Pierwszy w życiu komputer stacjonarny (gamingowy). Co kupić?

Takie coś. :wink: Jeszcze peryferia wg. gustu.

Do wirtualizacji przydałoby się dużo ram :slight_smile: Płyta X470 AORUS ULTRA GAMING obsługuje 64GB - są tam cztery banki - więc najlepiej od razu obsadzać je 16-tkami :slight_smile:

ps. i tutaj widać przewagę platformy X399 bo tam max to 128GB RAM :slight_smile:

…jednak wszystko zależy od wymagań. :wink: Autor nie sprecyzował co to za wirtualizacja i do czego mu potrzebna.

Te maszyny wirtualne to w sumie nic poważnego. Głównie chodzi o testowanie softu, Linux w tle itd. Chyba tylko kilka razy zdarzyło mi się aby wszystkie musiały działać na raz (server do gry MP, który wymagał poprawek gdyż nie wyświetlał więcej niż 4 pokoje). Wspomniałem o tym bardziej w kontekście RAMu, ale widzę że tutaj nie trzeba się tłumaczyć, każdy wie że tego nigdy za wiele :slight_smile:

Ogólnie mam dylemat, bo stary laptop jest naprawdę dobry (po upgrade przez lata: i7 max. 3.8ghz, 32gb ram, 500gb ssd, 2tb sshd) więc do wszystkich innych rzeczy (oprócz grania) jest znakomity. Tak strasznie dużo też nie grałem, ale jednak mając świadomość “niemożności” robi się nieprzyjemnie :frowning: Podobają mi się właśnie te rozwiązania z dobrymi płytami głównymi (np. 8 slotów) i dobrym chłodzeniem. Z drugiej strony jak kupować to raz a porządnie. Mimo wszystko przez obecne ceny jest to strasznie nieprzyjemny zabieg.

Dzięki za wygenerowane listy. Sprawdzę dokładnie w ciągu najbliższych kilku dni, poczytam itd. Oczywiście dalsze propozycje / modyfikacje są mile widziane.

Polecam wpaść do tematu Wielkość pamięci (RAM) w głównym komputerze . Znajdą się tacy, którzy uważają, że i 8GB to za dużo. :joy:

Ceny GPU już spadły do logicznych cen. Jeżeli chodzi o CPU, to tylko Intel ma chore ceny przez swoje głupie zagrywki. Na szczęście mamy alternatywę w postaci AMD. I to nawet lepszą. :wink:
Teraz jest idealny moment na przesiadanie się na nowe podstawki. W końcu ruszył postęp CPU, tak więc zakup takiego Ryzena 7 jest na lata. 16 wątków długo nie będzie problemem. DDR5 mimo, że powoli się zbliżają, to na pewno nie zrewolucjonizują mocno rynku. DDR3 nawet na dobrą sprawę ciągle jest OK.

1 polubienie