam swap, root etc., a trzy partycje Windows pozostaną nietknięte? I jeszcze jedno: jakie jest ryzyko utraty danych?
W miejscu gdzie masz Mandrive utwórz partycję rozszerzoną, następnie podziel ją sobie pod root i swap.
Co do ryzyka utraty danych, czasami coś może pójść nie tak - a wtedy o odzyskanie naszych danych może być trudno.
To w takim razie znacie może jakieś darmowe narzędzie do zrobienia kopii zapasowej dwóch partycji (na jednej jest Winda na drugiej programy) bez konieczności ponownej instalacji Windows (w razie, gdyby partycje uległy uszkodzeniu)
Jak dla mnie prawdopodobieństwo utraty danych jest znikome. Sam się bawiłem dyskiem, na którym miałem zainstalowanego Windowsa oraz Ubuntu. Jedyna rzecz, to zabawa z GRUBem potem jest, bo trzeba czasem dopisać Windowsa do bootowania, ale z reguły się automatycznie to robi. Jeżeli masz dysk tak:
sda = Windows
sda1 - C:
sda2 - D:
sdb = Dawna Mandriva
sdb1 - /
sdb2 - /home
sdb3 - swap
To po prostu podczas partycjonowania nie kasuj tego starego podziału, tylko zrób, aby Gparted sformatował ci partycję “/” oraz “/home”, dopisz odpowiedni system plików i rozszerzenie i zakończ partycjonowanie. Potem czekasz, aż ci się zainstaluje. Po restarcie zobacz, czy w GRUB masz dodany wpis z systemem Windows. Jeżeli tak, to nic nie musisz robić. Jeżeli go brak, to edytujesz plik /boot/grub/menu.lst i dopisujesz na samym końcu, gdzie jest lista systemów aktualnie zainstalowanych takie coś:
title Windows 95/98/NT/2000
root (hd0,0)
makeactive
chainloader +1
I po sprawie
Niezupełnie tak. Mam 3 partycje windowsowskie i jedną pod Mandrivę, przy czym wszystkie są równowartościowe (może źle to ująłem ale chyba wiadomo o co chodzi), tzn. c,d,e,f, przy czym f jest niewidoczne spod Windowsa (inny format, to tam jest Mandriva).
Czy Gparted jest tu konieczny? Mam już przepartycjonowany dysk, nie chcę tego zmieniać, a narzędzia do utworzenia root i swat posiada instalator Ubuntu. Pytanie tylko czy to bezpieczne. Trzeba by wtedy usunąć tę partycję z Mandrivą i na jej miejsce utworzyć 2 nowe. Mam nadzieję, że to nie naruszy starych danych
Wszystkie partycje są podstawowymi ? Jeśli tak to nie utworzysz już kolejnych dwóch podstawowych (root i swap). Tak jak mówiłem na początku najrozsądniejsze wydaje się utworzenie partycji rozszerzonej i tam wydzielenie miejsca dla root i swap pod Ubuntu.
W instalatorze Ubuntu powinna być możliwość takiego podziału dysku.
Program GParted masz w Ubuntu. GParted może wykonać prawie wszytkie operacje na dyskach, w tym również zupełnie bezpieczną zmianę rozmiaru partycji na której zainstalowany jest system lub programy. Przed taką operacją nalezy wykonać defragmentację dysku. Jeżeli instalując mandrivę utworzyłeś partycję / to nie musisz nic zmieniac instalator po sformatowaniu tej partycji zainstaluje tam ubuntu. Instalując linuksa, aby nie stracić plików ze swoimi danymi nie formatujemy partycji home. Przykładowo jeżeli miałbyś na mandrivie zaistalowaną partcję home i byłyby na niej zapisane twoje pliki to po zainstalowaniu ubuntu mógłbyś z nich korzytać.
Tak chcę zrobić. Mam nadzieję, że sobie poradzę. Tylko kolejna kwestia: czy utworzenie partycji rozszerzonej nie wpłynie na pozostałe dane. wiem, że jestem upierdliwy, ale w mojej sytuacji nie mogę sobie pozwolić na utratę partycji z XP-kiem. Grzebanie w Gparted też mi się jakoś nie uśmiecha. Chyba odstraszył mnie napis: “Uwaga: (…) Program jest przeznaczony wyłącznie dla zaawansowanych użytkowników” widniejący na stronie programu w vortalu :]
GParted wykonuje operacje tylko na wskazanych przez Ciebie partycjach, Jeżeli nie wskażesz programowi partycji windwsowych to ich na pewno nie ruszy i niczego nie zmieni. A jak nie dotkniesz Gparted to nigdy sie nie nauczysz i zawsze bedziesz początkujący.
Czyżbyś wszystko zrobić na dwóch partycja pod tą Mandrivą?? Chodzi mi o to, że “/” i /home na jednej partycji a swap na drugiej?? Co do tych podstawowych partycji. Nie mógł zrobić partycji pod Mandrivą jako podstawowych, bo ma już trzy podstawowe pod Windowsem zrobione. A GParted Ubuntu wywala błędy, że nie jest możliwe utworzenie więcej partycji. Dlatego wszystkie chyba są widziane, jako logiczne(rozszerzone). A może zrób zdjęcie z GParted z LiveCD, to będzie nam łatwiej to wszystko ocenić.
A jak wejść do edycji gruba??
sudo gedit /boot/grub/menu.lst
-
Tak chcę podzielić dysk:
/dev/sda2 ntfs 1526MB
/dev/sda5 ntfs 10487MB
/dev/sda6 ntfs 32818MB
/dev/sda7 swap 1019MB
/dev/sda8 ext3 198707MB /home
Pierwsze 3 partycje to partycje Windows. sda5 chyba zmienię na fat32, żeby mieć partycję w miarę dobrze obsługiwaną przez oba systemy. sda7 i sda8 powstaną ze starej partycji Mandrivy. Ale kiedy klikam dalej, pojawia się komunikat: Nie zdefiniowano głównego systemu plików. Proszę to poprawić w manu partycjonowania". I nie wiem co zrobić.
- Żeby partycje ntfs były widoczne z Ubuntu mogę zostawić w ich opcjach “nie używaj tej partycji”? Czy wtedy będę mógł swobodnie z nich korzystać?
/dev/sda8 ext3 198707MB /home
To jest partycja z oznaczonym punktem montowania “/home” a główny system plików powinien być zamontowany w “/”.
A jaką ty masz pojemność tego dysku, bo chyba ta partycja z Mandrivą jest coś nie tak mi się wydaje