PhotoOutput - program do łączenia zdjęć z różnych aparatów


(hindus) #1

Powoli zbliżają się wakacje, majówka i jak to zazwyczaj bywa, po udanych wyjazdach pozostają fajne wspomnienia i setki zdjęć. Najczęściej z naszego aparatu, telefonu i z aparatów oraz telefonów naszych znajomych.

Niestety projekcja zdjęć wiąże się często z oglądaniem całego wyjazdu kilka razy… Raz z aparatu, kolejny raz z telefonu, potem aparat kolegi itd. Najczęściej po drugim takim katalogu odpuszczamy sobie oglądanie. A szkoda! Bo o ile ciekawiej wygląda skok do wody widziany z kilku perspektyw jednocześnie?

Jak więc możemy osiągnąć taki efekt? Bardzo prosto - sortując zdjęcia po dacie wykonania.
Wrzucamy więc wszystkie fotografie do jednego folderu, sortujemy i… Problem! Bo każdy z aparatów zapisał odrobinę inny czas wykonania zdjęcia. Niby parę minut różnicy, ale totalnie zaburza odbiór i rozbija kolejność wydarzeń.

Czy czeka nas więc ręczne sortowanie setki zdjęć? Na szczęście nie :slight_smile: Z pomocą przychodzi program mojego autorstwa :slight_smile: Photo Output pozwala na posortowanie zdjęć z różnych katalogów według daty wraz z nadanym przez nas przesunięciem.

Ostateczną listę wynikową możemy następnie zapisać w nowym katalogu nadając im nowe nazwy, żeby móc wyświetla je prawidłowo także na urządzeniach które nie wspierają zaawansowanego sortowania (urządzenia mobilne, telewizory, galerie internetowe itd.)

Jest to pierwsza wersja programu, będę bardzo wdzieczny za testy :wink: https://soft.lab17.pl/PhotoOutput/photo-output-1.0.zip
Oraz za ewentualne uwagi - chętnie wprowadzę trochę dodatkowych funkcjonalności.


(januszek) #2

Rewelacja. Znajdę wolną chwilę i potestuję :slight_smile:


(Fizyda) #3

W czym pisałeś, z użyciem jakich technologi?


(hindus) #4

Windows Forms, C#,. Net 4.6.2 ale pewnie mógłbym sportować na niższą wersję bo taka się ustawiła domyślnie. Użyłem też biblioteki ExifLib do odczytu daty wykonania zdjęcia


(Fizyda) #5

Tak myślałem, że C# (choć aplikacji nie pobierałem i sprawdzałem), a czemu win formasach pisałeś, a nie w WPFie?


(hindus) #6

Dobre pytanie. To trochę osobiste preferencje, a trochę wybór ze względu na możliwość skorzystania z kontrolki DataGridView, na dodatek w kilku miejscach. Właściwie cały program jest oparty o tę kontrolkę. W WPF musiałbym jej funkcjonalność implementować samodzielnie. Cierpi na tym estetyka, bo WinFormsy to już trochę archeologia, ale najważniejsza dla mnie była funkcjonalność :slight_smile:


(krystian3w) #7

W przyszłości się przepisze, jak ktoś będzie narzekał, że mu “zamula”.


(Fizyda) #8

Wymiataczem .NET nie jestem, ale w WPF masz przecież szereg data grid. Sprawdziłem i na moje oko niewiele się to różni, co prawda w szczegóły nie wchodziłem …
https://www.dotnetperls.com/datagridview-tutorial
http://www.wpftutorial.net/datagrid.html

PS. Szacunek oczywiście, że apkę napisałeś i ją wydałeś, a to moje gadanie to takie czysto towarzyskie :wink: .


(hindus) #9

Nie wykluczam, że w WPF da się to zrobić :slight_smile: Zresztą jak pokazałeś, bardzo dobrze to wygląda. Ja miałem kiedyś podejście do WPF, zresztą zaraz na początku ledwo po premierze WPF jako “nowego sposobu tworzenia interfejsu” co samo w sobie też jest ciekawe, bo Microsoft próbował pogodzić świat programistów i świat UX’owców oraz grafików w taki sposób, żeby ludzie od interfejsu tworzyli puste aplikacje w samym WPF nieprzypadkowo mającym składnię w XMLu, a programiści tylko podpinali tam dane i wszyscy mieli być zadowoleni; na tę okoliczność pojawiła się specjalna wersja VS pod samo projektowanie, czyli Expression Blend. W każdym razie zacząłem tworzyć jakąś kolejną apkę właśnie w WPF, początkowy zachwyt “prawie jak html” szybko przygasł jak okazało się, że Formsy są dla mnie zwyczajnie prostsze :wink: I zamiast robić w prawdziwym wpf, osadzałem winformsową kontrolkę DataGridView w specjalnym obiekcie WPFowym :smiley: oczywiście szybko to porzuciłem i przesiadłem się w 100% na formsy.


(hindus) #10

Aktualizacja, 1.1:
https://soft.lab17.pl/PhotoOutput/photo-output-1.1.zip

Dorzucam też screen, jeśli ktoś chce tylko pooglądać interfejs :wink:

Dodałem zapis logu z konwersji zdjęć (dzięki czemu możemy odszyfrować jaka była oryginalna nazwa i data zmienionego zdjęcia).

Tak niezależnie jestem ciekaw czy mogę tu publikować taki changelog… Czy dostanę zaraz bana od administracji :wink: - kogo mogę zapytać? :slight_smile:


(krystian3w) #11

Jak masz opcje trybu edycji wiki to możesz z jednego posta zrobić changelog (nie zablokuje się edycja po 3 miesiącach).
Minus, z odpowiedzi się robi jakby artykuł Wikipedii i każdy może edytować (niby trzeba mieć jakąś aktywność na forum, coś około 2 poziomu).

Po kliknięciu w ikonę pokaż więcej:
image

Opcjonalnie w pierwszym i zwinąć w spoiler:

[details="Summary"]
This text will be hidden
[/details]

Minus takiego spoilera, że nieintuicyjny (ta strzałka po lewej, pewnie część myśli że to dziwnie wypunktowana lista).


(hindus) #12

Aktualizacja, 1.2:
https://soft.lab17.pl/PhotoOutput/photo-output-1.2.zip

Dodałem narzędzie do automatycznego ustalania korekty. Wystarczy wskazać zdjęcie wykonane w tym samym momencie w wybranych przez nas folderach, a korekta zostanie wyliczona automatycznie.

Narzędzie można uruchomić po dodaniu przynajmniej 2 folderów ze zdjęciami przez menu Narzędzia / Autokorekta czasu

Zapraszam do testowania i jak zwykle dziękuję za uwagi :slight_smile: