Opisane zjawisko nie ma związku z zastosowanym przełącznikiem dysków. Niezależnie, czy go użyję, czy nie, skutek jest identyczny. Czy zawartość rzeczonego pliku przedstawić na etapie, gdy PCLInuxOS działa, czy jak odmówi posłuszeństwa?
Może na forum Pclinuxos? To jest taka hybryda, że czasami ciężko się połapać. Dlatego kiedyś z tego zrezygnowałem.
Tam również zadałem to pytanie, lecz bez powodzenia.
Oto zawartość pliku grub
GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT=„splash quiet noiswmd audit=0 vga=788”
GRUB_DEFAULT=saved
GRUB_DISABLE_OS_PROBER=false
GRUB_DISABLE_RECOVERY=false
GRUB_DISABLE_SUBMENU=y
GRUB_DISTRIBUTOR=PCLinuxOS
GRUB_GFXMODE=1024x768x32
GRUB_GFXPAYLOAD_LINUX=auto
GRUB_SAVEDEFAULT=true
GRUB_TERMINAL_OUTPUT=gfxterm
GRUB_THEME=/boot/grub2/themes/pclinuxos/theme.txt
GRUB_TIMEOUT=10
I wynik polecenia w konsoli:
[root@linux-ms-7c02 andrzej]# su -c efibootmgr
BootCurrent: 0000
Timeout: 1 seconds
BootOrder: 0000,0002,0005
Boot0000* pclinuxos
Boot0002* CD/DVD Drive
Boot0005* Hard Drive
Próba uchomienia PCLinuksa, po uprzednim korzystaniu z Windows 7 lub ZorinOS i podłączeniu do płyty głównej jako jedynego dysku z PCLiinuksem, skutkuje komunikatem:
Skutek naciśnięcie klawisza F11:
Pod klawiszem F11 jako pierwszy masz napęd cd/dvd i możliwe że z niego komputer próbuje się uruchomić. Strzałkami wybierz dysk WD i wciśnij enter.
PCLinuxa masz zainstalowanego w trybie Legacy? W jakim trybie są instalowane pozostałe systemy?
Moim zdaniem, wszystkie systemy powinny być instalowane w jednym trybie, albo Legacy albo UEFI - według mnie to strasznie miesza i powoduje problemy z rozruchem.
Powinieneś też powyłączać zbędne urządzenia na liście Boot Order - powinny tam być tylko urządzenia z których faktycznie wykonujesz rozruch, czyli w twoim wypadku, „Hard Disk:WDC…” (który przestawiłbym na pierwsze miejsce) oraz UEFI Hard Disk (jeśli pozostałe systemy są instalowane w tym trybie. Jeśli nie - Disabled). Na trzecim miejscu ewentualnie napęd DVD. Reszta na Disabled.
Wszystkie systemy były instalowane w tym samym trybie, to znaczy UEFI + Legacy. Takie było domyślne ustawienie, którego nie zmieniałem. Do wyboru jest jeszcze opcja: UEFI. Nie wiem, czy to był prawidlowy wybór w kontekście oczekiwanego celu.
Po wyborze dysku do listy, pojawia się komunikat o braku napędu z systemem rozruchowym. Identyczny jak ten zaprezentowany na zdjęciu powyżej.
1 Dyski przełączasz na wyłączonym komputerze?
2. Na popsutym PCLinuxOS uruchom GParted z Live-CD lub pendrive i zrób zdjęcie.
3. Pokaż co masz pod F11 jak masz podłączony dysk z Windows 7
Oczywiście, komputer przy przełączaniu dysków jest zawsze wyłączony. Inaczej nie zadawałbym mojego pytania.
Na pozostałe pytania odpowiem po przełączeniu dysku na Windows 7.
Jeśli nie ma do wyboru tylko trybu Legacy, to tę opcję bym wybrał - wszystkie systemy powinny być zainstalowane w jednym trybie, nie mieszanym.
Czyli UEFI + Legacy, czy UEFi?
Może nieprecyzyjnie napisałem:
Chcę żebyś uruchomił GParted LIve-CD i pokazał zdjęcie partycji PCLinuxOS jak jest popsuty, chodzi mi o to czy GParted nie będzie raportował uszkodzonych partycji i jakie flagi mają partycje
Powinienem mieć gdzieś w zanadrzu GParted. Nie wiem czy nie ma tego na płycie Hiren’s Boot.
Oro ekran po naciśnięciu klawisza F11, przy podłączonym do płyty jako jedynym dysku z Windows 7
A to obraz z GParted przy podłączonym do płyty dyskiem z PC:inuxOS jako jedynym
- Spróbuj w GParted zwiększyć (rozszerzyć) partycję /dev/sda1 z EFI o wolne miejsce przed nią.
Konkretnie o te 2 MiB na początku dysku. - Jak nie pomogło to zamień dyski miejscami (niech dysk z PCLinuxOS znajdzie się pod SATA2.
Uruchom dwa razy powtórnie komputer. - Jak nie pomoże to zostaje:
Skoro nie masz możliwości wyboru tylko Legacy to wybierz UEFI. Nie UEFI + Legacy bo to tryb mieszany.
Czyli, Windows 7 zainstalowany w trybie mieszanym nie wystartuje po przełączeniu płyty na tryb UEFI?
Sprawdziłem opcję z Gparted i podłączyłem dysk pod SATA2. Niestety, w obu przypadkach bez powodzenia. A z rEFInd tp chyba już próbowałem, lecz bez skutku. Albo popełniłem jakiś błąd.