Wystarczy aktywować z powrotem znienawidzony przez nas skrót klawiaturowy Ctrl+Shift
Ciekawy jestem, kiedy ludzie nauczą się, że prawidłowo mówi i pisze się jest napisane , to tak samo jakby powiedzieć, że na obrazie Leonarda da Vinci maluje Mona Lisa zamiast na obrazie Leonarda da Vinci jest namalowana Mona Lisa
Pozdrawiam!
Akurat to już jest bardziej usprawiedliwione, bo w Niemczech jest inny układ klawiszy. Najbardziej zauważalną różnicą jest zamiana liter Z i Y (ten układ w odróżnieniu od naszego QWERTY nazywany jest QWERTZ), ale większość znaków i symboli również jest w innych miejscach. Teoretycznie powinien być z nim zgodny polski układ maszynistki, ale ile w tym prawdy, nie wiem.
A tak w ogóle to dziwne że w Niemczech używają układu QWERTZ. Przecież dwuznak “tz” bardzo często występuje w j. niemieckim, a układy klawiatur były wymyślane w taki sposób, żeby często występujące po sobie w słowach litery były na klawiaturze jak najbardziej od siebie oddalone (żeby nie zakleszczały się w maszynie do pisania).
Piszę na klawiaturze niemieckiej cały czas,nawet teraz,nie stwarza to problemów.
Pomijając brak spacji po przecinkach
Jedne z najczęściej występujących “kwiatków”: spowrotem , z kąd , z tamtond , wogle. Dla niewtajemniczonych - powinno być: z powrotem , skąd , stamtąd , w ogóle.
kiedyś na pewnej stronie znalazłem taki wyraz: ŚCIONGA
Mnie normalnie już krew zalewa i mną telepie jak widzę cały dzień na forum i wśród znajomych na gg niema albo taki jeden dziś z uporem maniaka pisał w większości postów chociarz.
Gdyby nie internet nie wiedziałbym, że w Polsce jest tylu analfabetów.
Pozdrawiam!
11/10
Wiedzie jaką opinię ma to forum na innych? Przedszkola
Tylko pytanie kto go generuje ??
Dla mnie zawsze ideałem będzie forum na elektroda.pl. Typowe forum specjalistyczne, bez miejsca dla trollingu, który jest tępiony w zarodku.
Krótka piłka, albo godzisz się na reguły forum, albo wypad. U nas “misiowie puszyści” traktowani są zbyt liberalnie.
Nie wmówisz mi, że tu nie jest tak samo.
Z tym się w zupełności nie zgodzę, czasami uważam że moderatorzy są czasami nawet zbyt surowi a bywam na niejednym forum i tu moim zdaniem jest największy porządek i rygor
Pozdrawiam!
No to odwiedź Elektrodę i zobacz obyczaje tam panujące.
Fakty mówią coś innego - konto założone 5 minut wcześniej, chwilę później założone 30 tematów w różnych działach (ich jedyna zawartość to link referencyjny do idiotycznej gierki lub do “lokez…coś tam” ) i taki gość w najgorszym wypadku dostaje jedno ostrzeżenie a po dniu/tygodniu/miesiącu “powtórka z rozrywki”
A na elektrodzie - załóż wątek na jakiś prosty i popularny temat to zaraz poleci do kosza a Ty dostaniesz informacje, że zaczyna się od googla i wyszukiwarki na forum i jesli nie ma odpowiedzi to dopiero zakłada nowy temat. A co jest na DP - takie same lub bardzo podobne tematy można spotkać co kilka postów - przykładowo: “dlaczego instalator XP nie widzi dysku twardego”, “jaki program do zmiany partycji”, “jak nagrać plik iso w Nero” - jak sądzisz, ile takich wątków jest na tym forum w samym tylko 2009 roku?
Zaczyna mi się podobać, aż się tam zarejestruję
Pozdrawiam!
Kolejny mistrz: problem-bateria-laptopie-t370228.html#p2399485 budowy składności zdania.
Akurat to którym mówię jest dość duże i nawet widziałem, że ty masz tam konto.
Przez błędy niektórych już sam nie wiem czasami jak pisać dany wyraz.
Po prostu gdy patrzę któryś raz na ten sam wyraz napisany z błędem, później mam trudności z przypomnieniem sobie jak go się pisze poprawnie. Przyznaję, że muszę wtedy korzystać z wujka google, a gdy piszę coś w przeglądarce to po prostu ze słownika FF.
Dawniej, jak jeszcze nie miałem komputera i byłem zadowolonym piątoklasistą, miałem same szóstki z dyktand.
Teraz pewnie byłoby cienko.
Dlatego cieszę się, że są takie tematy jak te, bo wiem, że jednak język polski nie zanika i jest grupa ludzi, którzy “piszą poprawnie po polsku”.
Ale się rozpisałem
mati75, przyślij mi na PW, adres forum, o którym mówisz.
Ostatnio spotkałem się w jednym z wątków ze zdaniem:
Pewnie i mam, bo mam na niejednym ale i tak rzadko zaglądam na inne fora Ale też nie na każdym forum to jestem właśnie ja, np. na pewnym forum, ktoś mnie ubiegł kilka lat wcześniej i byłem zmuszony zmienić lekko nick
Pozdrawiam!
Moim zdaniem to głupota.
Polak - cham i czepialska świnia.
Każdemu się coś nie podoba, każdy się do czegoś przyczepi.
Powody robienia błędów w pisowni, mają na prawdę różne podłoże.
Moim zdaniem trzeba być chamem i prostakiem aby komuś wytykać takie rzeczy.
Od czego są moderatorzy? Moderator wg. wielu to przywilej - smutna prawda… Moderator, to obowiązek a nie przywilej (
Moderator powinien pilnować czystości i estetyki forum, ale w rzeczywistości, moderator jest tylko od tego aby kogoś ochrzanić i dać warna. - Niektórym chyba coś się myli…
Owszem, na celowe niechlujstwo, lub tzw. tumiwisizm powinno się reagować, ale tumiwisizm i kaleczenie pisowni nie muszą iść w parze…
Moim zdaniem dyskryminacja ludzi którzy piszą z błędami to chamstwo i szowinizm.
Dlaczego dyskryminacja i szowinizm?
Są różne powody np. dysfunkcje, mniejsze predyspozycje do wysławiania się, niższy iloraz inteligencji itd…
Czy mamy wytykać palcami i krzyczeć na ludzi którzy po prostu czegoś nie potrafią i przeganiać ich z forów?
Piszę niepoprawnie po polsku bo nie jestem cyborgiem i nie łykam kwasu…
p.s.
Swoją drogą, ciekaw jestem jakbyście krzykacze wypadli na ogólnokrajowym dyktandzie… xDDDD