Pierwszy w życiu komputer stacjonarny (gamingowy). Co kupić?

Dzięki za odpowiedzi.

Pewnie kupiłbym drugą kość 16GB po jakimś czasie, ale w sumie racja - nie ma co przesadzać. Jak RAM stanieje to i tych 2x8GB nie będzie żal.

W sumie to mogłoby być AMD. Mam trochę wiedzę z 2014 kiedy to interesowałem się zakupem laptopa. Z tego co wiem AMD zawsze miały mniejszą wydajność, ale coś się chyba w tej kwestii zmieniło :slight_smile:

Zazwyczaj interaktywne prezentacje. Przy tworzeniu nie jest wymagana moc obliczeniowa, tylko dość krótko przy generowaniu plików.

To byłaby dobra decyzja. Obecnie procki intela są w kosmicznych cenach. W cenie i5 można kupić Ryzena, który może konkurować z i7 :slight_smile:

ps. link do recenzji GAM3R-a podałem nie po to abyś go kupił, tylko zobaczył jak wyglądają obecnie komputery gamingowe :slight_smile: Czyli szkło, światło i chłodzenie wodne :slight_smile:

1 polubienie

Zdecydowanie się zmieniło. W zeszłym roku AMD pokazało Ryzeny z rdzeniami Zen, które przy operacjach jednowątkowych mają małą stratę 10-15% do Intela, jednak zdecydowanie więcej rdzeni i wątków. Wirtualizacja to idealny przykład zastosowania wielowątkowości, także AMD tutaj jest jedynym sensownym wyborem. W grach różnica się robi cały czas coraz mniejsza (tym bardziej po podkręceniu). Więc skoro wykorzystujesz PC’ta do czegoś innego niż gry, to warto stracić te kilka klatek, a mieć kilkadziesiąt % lepszą wydajność w pozostałych operacjach.

Odpowiedz na pytanie z monitorem i graniem. :wink: W jakiej rozdzielczości chcesz grać? Jeżeli FullHD to monitor za 700-800 zł i Threadripper + GTX 1070 (Ti) będzie w zasięgu myślę. I do takiej rozdzielczości wystarczający. nVidia do 1080p poleca nawet 1060 6GB, no ale lepiej przygotować się na przyszłość. :stuck_out_tongue:

EDIT:
No nie, niestety nie uda się. Threadripper 1900X - 1300 zł, GTX 1070 Ti - 2000 zł, płyta główna TR4 - 1500 zł - i już mamy prawie 5000 zł. A gdzie reszta… :wink: :frowning:

1 polubienie

Ogólnie to lubię grać przy monitorze, w Full HD, natomiast mam też długi kabel HDMI i telewizor 4k, więc czasem pograłbym sobie na padzie.

Maksymalna cena to 7000zł (może ciut więcej), niepotrzebnie pisałem o starym laptopie (za < 5000zł), bo rzuca się w oczy przy spoglądaniu na tekst i wprowadza w błąd. Przepraszam.

W sumie do 4K 1070 Ti też się nada, jeżeli nie masz potrzeby grać w Ultra i nie przeszkadza Ci konsolowe 30 fps. :wink: Na szybko spojrzałem, że AC Origins Ultra 4K ma właśnie ok. 30 klatek.

To tak na bardzo szybko - bardziej dla spojrzenia na cenę. Monitor FullHD 24" IPS to cena 500-700 zł. Jeszcze klawiatura - jeżeli kupisz aby przyzwoitą zwykłą, a nie mechaniczną - ok. 60-70 zł + głośniki jakieś też przyzwoite - 100-150 zł.

Sumarycznie - bliżej 8000 zł. Ale na pewno warto. :wink: Podstawka Threadrippera jest na lata…grube. :slight_smile: W końcu kiedyś możesz tu wrzucić nawet najnowszego 64 wątkowego 2990WX. :joy:

1 polubienie

Propozycja z AMD - brakuje obudowy, klawiatury i myszki - bo te trzeba wybrać wg gustu :slight_smile:

1 polubienie

…także teraz zostaje zdecydować czy dokopiesz gdzieś dodatkowe dzięgi na Threadrippera, czy jednak zwykły Ryzen. :wink: To co ja rzuciłem cenowo na pewno lepiej nie będzie wyglądać, a może nawet lepiej byłoby dorzucić do ciut stabilniejszej obudowy czy szybszego RAM. Tak czy siak - łącznie wyjdzie minimum ok. 7500 zł.

Jeżeli chodzi o monitor, to swój gorąco polecam. :wink:

1 polubienie

Ładnie to wygląda. Dobra płyta główna z 8 slotami to coś co lubię :slight_smile:
A wiesz może ile by taki zestaw żarł prądu w czasie nieaktywności / małej aktywności? Dobre te Threadrippery mają oszczędzanie energii?

Threadripper 1900X nie jest niczym wybitnym, bo to “tylko” 8 rdzeniowa/16 wątkowa jednostka. Tak jak najlepsze standardowe Ryzeny 7. I też ciągnie niewiele więcej. Jeżeli w ogóle, to jest to spowodowane samą podstawką, wypaśniejszą płytą itd.

https://www.anandtech.com/show/11697/the-amd-ryzen-threadripper-1950x-and-1920x-review/19

Tutaj testy poboru mocy dla innych TR. 1920X jest już jednostką 12 rdzeniową, więc strzelam że 1900X pobiera nieco mniej od niego, tak więc podobne ilości co Core i7.

1 polubienie

grafa 20W, procesor 50W, straty na zasilaczu - myślę, że cała buda zejdzie poniżej 100W + monitor.

1 polubienie

Ważna jest też kwestia - kiedy chciałbyś ulepszać? Polecam Threadrippera ze względu właśnie na potencjał ulepszenia. Bo TR 1900X jest wręcz nieco gorszy od najnowszego Ryzena 7 2700X. Jednak jak wspomnialem - do postawki TR wrzucisz prawdziwe monstra w przyszłości.

1 polubienie

Pewnie nie prędko. Lubię długo korzystać ze sprzętu który działa :slight_smile:
Tak teoretycznie, można kupić płytę główną pod TR1900X i Ryzena 7 2700X? Wtedy byłby potencjał na przyszłość oraz ciut lepszy procesor.

Nie.

1 polubienie

A naprawdę dużo tej wirtualizacji robisz? Do czego? I czy coś jeszcze poza graniem? Bo może jednak Ryzen 7 wystarczy. To w końcu też nie byle jakie 16 wątków. :stuck_out_tongue: I o ile sam CPU droższy od TR (2700X - 1450 zł, 1900X - 1300 zł), o tyle płyty główne są znacznie tańsze. Bardzo dobre płyty pod AM4 (a więc Ryzeny 3/5/7) są grubo poniżej 1000 zł.

Zestaw januszka jest jak najbardziej ok, chociaż nie wiem po co tak mocarny zasilacz. :wink: A wtedy też można myśleć o GTX 1080, jak pierwotnie chciałeś. Jednak - mocy graficznej nigdy za wiele. :smiley:

Ah - no tylko brakuje mi tam zdecydowanie jakeigoś fajnego chłodzenia, dzięki któremu wyciśniesz co się da z tego Ryzena. :wink: Ryzen bez podkręcania to…jak Lipski bez Siary? :joy:
Jeżeli boisz się podkręcania to AMD ma swój fajny sofcik - Ryzen Master, gdzie zwykłym przesuwaniem suwaczków nieco podniesiesz taktowanie i napięcie. Nie osiągniesz tyle co z poziomu BIOSu, ale też nieco to da.

Jeśli wykorzystujesz zwykłą, jednopoziomową wirtualizację (dowolny hiperwizor), to procesor nie ma znaczenia, a nawet lepiej wypadnie tutaj jakiś Ryzen 5 lub wyżej. Jeśli jednak zamierzasz bawić się w wirtualizację zagnieżdżoną na Windows Server (gdzie Twoja wirtualna maszyna jest hostem dla innych wirtualnych maszyn) to musisz wybrać Intela, ponieważ procesory AMD nie są aktualnie obsługiwane przez Hyper-V w kontekście wirtualizacji zagnieżdżonej. Od miesięcy czekamy, aż Microsoft zaimplementuje to wsparcie, ale jak na razie cisza. Same procesory AMD są na to fizycznie gotowe.

Takie coś. :wink: Jeszcze peryferia wg. gustu.

Do wirtualizacji przydałoby się dużo ram :slight_smile: Płyta X470 AORUS ULTRA GAMING obsługuje 64GB - są tam cztery banki - więc najlepiej od razu obsadzać je 16-tkami :slight_smile:

ps. i tutaj widać przewagę platformy X399 bo tam max to 128GB RAM :slight_smile:

…jednak wszystko zależy od wymagań. :wink: Autor nie sprecyzował co to za wirtualizacja i do czego mu potrzebna.

Te maszyny wirtualne to w sumie nic poważnego. Głównie chodzi o testowanie softu, Linux w tle itd. Chyba tylko kilka razy zdarzyło mi się aby wszystkie musiały działać na raz (server do gry MP, który wymagał poprawek gdyż nie wyświetlał więcej niż 4 pokoje). Wspomniałem o tym bardziej w kontekście RAMu, ale widzę że tutaj nie trzeba się tłumaczyć, każdy wie że tego nigdy za wiele :slight_smile:

Ogólnie mam dylemat, bo stary laptop jest naprawdę dobry (po upgrade przez lata: i7 max. 3.8ghz, 32gb ram, 500gb ssd, 2tb sshd) więc do wszystkich innych rzeczy (oprócz grania) jest znakomity. Tak strasznie dużo też nie grałem, ale jednak mając świadomość “niemożności” robi się nieprzyjemnie :frowning: Podobają mi się właśnie te rozwiązania z dobrymi płytami głównymi (np. 8 slotów) i dobrym chłodzeniem. Z drugiej strony jak kupować to raz a porządnie. Mimo wszystko przez obecne ceny jest to strasznie nieprzyjemny zabieg.

Dzięki za wygenerowane listy. Sprawdzę dokładnie w ciągu najbliższych kilku dni, poczytam itd. Oczywiście dalsze propozycje / modyfikacje są mile widziane.

Polecam wpaść do tematu Wielkość pamięci (RAM) w głównym komputerze . Znajdą się tacy, którzy uważają, że i 8GB to za dużo. :joy:

Ceny GPU już spadły do logicznych cen. Jeżeli chodzi o CPU, to tylko Intel ma chore ceny przez swoje głupie zagrywki. Na szczęście mamy alternatywę w postaci AMD. I to nawet lepszą. :wink:
Teraz jest idealny moment na przesiadanie się na nowe podstawki. W końcu ruszył postęp CPU, tak więc zakup takiego Ryzena 7 jest na lata. 16 wątków długo nie będzie problemem. DDR5 mimo, że powoli się zbliżają, to na pewno nie zrewolucjonizują mocno rynku. DDR3 nawet na dobrą sprawę ciągle jest OK.

1 polubienie