Szukam mocnego sprzętu dla fotografa (obróbka fotografii paint shop i.t.p.)
Zestaw ma być kompletny bez klawiatury, myszki i głośników.
Wymagania
2 monitory ok 23 cale minimum FHD.
Duży magazyn na dane (myślę że system na SSD i magazyn na talerzach)
To nie ma być komputer do gier dlatego karta graficzna ma zadanie wyświetlać obraz i tyle. Funkcje 3d są niepotrzebne.
Dwa profesjonalne monitory dla grafików będą kosztować więcej niż 4000 zł. Określ na jaki niższy poziom jesteś w stanie zejść. Za dwa monitory NEC E241N zapłacisz ok 1600 zł.
Co do magazynu danych - moim zdaniem lepiej zainwestować w NAS-a.
Zasilacz be quiet! System Power 9 400W 80 Plus Bronze - 180 zł
Obudowa - jakiś Silentium za ok 150 zł
razem: 2380 zł (z 16GB ram) / 3690 zł (z 64GB ram) / 2890 zł (z 32GB ram) - bez systemu (W10 kosztuje ok 550 zł)
Po co 2 monitory do obróbki? Jeden porządny wystarczy, ale ten zje Ci 100% budżetu. Zobacz na dość stary temat - https://mva.pl/viewtopic.php?t=152 - ale sporo modeli z tych list da się dostać (także używanych - jak ekran nie ma kosmicznego przebiegu to warto).
Druga sprawa - co masz na myśli pisząc duży magazyn na dane? Ile to GB? Dla człowieka z Nikonem D850 który na jednej sesji produkuje 100GB zdjęć 2TB będzie mało, dla zaawansowanego hobbysty z aparatem z mniejszą matrycą 1TB będzie w zupełności wystarczający.
Czy komputer będzie w przyszłości rozbudowywany czy raczej taki zestaw będzie tylko zmieniony na nowy sprzęt?
W czasach HDD jak miałem 12GB RAM (co było za dużo jak na wymagania programów) robiłem z 4GB RAM-dysk oznaczony jako swap (scratch-disk) dla Photoshopa i pluginu Camera Raw (który ZAWSZE korzystał z dysku do cache’owania, nawet jak RAMu było dość). Zastrzyk wydajności przy ładowaniu zdjęć niesamowity i wówczas takie 64GB miałoby sens, ale przy dzisiejszych cenach bardzo szybkich dysków SSD na NVME nie ma to sensu Więc zgadzam się, 16GB RAM w zupełności wystarczy do obróbki zdjęć.
Komputer jest dla mojej siostry fotografa.
Nie ma to być światowej klasy sprzęt z tysiącami ram.
Siostra ma pewne wymagania, jest profesjonalistką ale jest świadoma ograniczeń finansowych.
Myślę że fajnie rozjaśniliście mi sprawę i już widzę sensowną konfigurację tego sprzętu.
Z racji iż komputery składam okazjonalnie (z braku czasu prowadzenia firmy) nie odnajduję się w obecnych nowościach sprzętowych dlatego fajnie zaczerpnąć pomoc od ludzi w temacie na bieżąco.
Wywoływanie plików RAW zajmuje kilkaset MB x ilość wątków CPU. Czyli nie więcej niż 8GB. Sklejanie panoram - tu 16GB może się przydać ale na pewno nie jest niezbędne.
64GB to zdecydowanie za dużo. I mówię to jako posiadacz 18GB RAM, gdzie podczas ww. procesów nie zajmuję więcej niż 2/3 pamięci. Do 90% dobiłem raz. Jak otworzyłem w Photoshopie chyba z 30 zdjęć jednocześnie. Nawet praca nad plakatem w A1@300 dpi to było 3-4GB zajętej pamięci.
@PaPuX - skoro jest profesjonalistką, to niech zacznie od ekranu. Najwyżej dłużej poczeka, ale przynajmniej będzie widziała nad czym pracuje.
Dlatego najlepiej wybrać monitor porządny, nv2 dysk zastąpić SSD a nawet dwoma by działały w Raidzie (kopia lustrzana, bezpieczeństwo na wypadek uszkodzenia 1 nośnika) , 700 zł za 500GB w 1 nosniku to sporo w tym limicie:)
Druga sprawa to RAM 16 GB ( w sumie 15, 1GB musicie Vedze w biosie na sztywno dać) 2 x8 na początek wystarczy, zarobi to doda, dlatego 4 sloty na pamięć.
Płyta, bez szaleństwa za ~300 zł już takie są a siostra nie bezie podkręcała jakos mega procka.
Kartę graficzna bym odpuścił i to nas ogranicza tylko do dwóch procków: budżetowej 2400G i z 10% lepszego 3400G. Jeżeli zmieścicie się finalnie w limicie poleciłbym 3400G. Trochę mocniejsze rdzenie od 2400G do obliczeń będą, jest też i Intel, jakaś i5 8/9xxx jako alternatywa, ale nie jestem pewien czy integra intela da radę z 2 monitorami w 2-4 K
Nie przesadzajmy. Wyświetlenie dwuwymiarowego obrazu dla karty zintegrowanej to żaden problem tym bardziej że np ryzen 5 z integrą Vega 11 bez problemu ciągnie gry takie jak battlefield 5 w full ha.
Troszkę, ale chodzi mi bardziej o to, że 1 mv2 za 700 zł da 2x ssd 500GB. W prędkości mega, ok kilka sekund, różnicy nie ma a w bezpieczeństwie tak. To Samo w przypadku 500ssd +1GB HDD
RAID nie zapewnia bezpieczeństwa danym. RAID zapewnia bezpieczeństwo dostępu do danych…
RAID zmniejsza bezpieczeństwo danych bo uszkodzone przez awarię jednego dysku dane, mogą się duplikować na drugi, w efekcie czego mamy uszkodzone dane na obu dyskach. Bezpieczeństwo danych zapewnia backup. Dlatego w zaproponowanej przeze mnie wcześniej konfiguracji był jeden bardzo szybki dysk i sugestia kupna NAS-a
Raid to jedno o czym myślałem, drugie dotyczło…. 500 ssd i 1-2 GB HDD tak by na koniec dnia pracy wszystkie pliki archiwizować na HDD. Jak wspomniałem: nie dowierzam 1 kopi danych a nas w zasadzie to drugi już komputer, taniej pewnie by chmura wyszła jakaś…ale… nie korzystam:)