Takie coś. Jeszcze peryferia wg. gustu.
Do wirtualizacji przydałoby się dużo ram Płyta X470 AORUS ULTRA GAMING obsługuje 64GB - są tam cztery banki - więc najlepiej od razu obsadzać je 16-tkami
ps. i tutaj widać przewagę platformy X399 bo tam max to 128GB RAM
…jednak wszystko zależy od wymagań. Autor nie sprecyzował co to za wirtualizacja i do czego mu potrzebna.
Te maszyny wirtualne to w sumie nic poważnego. Głównie chodzi o testowanie softu, Linux w tle itd. Chyba tylko kilka razy zdarzyło mi się aby wszystkie musiały działać na raz (server do gry MP, który wymagał poprawek gdyż nie wyświetlał więcej niż 4 pokoje). Wspomniałem o tym bardziej w kontekście RAMu, ale widzę że tutaj nie trzeba się tłumaczyć, każdy wie że tego nigdy za wiele
Ogólnie mam dylemat, bo stary laptop jest naprawdę dobry (po upgrade przez lata: i7 max. 3.8ghz, 32gb ram, 500gb ssd, 2tb sshd) więc do wszystkich innych rzeczy (oprócz grania) jest znakomity. Tak strasznie dużo też nie grałem, ale jednak mając świadomość “niemożności” robi się nieprzyjemnie Podobają mi się właśnie te rozwiązania z dobrymi płytami głównymi (np. 8 slotów) i dobrym chłodzeniem. Z drugiej strony jak kupować to raz a porządnie. Mimo wszystko przez obecne ceny jest to strasznie nieprzyjemny zabieg.
Dzięki za wygenerowane listy. Sprawdzę dokładnie w ciągu najbliższych kilku dni, poczytam itd. Oczywiście dalsze propozycje / modyfikacje są mile widziane.
Polecam wpaść do tematu Wielkość pamięci (RAM) w głównym komputerze . Znajdą się tacy, którzy uważają, że i 8GB to za dużo.
Ceny GPU już spadły do logicznych cen. Jeżeli chodzi o CPU, to tylko Intel ma chore ceny przez swoje głupie zagrywki. Na szczęście mamy alternatywę w postaci AMD. I to nawet lepszą.
Teraz jest idealny moment na przesiadanie się na nowe podstawki. W końcu ruszył postęp CPU, tak więc zakup takiego Ryzena 7 jest na lata. 16 wątków długo nie będzie problemem. DDR5 mimo, że powoli się zbliżają, to na pewno nie zrewolucjonizują mocno rynku. DDR3 nawet na dobrą sprawę ciągle jest OK.