Witam,
Parę dni temu kupiłem laptop dell vostro 7580 (parametry: i5-8300, gtx1060max-q, 8gb ramu) do kupna tego laptopa skusiły mnie całkiem dobre parametry jak za tą cenę + biznesowa gwarancja na 3 lata. Laptop był reklamowany jako laptop biznesowy w którym można normalnie pograć w gry , no i własnie co do płynności nie mam większych zastrzeżeń, jednak bardzo martwią mnie temperatury. Nie mam wielu gier, ale testowałem go na kilku tytułach i wydawało mi się, że temp. są zdecydowanie za wysokie. Podam kilka przykładów:
-wiedzmin 3- ust. wysokie ponad 60fps gpu ok.70, procesor 80-90
-wiedzmin3- ust. uber około 50fps , gpu ok.75, procesor 85-95 (czasem nawet 99)
-Assassyn syndicate ust. bardzo wysokie procesor zawsze ponad 90 stopni
Wiem, że można kupić podkładkę chłodząca czy w parę innych sposobów obniżyć temp. jednak mimo wszystko te wyniki sa bardzo niepokojace (szczegolnie jak na nowy model). Na zewnątrz laptop nagrzewa się w górnej środkowej częsci ( w upały miejsce to jest porownywalne do rozgrzanej blachy na sloncu). Nie wiem jak dokładnie jest tam gorąco, rozkład ciepłą jest bardzo podobny do della g5. Rozgrzewanie nie pszeszkadza w użytkowaniu (miejsce gdzie trzymam ręce jest ok). Piszę to wszystko, ponieważ jest to mój pierwszy poważnieszy laptop i nie wiem czy te temp. są normalne i czy nie są one niebezpieczne dla urządzenia , w róznych testach na yt. widziałem ,ze sa one zazwyczaj sporo nizsze oraz w laptopach moich znajomych (np. lenovo legion y-520) również. Mam jeszcze kilka dni na zwrot i poważnie rozważam ta opcję. Na koniec mam jeszcze jedno pytanie (jak mówiłem nie znam się kompletnie na laptopach) czy to normalne, że bez zasilania nie da się w nic grać, np. w cs mam bez zasilania 30fps (z zasilaniem wszystko jest juz ok)?
Z góry dziękuję za pomoc i dodam jeszcze, że sprawa jest pilna bo zostało mi już bardzo mało czasu.