Siedem dni temu pisałeś, że nie możesz uruchomić rEFInd.
Specjalnie dla ciebie ściągnąłem i zainstalowałem PCLinuxOS gdzie udało mi się uruchomić rEFInd.
Sześć dni temu napisałem co trzeba zrobić po instalacji rEFInd na PCLinuxOS.
Dziś piszesz „chyba już próbowałem”.
Kolego szanuj czyjś czas!!!
To jest ostatni mój wpis w tym temacie.
Mimo wszystko pozdrawiam.
saturno
Przykro mi z powodu takiego zrozumienia mojej odpowiedzi. Po prostu nie wiem po czym poznać, że to zadziałało. Nie jestem ekspertem i dlatego poprosiłem o pomoc na forum. Wykonałem wskazane czynności instalacyjne, nie było żadnych komunikatów o błędzie. Skąd zatem miałbym wiedzieć, czy wszystko przebiegło należycie? Nie wyświetliło się żadne okno, w którym można coś ustawić. A po restarcie sytstemu również niczego nowego nie dostrzegłem. Czy tak miało być? Jeżeli tak, to rEFInd nie rozwiązał opisanego problemu.
Zależy od tego, w jakim trybie się zainstalował wcześniej, a tego nie wiesz.
Patrząc po twoich zrzutach, Windows zainstalował się w trybie UEFI a PCLinux w Legacy, ale 100% pewności nie mam. W każdym razie, moim zdaniem, wszystkie powinny zainstalowane w jednym trybie + porządek na liście startowej w BIOS.
Z satysfakcją mogę powiadomić, że problem psucia PCLinuksa mogę uznać za rozwiązany. Włączyłem komputer, nacisnąłem klawisz F11 i zainstalowałem system z poziomu „czarnej planszy” (brak UEFI w opcjach wyboru). W ustawieniach płyty głównej niczego nie zmieniałem. Restart bez problemu. Włączam Zorina, wyłączam go, włączam PCLinuksa, chwila pwady i „Eureka!” Wreszcie działa! Jeszcze to samo z Windows 7 i nareszcie sukces! Nie wpadłem wcześniej na pomysł, że płyta instalacyjna może mieć dwa osobne tryby uruchamiania. Kluczem był klawisz F11. Jego działanie skierowało tory mojego rozumowania na właściwe tory. Tak, czy inaczej – mogę wreszcie zamknąć obudowę komputera. Koniec z żonglerką z przewodami. Upór, nieustępliwość, dociekliwość i wytrwałość okazały się skuteczne!
Ten temat został automatycznie zamknięty 30 dni po ostatnim wpisie. Tworzenie nowych odpowiedzi nie jest już możliwe.