Witam. Zdecydowałem się na nową pastę do laptopa gamingowego.
Wpisałem w gogle ranking past 2021 i wyskoczyło mi że najlepsza na obecną chwile jest pasta:
Thermal Grizzly Kryonaut.
I taką chce kupić.
Czy 1g wystarczy na posmarowanie całego laptopa gamingowego? w sensie będzie chipset, będą 2x grafiki i procesor chyba. Nie wiem nigdy nie smarowałem jeszcze laptopów.
Ktoś to już kiedyś robił? i chciałbym się podzielić swoją bezcenna wiedzą ;d?
I chyba w Firefoxie jak biorę zaloguj się to ta rubryka znika po 1sec i nie da rady się zalogować przez tą przeglądarkę. A wiem że u mnie jest all dobrze. Wiec byłem zmuszony skorzystać z chrome żeby tu wejść.
będzie 1xprocesor i 1xgrafika.
grafika zintegrowana jest w procesorze a dedykowana jest osobnym układem.
Ja zawsze tylko na to nakładałem pastę, nigdy nie nakładałem natomiast na chipset. Jednak jeżeli jest on u ciebie przykryty radiatorem to można to zrobić (nie nakładaj pasty na nic co nie jest przykryte radiatorem). 1g w zupełności powinien wystarczyć do tego zabiegu. Kupujesz takie coś:
Procesor w laptopie i układ graficzny są dużo mniejsze niż odpowiedniki desktopowych - dlatego też adekwatnie nakłada się na nie mniej pasty. A to dlatego, że laptopowe wersje procesora i grafiki są pozbawione IHS i pastę nakłada się bezpośrednio na rdzeń. Stąd też mniej jej potrzebujesz. I taka jedna strzykawka starcza nawet na 2-3 zabiegi.
No ok. Zapytałem bo nigdy tego nie robiłem. Ok zaraz kupuję. Mam nadzieję że to jakaś taka płynna pasta, bo kiedyś kupiłem zelmana to taka że jej rozsmarować się nie dało taka gęsta.
Cały czas w grach gdzie mam wykorzystanie 100% grafiki i procesora to skacze 92c 88c 96c.
I dla tego postanowiłem zmienić pastę, bo ponoć w tym laptopie obniży to stopnie i przez to taktowanie będzie o wiele lepsze. Wiec tu u mnie to da dużo.
na pastach ja niestety się nie znam i nie przywiązuje do nich szczególnej uwagi. Kupuję po prostu najdroższą licząc, że skoro jest droga to na pewno musi być dobra.
@ sadaj72 temperatury raczej są takie same albo i nawet większe. A dość dużo jej nałożyłem prawie całą. Nie widzę sensu jej wymiany. No fakt liczyłem na coś lepszego.
@ wasabi1084 termopady są nowe.
@ Sidkwa no tak ta też do najtańszych nie była.
Zbyt dużo pasty da odwrotny skutek do zamierzonego. Jej się stosuje z umiarem. Zbyt duża ilość pasty właśnie zamiast zbić temperaturę to ją tylko podniesie.
@ Sidkwa To nie prawda już nie przesadzaj. Pasta sama się rozpływa pod temperaturą jak jest za dużo to wypływa. Pasy jest tyle ile trzeba. Lepiej dać więcej niż mniej właśnie.
Tu sobie zobacz https://www.youtube.com/watch?v=FhTPnlfewNE&ab_channel=x-kom
@ daras28-82 A gryzli bo bardzo droga była chyba najdroższa. Nowy laptop to tamta nałożona przez producenta była jeszcze nowa. Dla tego nie ma różnicy.
I uważasz, że to jest dobre jak pasta wypływa spod radiatora. Większej głupoty dawno tutaj nie czytałem. Idź odrób lekcję i doucz się zanim zaczniesz udzielać durnych rad, które tylko mogą zaszkodzić a nie pomóc.
Nie. Ja jestem tutaj żeby się uczyć od innych w tematach w których wiem mało albo w których nie mam dostatecznej wiedzy. I dawać rady innym w tematach w których to ja tą wiedzę mam a inni pytają. Sugerowanie, że można dawać pasty tyle że aż wylewa się spod radiatora jest totalną ignorancją i głupotą.
Nie pod temperaturą tylko pod naciskiem chłodzenia, ma pokryć cały rdzeń ale nie wypływać, dlatego trzeba dawkować z umiarem.
Procesory - dajemy jak najmniej żeby jak najcieńsza warstwa była i jak najmniej wypłynęło.
GPU - zalecane jest aby dać więcej, może wypłynąć.
@ daras28-82
Dałem najpierw szpachelką dołączoną do zestawu rozprowadziłem wszędzie pastę i dałem lekki ziarnko ryżu na środku.
Tak jak na tym filmie co dałem wyżej. Tam typ wyraźnie mówi że lepiej żeby lekko wypłynęła niż ma jej brakować! A podejrzewam że akurat jej dałem z mojego wieloletniego doświadczenia ;d
Cały ihs/rdzeń? Ja zawsze zostawiam około 2-3 milimetry od krawędzi puste. Po dociśnięciu wiadomo, że trochę się “rozpłynie”, a z tym marginesem nie wycieka.
Nie, nie lepiej. Najlepiej by było nie dawać, w ogóle, tylko spolerować na równo radiator i metal nad procesorem i ścisnąć idealnie. Niestety, to niewykonalne z uwagi na nierówności obudowy CPU.
Oraz strukturę metalu. Pasta ma jedynie wypełnić pory i rysy między metalem obudowy CPU a radiatorem. Przez pastę ciepło przechodzi gorzej niż przez styk metali.