Pewnie kupiłbym drugą kość 16GB po jakimś czasie, ale w sumie racja - nie ma co przesadzać. Jak RAM stanieje to i tych 2x8GB nie będzie żal.
W sumie to mogłoby być AMD. Mam trochę wiedzę z 2014 kiedy to interesowałem się zakupem laptopa. Z tego co wiem AMD zawsze miały mniejszą wydajność, ale coś się chyba w tej kwestii zmieniło
Zazwyczaj interaktywne prezentacje. Przy tworzeniu nie jest wymagana moc obliczeniowa, tylko dość krótko przy generowaniu plików.
To byłaby dobra decyzja. Obecnie procki intela są w kosmicznych cenach. W cenie i5 można kupić Ryzena, który może konkurować z i7
ps. link do recenzji GAM3R-a podałem nie po to abyś go kupił, tylko zobaczył jak wyglądają obecnie komputery gamingowe Czyli szkło, światło i chłodzenie wodne
Zdecydowanie się zmieniło. W zeszłym roku AMD pokazało Ryzeny z rdzeniami Zen, które przy operacjach jednowątkowych mają małą stratę 10-15% do Intela, jednak zdecydowanie więcej rdzeni i wątków. Wirtualizacja to idealny przykład zastosowania wielowątkowości, także AMD tutaj jest jedynym sensownym wyborem. W grach różnica się robi cały czas coraz mniejsza (tym bardziej po podkręceniu). Więc skoro wykorzystujesz PC’ta do czegoś innego niż gry, to warto stracić te kilka klatek, a mieć kilkadziesiąt % lepszą wydajność w pozostałych operacjach.
Odpowiedz na pytanie z monitorem i graniem. W jakiej rozdzielczości chcesz grać? Jeżeli FullHD to monitor za 700-800 zł i Threadripper + GTX 1070 (Ti) będzie w zasięgu myślę. I do takiej rozdzielczości wystarczający. nVidia do 1080p poleca nawet 1060 6GB, no ale lepiej przygotować się na przyszłość.
EDIT:
No nie, niestety nie uda się. Threadripper 1900X - 1300 zł, GTX 1070 Ti - 2000 zł, płyta główna TR4 - 1500 zł - i już mamy prawie 5000 zł. A gdzie reszta…
Ogólnie to lubię grać przy monitorze, w Full HD, natomiast mam też długi kabel HDMI i telewizor 4k, więc czasem pograłbym sobie na padzie.
Maksymalna cena to 7000zł (może ciut więcej), niepotrzebnie pisałem o starym laptopie (za < 5000zł), bo rzuca się w oczy przy spoglądaniu na tekst i wprowadza w błąd. Przepraszam.
W sumie do 4K 1070 Ti też się nada, jeżeli nie masz potrzeby grać w Ultra i nie przeszkadza Ci konsolowe 30 fps. Na szybko spojrzałem, że AC Origins Ultra 4K ma właśnie ok. 30 klatek.
To tak na bardzo szybko - bardziej dla spojrzenia na cenę. Monitor FullHD 24" IPS to cena 500-700 zł. Jeszcze klawiatura - jeżeli kupisz aby przyzwoitą zwykłą, a nie mechaniczną - ok. 60-70 zł + głośniki jakieś też przyzwoite - 100-150 zł.
Sumarycznie - bliżej 8000 zł. Ale na pewno warto. Podstawka Threadrippera jest na lata…grube. W końcu kiedyś możesz tu wrzucić nawet najnowszego 64 wątkowego 2990WX.
…także teraz zostaje zdecydować czy dokopiesz gdzieś dodatkowe dzięgi na Threadrippera, czy jednak zwykły Ryzen. To co ja rzuciłem cenowo na pewno lepiej nie będzie wyglądać, a może nawet lepiej byłoby dorzucić do ciut stabilniejszej obudowy czy szybszego RAM. Tak czy siak - łącznie wyjdzie minimum ok. 7500 zł.
Ładnie to wygląda. Dobra płyta główna z 8 slotami to coś co lubię
A wiesz może ile by taki zestaw żarł prądu w czasie nieaktywności / małej aktywności? Dobre te Threadrippery mają oszczędzanie energii?
Threadripper 1900X nie jest niczym wybitnym, bo to “tylko” 8 rdzeniowa/16 wątkowa jednostka. Tak jak najlepsze standardowe Ryzeny 7. I też ciągnie niewiele więcej. Jeżeli w ogóle, to jest to spowodowane samą podstawką, wypaśniejszą płytą itd.
Tutaj testy poboru mocy dla innych TR. 1920X jest już jednostką 12 rdzeniową, więc strzelam że 1900X pobiera nieco mniej od niego, tak więc podobne ilości co Core i7.
Ważna jest też kwestia - kiedy chciałbyś ulepszać? Polecam Threadrippera ze względu właśnie na potencjał ulepszenia. Bo TR 1900X jest wręcz nieco gorszy od najnowszego Ryzena 7 2700X. Jednak jak wspomnialem - do postawki TR wrzucisz prawdziwe monstra w przyszłości.
Pewnie nie prędko. Lubię długo korzystać ze sprzętu który działa
Tak teoretycznie, można kupić płytę główną pod TR1900X i Ryzena 7 2700X? Wtedy byłby potencjał na przyszłość oraz ciut lepszy procesor.
A naprawdę dużo tej wirtualizacji robisz? Do czego? I czy coś jeszcze poza graniem? Bo może jednak Ryzen 7 wystarczy. To w końcu też nie byle jakie 16 wątków. I o ile sam CPU droższy od TR (2700X - 1450 zł, 1900X - 1300 zł), o tyle płyty główne są znacznie tańsze. Bardzo dobre płyty pod AM4 (a więc Ryzeny 3/5/7) są grubo poniżej 1000 zł.
Zestaw januszka jest jak najbardziej ok, chociaż nie wiem po co tak mocarny zasilacz. A wtedy też można myśleć o GTX 1080, jak pierwotnie chciałeś. Jednak - mocy graficznej nigdy za wiele.
Ah - no tylko brakuje mi tam zdecydowanie jakeigoś fajnego chłodzenia, dzięki któremu wyciśniesz co się da z tego Ryzena. Ryzen bez podkręcania to…jak Lipski bez Siary?
Jeżeli boisz się podkręcania to AMD ma swój fajny sofcik - Ryzen Master, gdzie zwykłym przesuwaniem suwaczków nieco podniesiesz taktowanie i napięcie. Nie osiągniesz tyle co z poziomu BIOSu, ale też nieco to da.
Jeśli wykorzystujesz zwykłą, jednopoziomową wirtualizację (dowolny hiperwizor), to procesor nie ma znaczenia, a nawet lepiej wypadnie tutaj jakiś Ryzen 5 lub wyżej. Jeśli jednak zamierzasz bawić się w wirtualizację zagnieżdżoną na Windows Server (gdzie Twoja wirtualna maszyna jest hostem dla innych wirtualnych maszyn) to musisz wybrać Intela, ponieważ procesory AMD nie są aktualnie obsługiwane przez Hyper-V w kontekście wirtualizacji zagnieżdżonej. Od miesięcy czekamy, aż Microsoft zaimplementuje to wsparcie, ale jak na razie cisza. Same procesory AMD są na to fizycznie gotowe.
Do wirtualizacji przydałoby się dużo ram Płyta X470 AORUS ULTRA GAMING obsługuje 64GB - są tam cztery banki - więc najlepiej od razu obsadzać je 16-tkami
ps. i tutaj widać przewagę platformy X399 bo tam max to 128GB RAM
Te maszyny wirtualne to w sumie nic poważnego. Głównie chodzi o testowanie softu, Linux w tle itd. Chyba tylko kilka razy zdarzyło mi się aby wszystkie musiały działać na raz (server do gry MP, który wymagał poprawek gdyż nie wyświetlał więcej niż 4 pokoje). Wspomniałem o tym bardziej w kontekście RAMu, ale widzę że tutaj nie trzeba się tłumaczyć, każdy wie że tego nigdy za wiele
Ogólnie mam dylemat, bo stary laptop jest naprawdę dobry (po upgrade przez lata: i7 max. 3.8ghz, 32gb ram, 500gb ssd, 2tb sshd) więc do wszystkich innych rzeczy (oprócz grania) jest znakomity. Tak strasznie dużo też nie grałem, ale jednak mając świadomość “niemożności” robi się nieprzyjemnie Podobają mi się właśnie te rozwiązania z dobrymi płytami głównymi (np. 8 slotów) i dobrym chłodzeniem. Z drugiej strony jak kupować to raz a porządnie. Mimo wszystko przez obecne ceny jest to strasznie nieprzyjemny zabieg.
Dzięki za wygenerowane listy. Sprawdzę dokładnie w ciągu najbliższych kilku dni, poczytam itd. Oczywiście dalsze propozycje / modyfikacje są mile widziane.
Ceny GPU już spadły do logicznych cen. Jeżeli chodzi o CPU, to tylko Intel ma chore ceny przez swoje głupie zagrywki. Na szczęście mamy alternatywę w postaci AMD. I to nawet lepszą.
Teraz jest idealny moment na przesiadanie się na nowe podstawki. W końcu ruszył postęp CPU, tak więc zakup takiego Ryzena 7 jest na lata. 16 wątków długo nie będzie problemem. DDR5 mimo, że powoli się zbliżają, to na pewno nie zrewolucjonizują mocno rynku. DDR3 nawet na dobrą sprawę ciągle jest OK.