Na samym wstępnie przepraszam jeśli moje pytania będą nieprofesjonalne. Od dziecka korzystam tylko z laptopów i nie mam za dużo wiedzy na temat zestawów komputerów stacjonarnych, itd.
Pech trafił, że w moim gamingowym laptopie z 2014 roku zepsuła się karta graficzna, a naprawa jest najprawdopodobniej nieopłacalna (coś ponad 1500zł). Przez problemy z wymianą tej karty zdecydowałem, że w przyszłości lepiej będzie korzystać z komputera stacjonarnego, w którym w razie problemów da się wymienić zepsute części.
Zauważyłem, że ceny sprzętu mocno wzrosły od 2014 roku ): Moja cena maksymalna to ~7000 PLN + system, ale ewentualnie mogę zastanowić się nad jej zwiększeniem, jeśli różnice w jakimś komponencie będą opłacalne (jakość/cena).
Potrzebuję:
- Komputer
- Monitor (nie mam pojęcia jaki rozmiar jest najwygodniejszy dla oczów)
- Klawiatura (chyba jakaś mechaniczna? Ewentualnie coś taniego, a mechaniczną dokupię kiedy indziej, po promocji).
- Głośniki (zależy mi na jakości dźwięku a nie głośności)
Mam dużo nieużywanych dysków HDD 2,5’’, dlatego do zestawu chciałbym wybrać jedynie jakiś szybki dysk na system. Myślę, że M.2 250GB.
Zależy mi na dużej obudowie, tak aby w przyszłości można było dodawać więcej dysków (no, może bez przesady, ale żeby z 3-4 dodatkowe się zmieściły).
W ramach możliwości chciałbym, aby płyta obsługiwała do 64GB RAMu i kupić tylko jedną kość 1x16GB. To dlatego, że czasami mam dużo działających maszyn wirtualnych w tle. Fajnie byłoby mieć możliwość rozszerzenia do 64GB kiedy ceny się ustabilizują). Ewentualnie 2x8GB jeśli 1x16 nie istnieją/są nieopłacalne.
No i oczywiście dobry zasilacz / chłodzenie (trzeba dodatkowo kupować?)
Interesują mnie tylko zestawy z Intel i7 + Nvidia.
Pasowałoby mi i7-8700K + GTX1080 8GB.
Znalazłem taki gotowy zestaw w sklepie esc.pl: http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=369_371&products_id=49626
Więc chyba z moimi wymaganiami nie przesadziłem? Swoją drogą, ten sklep jest godny zaufania? Gdzie najtaniej kupić “składaka”? morele/x-kom/komputronik/coś innego? Czy w ogóle opłaca się jeszcze w tych czasach składać komputery, czy raczej można taniej dostać gotowe zestawy?
P.S. dużo pracuje na komputerze. Czy nie będzie to czerpać za dużo prądu? Ten GTX1080 działa chyba w jakimś trybie oszczędzania energii, czy raczej mam kupić dodatkową, mało wydajną kartę Intel HD?
Dzięki.