Piszę poprawnie po polsku

Wystarczy aktywować z powrotem znienawidzony przez nas skrót klawiaturowy Ctrl+Shift :slight_smile:

Ciekawy jestem, kiedy ludzie nauczą się, że prawidłowo mówi i pisze się jest napisane , to tak samo jakby powiedzieć, że na obrazie Leonarda da Vinci maluje Mona Lisa zamiast na obrazie Leonarda da Vinci jest namalowana Mona Lisa :expressionless:

Pozdrawiam!

Akurat to już jest bardziej usprawiedliwione, bo w Niemczech jest inny układ klawiszy. Najbardziej zauważalną różnicą jest zamiana liter Z i Y (ten układ w odróżnieniu od naszego QWERTY nazywany jest QWERTZ), ale większość znaków i symboli również jest w innych miejscach. Teoretycznie powinien być z nim zgodny polski układ maszynistki, ale ile w tym prawdy, nie wiem.

A tak w ogóle to dziwne że w Niemczech używają układu QWERTZ. Przecież dwuznak “tz” bardzo często występuje w j. niemieckim, a układy klawiatur były wymyślane w taki sposób, żeby często występujące po sobie w słowach litery były na klawiaturze jak najbardziej od siebie oddalone (żeby nie zakleszczały się w maszynie do pisania).

Piszę na klawiaturze niemieckiej cały czas,nawet teraz,nie stwarza to problemów.

Pomijając brak spacji po przecinkach :wink:

Jedne z najczęściej występujących “kwiatków”: spowrotem , z kąd , z tamtond , wogle. Dla niewtajemniczonych - powinno być: z powrotem , skąd , stamtąd , w ogóle.

kiedyś na pewnej stronie znalazłem taki wyraz: ŚCIONGA !!

Mistrz Dyktanda 2009:

post2397089.html#p2397089

Mnie normalnie już krew zalewa i mną telepie jak widzę cały dzień na forum i wśród znajomych na gg niema albo taki jeden dziś z uporem maniaka pisał w większości postów chociarz.

Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że w Polsce jest tylu analfabetów.

Pozdrawiam!

11/10

Wiedzie jaką opinię ma to forum na innych? Przedszkola :expressionless:

Tylko pytanie kto go generuje ??

Dla mnie zawsze ideałem będzie forum na elektroda.pl. Typowe forum specjalistyczne, bez miejsca dla trollingu, który jest tępiony w zarodku.

Krótka piłka, albo godzisz się na reguły forum, albo wypad. U nas “misiowie puszyści” traktowani są zbyt liberalnie.

Nie wmówisz mi, że tu nie jest tak samo.

Z tym się w zupełności nie zgodzę, czasami uważam że moderatorzy są czasami nawet zbyt surowi a bywam na niejednym forum i tu moim zdaniem jest największy porządek i rygor :slight_smile:

Pozdrawiam!

No to odwiedź Elektrodę i zobacz obyczaje tam panujące.

Fakty mówią coś innego - konto założone 5 minut wcześniej, chwilę później założone 30 tematów w różnych działach (ich jedyna zawartość to link referencyjny do idiotycznej gierki lub do “lokez…coś tam” ) i taki gość w najgorszym wypadku dostaje jedno ostrzeżenie a po dniu/tygodniu/miesiącu “powtórka z rozrywki”

A na elektrodzie - załóż wątek na jakiś prosty i popularny temat to zaraz poleci do kosza a Ty dostaniesz informacje, że zaczyna się od googla i wyszukiwarki na forum i jesli nie ma odpowiedzi to dopiero zakłada nowy temat. A co jest na DP - takie same lub bardzo podobne tematy można spotkać co kilka postów - przykładowo: “dlaczego instalator XP nie widzi dysku twardego”, “jaki program do zmiany partycji”, “jak nagrać plik iso w Nero” - jak sądzisz, ile takich wątków jest na tym forum w samym tylko 2009 roku?

Zaczyna mi się podobać, aż się tam zarejestruję :smiley:

Pozdrawiam!

Kolejny mistrz: problem-bateria-laptopie-t370228.html#p2399485 budowy składności zdania.

Akurat to którym mówię jest dość duże i nawet widziałem, że ty masz tam konto.

Przez błędy niektórych już sam nie wiem czasami jak pisać dany wyraz.

Po prostu gdy patrzę któryś raz na ten sam wyraz napisany z błędem, później mam trudności z przypomnieniem sobie jak go się pisze poprawnie. Przyznaję, że muszę wtedy korzystać z wujka google, a gdy piszę coś w przeglądarce to po prostu ze słownika FF.

Dawniej, jak jeszcze nie miałem komputera i byłem zadowolonym piątoklasistą, miałem same szóstki z dyktand.

Teraz pewnie byłoby cienko.

Dlatego cieszę się, że są takie tematy jak te, bo wiem, że jednak język polski nie zanika i jest grupa ludzi, którzy “piszą poprawnie po polsku”.

Ale się rozpisałem :stuck_out_tongue:

mati75, przyślij mi na PW, adres forum, o którym mówisz.

Ostatnio spotkałem się w jednym z wątków ze zdaniem:

:slight_smile:

Pewnie i mam, bo mam na niejednym ale i tak rzadko zaglądam na inne fora :slight_smile: Ale też nie na każdym forum to jestem właśnie ja, np. na pewnym forum, ktoś mnie ubiegł kilka lat wcześniej i byłem zmuszony zmienić lekko nick :slight_smile:

Pozdrawiam!

Moim zdaniem to głupota.

Polak - cham i czepialska świnia.

Każdemu się coś nie podoba, każdy się do czegoś przyczepi.

Powody robienia błędów w pisowni, mają na prawdę różne podłoże.

Moim zdaniem trzeba być chamem i prostakiem aby komuś wytykać takie rzeczy.

Od czego są moderatorzy? Moderator wg. wielu to przywilej - smutna prawda… Moderator, to obowiązek a nie przywilej ( !!

Moderator powinien pilnować czystości i estetyki forum, ale w rzeczywistości, moderator jest tylko od tego aby kogoś ochrzanić i dać warna. - Niektórym chyba coś się myli…

Owszem, na celowe niechlujstwo, lub tzw. tumiwisizm powinno się reagować, ale tumiwisizm i kaleczenie pisowni nie muszą iść w parze…

Moim zdaniem dyskryminacja ludzi którzy piszą z błędami to chamstwo i szowinizm.

Dlaczego dyskryminacja i szowinizm?

Są różne powody np. dysfunkcje, mniejsze predyspozycje do wysławiania się, niższy iloraz inteligencji itd…

Czy mamy wytykać palcami i krzyczeć na ludzi którzy po prostu czegoś nie potrafią i przeganiać ich z forów?

Piszę niepoprawnie po polsku bo nie jestem cyborgiem i nie łykam kwasu…

p.s.

Swoją drogą, ciekaw jestem jakbyście krzykacze wypadli na ogólnokrajowym dyktandzie… xDDDD