Piszczenie nowego ramu


(Tomas1395) #1

Witam.

Mam problem z ramem.

Posiadam tą płytę główną:

gigabyte g41mt-s2pt

mam aktualnie 2GB ramu w jednej kości od Goodrama

kupiłem 4GB w jednej kości również od Goodrama na tej aukcji

http://allegro.pl/goodram-ddr3-4-gb-133 ... 23808.html

Podczas podłączania słychać krótkie piszczenie przez kilka sekund. Próbowałem na obu slotach pamięci, ale nie dało to żadnego efektu. Próbowałem też wyjąć te 2GB, z których korzystam na codzień i wpiąć samą 4GB pamięć w obu slotach, ale również nie pomogło.

Czy jest to uszkodzony ram i mam odesłać to do sprzedającego?

Posiadam Windowsa XP SP3, który czyta do 3,15GB pamięci, a po podłączeniu obu kości wykrywało samo 2GB.

Pozdrawiam


(falcon89) #2

Odłącz komputer od prądu, zresetuj ustawienia biosu zworką lub przez wyciągnięcie baterii, zamontuj oba moduły pamięci RAM, podłącz komputer do prądu i spróbuj uruchomić.


(Tomas1395) #3

i ram powinien działać?


(Jacekk90) #4

piszczy, ale jak? Głośnik w komputerze wydaje dźwięk czy to jakieś piski w stylu 15 letniego telewizora CRT?


(Tomas1395) #5

no piski z biosa. z tego co wyczytałem to jest błąd pamięci RAM. uszkodzona lub niewpięta.

"BIOS AWARD i PHOENIX AWARD

Powtarzający - błąd pamięci RAM "


(Jacekk90) #6

jak piszczy i nie chce się włączyć z tą jedną pamięcią to zepsuta.

edit:

pojedynczy, krótki dźwięk to test pamięci ram. Może u Ciebie konfigurację trzeba zmienić? Wyłącz wszystkie przyspieszacze uruchamiania, żeby bios tą pamięć sprawdził chociaż raz.


(Tomas1395) #7

no, ale na tym ramie 2GB wszystko działa.

krótki dźwięk oznacza, że wszystko jest w porządku. ciągłe pikanie w moim biosie to ponoć błąd ramu.


(Jacekk90) #8

zastanawia tylko trochę, że komputer na niej się włącza skoro ci coś tam w mój komputer pokazuje :confused: Przeskanuj memtestem


(Tomas1395) #9

nie rozumiem o co ci chodzi.

mam już od dawna 2GB i wszystko jest ok. dorzucam 4GB i pokazuje mi tylko 2. gdy odłączam 2GB pamięci i zostawiam 4GB to komputer się nie włącza i słychać to piszczenie. 2GB działa od 2 lat, więc dlaczego miałby się na niej nie włączać?


(Dimatheus) #10

Hej,

Jeśli kość 4GB włożona w slot w ogóle nie jest wykrywana, a przy włożeniu tylko jej pojawia się błąd w czasie uruchamiania komputera, to wniosek jest prosty - uszkodzona kość RAM’u, którą ciężko w ogóle będzie sprawdzić nawet MemTestem.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Tomas1395) #11

dzięki. wczoraj już napisałem do sprzedającego, informując go o tym, że kość jest niesprawna.


(JNJN) #12

A na jakiej podstawie tak twierdzisz? sprawdzałeś ją na innym kompie, może po prostu płyta NIE współpracuje z tą pamięcią.


(Tomas1395) #13

dlaczego ma nie współpracować? podałem jaką mam płytę główną i nikt o tym nie wspomniał, a mam 2GB kość od GOODRAMA o tej samej prędkości i jakoś działa

2 x 1.5V DDR3 DIMM sockets supporting up to 8 GB of system memory

* Due to Windows 32-bit operating system limitation, when more than 4 GB of physical memory is installed, the actual memory size displayed will be less than 4 GB.

Dual channel memory architecture

Support for DDR3 1333 (O.C.)/1066/800 MHz memory modules

Dimatheus też napisał o tym, że jest uszkodzona.


(JNJN) #14

Jeśli się nie sprawdzi, to tylko gadanie. Nigdy nie ma 100 % pewności, że pamięć zadziała na danej płycie.


(Tomas1395) #15

w tym problem, że nie mam też gdzie tego sprawdzić, bo dam komuś to zaraz dostanę połamaną znając moje szczęście. poza tym mogę odstąpić od towaru w przeciągu kilku dni.


(falcon89) #16

Czy zrobiłeś to o czym pisałem ??


(Dimatheus) #17

Hej,

Oczywiście w poście miała się znaleźć informacja o tym, że uszkodzenie jest prawdopodobną, ale nie jedyną przyczyną takiego zachowania.

Swoją drogą jaka jest rewizja płyty głównej - bo ta występuje w wersjach: 1.0, 1.1, 2.0 i 2.1?

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Tomas1395) #18

@Falcon, zrobię to dziś

@Dimatheus 1.0


(Dimatheus) #19

Hej,

Zatem pełną listę pamięci, które były testowane i są w 100% kompatybilne z płytą główną, znajdziesz tutaj.

:arrow: W jaką wersję BIOSu wyposażona jest płyta?

Czy kość pamięci, którą posiadasz też taktowana jest oryginalnie prędkością 1333MHz?

Koniecznie. I daj znać o wynikach.

Pozdrawiam,

Dimatheus


(Tomas1395) #20

Bios Phoenix

Niestety Goodrama tam nie ma, bo sprawdzałem wcześniej.

Obie kości są identyczne jeśli o to chodzi tzn. mają te same prędkości i są tej samej firmy. Jest oryginalnie taktowaną tą prędkością. Nic z nią nie było “robione”.

czytałem coś o timingu w biosie. podobno po tym zabiegu obie kości działają. wyczytałem też, że kość 2GB gryzie się z 4GB, ale to raczej nie u mnie, bo przecież czwórka nie jest wykrywana przy starcie [błąd].