Piszę poprawnie po polsku

Ja widzę, że piszesz poprawnie :slight_smile:

Dodane 19.12.2009 (So) 23:50

Ja widzę, że piszesz poprawnie :slight_smile:

Stary… Wiesz że mam schizę teraz? Nie uwierzysz ale…

Widzę podwójnie! !!

W takim razie według mnie jesteś hipokrytą, bo sam zaczynasz wytykać innym, że komuś coś wytykają :slight_smile:

Tak, tak a świstak siedzi. Tylko, że 90% internautów popełnia błędy, to nie są jednostki, więc sporo takich, którzy nie potrafią. Kiedyś na niemieckiej telewizji mówiono głośno o tym, że ileś tam milionów niemców to analfabeci, może gdyby u nas w TV tak mówiono to może ludzie zaczęli by dbać o własny język.

Pozdrawiam!

PS. Gdyby się ktoś czepiał - celowo piszę niemców z małej litery, ponieważ nie szanuję tego narodu.

Pozdrawiam!

A takie coś jak nazwać (cytat z forum DP):

kóp se koempe z siudemka to ci bedzcie hólać...

z teaogo kómpa jórz nic nie beazdzie...

Autor wątku z tą odpowiedzią nie jest o wiele lepszy…

post2400070.html#p2400070

Takie teksty to już dla mnie czysta prowokacja jest… No bo kto widział, żeby tyle błędów popełnić w jednym tak naprawdę zdaniu ?? Nawet dziecko w przedszkolu by tylu błędów nie napisało pewnie… (wiem co mówię, mam kuzynostwo w takim wieku)

@gothmori :arrow: A czy zauważyłeś, że

dużo rzadziej otrzyma potrzebą pomoc ? Gadu-gadu tak rozpleniło te wszystkie dysfunkcje ortograficzne, dysgraficzne i inne, bo zanika zdolność (tudzież chęć) czytania i pisania. Normalnego co ważne, nie gadulcowego.

Nie hipokrytą tylko trollem! !!

No ja statystyk nie robiłem więc nie wiem… Ale nawet jeśli, to czy nie należy doszukiwać się winy w szkołach?

Jak wygląda nauczanie w Polsce: Nauczyciel wymaga i podaje, resztę ma gdzieś. Znam nauczyciela fizyki który powiedział to wprost… Powiedział że on jest od podania materiału i wystawienia ocen, reszta go nie interesuje - to nie było liceum zaoczne, tylko normalny ogólniak, takie podejście niestety reprezentuje bardzo wielu nauczycieli.

Jeśli błędy robi 90% polaków (hipotetycznie), to powinieneś się jakoś ustosunkować albo przejść na holenderskie fora. :slight_smile:

Ja nie jestem przeciw wymaganiu poprawności, jestem jedynie przeciw szczeniackim represjom jakie m.in tu się pokazuje.

Zamiast dydaktyki i próby łagodnej, kulturalnej perswazji, stosujecie chamstwo i szyderstwa - na niektórych forach moderatorzy stosują fajną metodę, poprawiają błędy czerwoną czcionką.

Z ludźmi trzeba rozmawiać a nie szczekać na nich jak dziki pies :slight_smile:

Co do Niemców to chyba wiem o co Cię boli i jeśli się nie mylę to zasługa braku edukacji - normal w Polskiej szkole. I nie chcę Ci wytknąć głupoty, raczej wytknąć szkolnictwu pomijanie istotnych faktów…

Niemcy nie rozpentali II wojny światowej, tylko tylko pół-Austriak, pół-Żyd.

Niemcy zabijali i wywozili? No tak… ale czy mieli wybór? Wiesz jak w żołnierzach przebierał hitler? Wiesz jakie wymagania były aby dostać się do SS? Wiesz ilu Niemców pozabijał hitler? Wiesz że Polacy też donosili? Wież, że byli maszynistami w lokomotywach do których były zaprzężone wagony z Żydami?

A może mam przypomnieć czasy niedawne? Czasy komunizmu jak jeden, na drugiego donosił?

Albo przytoczyć co robią politycy i firmy dzisiaj?

Trochę pokory i mniej ignorancji człowieku…

Przypomnij sobie ilu Polaków uciekło za lepszym bytem do Niemiec i ilu z nich dostało tam lepsze życie…

To że jesteś w Holandii, nie czyni z Ciebie Holendra z krwi i kości, pamiętaj o tym.

Niemcy wyciągnęli wnioski z wojny, Polacy do dziś “wyzywają” od czarnuchów i Żydów na ulicy…

Dodane 20.12.2009 (N) 13:51

To miej pretensje do gg network a nie do przeciętnego obywatela. Jak ktoś dyskryminuje, to nie pomoże. Ja z pomocy na tym forum się wycofałem, ale nie dlatego że ktoś mi tu zalazł za skórę, raczej dlatego że jedna z osób której tu pomogłem była jedną z tych która głośno mi wykrzyczała że faworyzuję Linuksa a nie mam w niego żadnego wkładu - z tego powodu również, wycofałem się z prób stworzenia własnego open-source. :slight_smile:

Czasem brak Polskiej czcionki, może być spowodowany brakiem polskiego układu klawiatury, a ten może być spowodowany jakąś usterką.

To nie GG Network czy brak edukacji. 90% Polaków to lenie. Kto chciał, ten nauczył się pisać poprawnie po polsku. Chamem i prostakiem jest ten co nie szanuje swojego ojczystego języka.

równie dobrze mógłbym nazwać Cię chamem bo nie potrafisz zagrać na pianinie Mazurka Dąbrowskiego lub narysować z detalami orła białego… Kto chciał się nauczyć grać i rysować ten się nauczył. Chamem i prostakiem jest ten kto nie szanuje sztuki patriotyzmu polskiego. :slight_smile:

Bzdury gadasz, rysowanie i granie to talenty, a nie podstawowe umiejętności. Pokolenie “gege” nie ma kontaktu z literackim słowem pisanym i stąd problemy.

Ale jak ktoś traktuje przeczytanie książki (nie lektury) jako największą katorgę to efekty są widoczne. Wiem że zawyżam statystykę, ale nie liczę ile książek przeczytałem w tym roku (na pewno będzie ze 20 albo i więcej). Jest to głównie beletrystyka. Miałem przerwę w czytaniu i niestety zaczynałem walić byki ortograficzne. Od czasu ponownego zainteresowania czytelnictwem, problem zniknął jak ręką odjął. A jak mi ktoś macha przed nosem zaświadczeniem o “dys… coś tam” to traktuję to z przymrużeniem oka, bo mam świadomość że przynajmniej 80% z owych są wymuszone na poradni przez “zapobiegliwych” rodziców, dla swoich nygusów i abnegatów językowych :stuck_out_tongue:

Gadanie bzdetów o innym układzie klawiatury też jest tylko tłumaczeniem, bo można skorzystać z polskiego modułu sprawdzania pisowni w przeglądarce. Ale jak się komuś nie chce, to gorzej jak by nie mógł, czy nie potrafił.

Tak… i wstawiają polskie znaki ta? Jak się zdarza usterka to jak wstawić polski znak? Z tabelki kopiować? Nie bądź śmieszny… Znam przypadek z tego forum, gdzie ktoś miał usterkę właśnie związaną z układem klawiatury i zainterweniował się tym o ile pamiętam areh albo monczkin ale chyba mu ustąpił.

Powinniśmy wiedzieć jedno i jasno to określić: Moderator to nie przywilej tylko obowiązek, z rolą moderatora wiąże się wiele zadań. Moderator właśnie powinien pilnować byków.

To że Tobie dysfunkcje wydają się czymś nieprawdziwym i naciąganym, nie oznacza że masz rację. Masz jakiś doktorat z psychologii? Nie powinieneś wypowiadać się autorytatywnie w dziedzinach w których nie jesteś kompetentny.

Co do samej literatury - mnie ona nie interesuje. Owszem, czytuję czasem coś ale nieczęsto (jeśli chodzi o literaturę fabularną, często czytuję czasopisma i podręczniki ). Nie interesuje mnie to, że się Tobie to nie podoba. Powinieneś zrozumieć jedną rzecz, to że potrafisz coś czego nie potrafią inni nie czyni Cię lepszym. Są dziedziny w których bym Cię pokroił i vice versa… Powinno się to zrozumieć. Każdy ma predyspozycje do czegoś. Owszem, są na świecie leserzy ale ocenianie człowieka po tym jak pisze (błędy ortograficzne, połknięte literki, interpunkcja i brak polskich znaków) to szczyt głupoty.

Skoro czytasz tyle książek, powinieneś mieć otwarty umysł, tu raczej tego nie widać…

Sam na pewno robisz masę błędów. Gdyby w Twój post zajrzał jakiś polonista, zapewne znalazłby błędy…

Ty piszesz:

Pisanie to podstawowa umiejętność - teoretycznie tak, jednak władamy jednym z trudniejszych języków, po drugie: błędy zdarzają się magistrom i doktorom którzy wywyższają się po forach a magisterkę załatwili albo przez kwas albo przez kopertę.

Ty uważasz że piśmiennictwo to podstawa komunikacji, ja mogę powiedzieć: mowa - i tu już Twój argument staje się irracjonalny.

Piśmiennictwo na poziomie komunikatywnym - to jest podstawa, owszem.

…ale pierdyknięcie artykułu literackiego… to jakiś absurd…

…ale wejdzie Ci magister który się jara że pozjadał wszystkie rozumy, albo gimnazjalista którego Lucyna kopnęła w żopę i pojedzie Cię za brak przecinka albo za napisanie: “rozwiazanie problemu” zamiast “rozwiązanie problemu” - moim zdaniem to durna histeria.

Może rzeczywiście się nie rozumiemy i chodzi Wam o bardzo skrajne przypadki, ale należy im przeciwdziałać w inteligentny sposób. Skoro naczytałeś się tyle książek i jesteś mega pro, to nie powinno być dla Ciebie problemem. Lepiej budować i komuś pomóc zamiast leczyć kompleksy.

Skoro już wspomniałem o ew. niezrozumieniu, to tego typu akcje wywołują histerię o której wspomniałem wyżej, zacytuje ponownie dla jasności:

wejdzie Ci magister który się jara że pozjadał wszystkie rozumy, albo gimnazjalista którego Lucyna kopnęła w żopę i pojedzie Cię za brak przecina, za napisanie: “rozwiazanie problemu” zamiast “rozwiązanie problemu”

Gdyby jednak ktoś chciał podejść do tematu i robił by co do niego należy, nie byłoby zakompleksionych idiotów którzy wytykają braki w altach, “j” zamiast “k” w słowie (bo klawisze są obok i ktoś szybko pisał) itd itd itd itd itd itd itd…

Wasza akcja to przejaw głupoty i zadufania w sobie.

Gdyby Wam zależało (szczególnie moderacji), błędy byłyby poprawiane a oni sami staraliby się pomóc kaleczącemu język albo postarali się dowiedzieć czemu tak kaleczy polszczyznę i ew. potraktować luźniej. :slight_smile:

Owszem, moderacja tutaj nie jest sztywna (wystawiłem na próby, wystawiam i będę to robić w przyszłości) ale czasem fajnie też komuś pomóc i/lub myknąć:

"sendziwy (//* - ort: sędziwy) " - dałem na niebiesko bo czerwień jest niedozwolona. Można by nawet dać ikonkę jakąś i zrobić czerwone tło dla tekstu z błędem - taka dydaktyka mogłaby zmobilizować do poprawnego pisania.

Nie we wszystkich przypadkach, ale oczywiście że tak. Nie wstawi ci polskiego znaku wtedy kiedy w słowniku będzie wyraz podobny.

Co do reszty wywodów są wyssane z palca. Jesteśmy w Polsce i posługujemy się polskim językiem a nie “polskawym” czytaj podobnym do polskiego. Tu nie chodzi o literówki, czy pojedyncze błędy oraz drobne usterki interpunkcyjne. Nie mów że za takie został ktoś kiedykolwiek ukarany. Chodzi o to żeby post był czytelny.

Podam jaskrawy przykład:

Teraz napisz to sobie bez polskich znaków diakrytycznych i efekt komiczny, albo wielka obraza gotowa.

Język z “blogaskufffff” też jest OK, bo teraz się tak pisze ?? Post naszpikowany rażącymi błędami w co drugim wyrazie też ??

A moderatorowi się nudzi i będzie poprawiał błędy ignoranta, bądź lenia pospolitego z zaświadczeniem o dysfunkcji ??

Doktoratu nie mam (w poradniach też nie siedzą doktorzy, tylko przeważnie magistrzy), a psychologia i pedagogika w różnych odmianach na ćwiczeniach, wykładach i egzaminach była i to wystarczy aby odróżnić dyslektyka od nygusa czy trolla.

Nie, nie czyni mnie lepszym, za to nie mam się czego wstydzić. Abnegat językowy sam sobie wystawia “laurkę”.

Starasz się mi ubliżyć ??

Owszem mam otwarty umysł, ale nie dla trollingu i niechlujstwa językowego.

Nigdzie nie napisałem że ich nie robię (a interpunkcyjne to już na pewno mi się zdarzają). A polonistę to mam w domu :stuck_out_tongue:

Zauważ, że zawsze, kiedy moderator zwraca uwagę na pisownię, jest to najpierw ostrzeżenie a nie od razu kosz, więc w czym problem ? Moderatorzy piszą, żeby poprawić pisownię, a czy ktoś ma papierek czy nie, to co to obchodzi ? Nie może być Duchem Świętym za przeproszeniem, ale nie może też być zbyt pobłażliwy, bo jak jednemu się uda, to i następny spróbuje i tak się zamknie koło, że z forum zrobi się bajzel a regulamin wyrzucić będzie można do kosza, bo i tak nikt się nie będzie do niego stosował.

Poza tym, czemu najeżdżasz na uczestników akcji, skoro w regulaminie (jeśli jeszcze go nie doczytałeś to zrób to szybko) jest wyraźny zapis o tym, że tematy należy nazywać konkretnie i rzeczowo, a posty mają być pisane z uwzględnieniem zasad interpunkcji i ortografii obowiązującej w Polsce ? Wyraźnie widać, że regulamin, który teoretycznie zaakceptowałeś, jest przez Ciebie ewidentnie nieprzestrzegany, z czego można wyciągnąć konsekwencje.

:arrow: a to to co ma znaczyć ? Próbujesz cierpliwość adminów i moderatorów sprawdzić ? Prędzej czy później otrzymasz ban na IP czy inny taki, dzięki któremu nie za bardzo cokolwiek się da już z Twojej strony napisać :wink:

Już miałem bana :stuck_out_tongue_winking_eye:

Regulamin! Tak! Tak!

Panie wzór, skoro pan wymagasz, postanowiłem umieścić próbkę pana umiejętności w galerii…

Teraz pan żeś się postarał (pod publiczkę), ale wcześniej…

http://forum.*************

Teraz to sam wystawiłeś sobie laurkę gothmori.

Jak dla mnie jest to co najmniej żenujące, żeby nie powiedzieć chamskie :stuck_out_tongue:

To ostatnie zaznaczenie to sobie daruj, zdanie zaczęło się wcześniej, tylko po quote nie ma przecinka. Fakt faktem błąd jest tylko przy nawiasie jak by się czepiać, kropkę trzeba przestawić jedną, drugą usunąć.

Wielokropek… No daruj se człowieku, spójrz na swój wielokropek, który, jak dobrze umiem liczyć, ma dwie kropki.

Hipokryto jeden, wytykasz nam zachowanie a sam się błędów czepiasz, które każdemu, nawet najlepszemu, mogą się przydarzyć. Jak to mówią, żaden majster z nieba nie spadł, ani Alfy i Omegi tutaj nie mamy, więc odpuść. Chodzi w tej akcji głównie o to, żeby pisać normalnie, a nie jak ostatni prostak, który komputer wlancza a nie włącza.

Po pierwsze, skoro wątek dotyczy poprawnej pisowni to pozwól, że Ci tak już wytknę, bo zaliczasz się w tym momencie do większości, popełniających powszechny błąd, mianowicie pisze się polskiej , nazwy własne jako przymiotnik i przysłówek piszę się z małej litery.

Po drugie, nie żyłem w czasach drugiej wojny światowej, więc ja tam nie czuję jakiegoś żalu o to, mi chodzi o czasy obecne i rejacje niemców z Polakami w czasach teraźniejszych ale to nie miejsce na rozwijanie takich tematów, mi chodzi wyłącznie o relacje, nie o wojny.

Jak się nie ma argumentów, to się ucieka do hipokryzji i demagogii.

:stuck_out_tongue:

roobal

Chodziło mi o Twoją nienawiść do Niemiec (i moje przypuszczenie że chodzi o wojnę). W Niemczech byłem 2 razy, dobry znajomy ma część rodziny i… Pierwsze słyszę…

fiesta & Hitm3n

Pokazałem Wam 2 metody walki:

1. przez dyskusję

2. przez atak

Która była lepsza? Brak argumentów powiadasz? Wypisałem Ci całą laurkę, sama wrzutka do galerii ma swoje merytoryczne znaczenie. :slight_smile:

Czasem trzeba coś pokazać i dać samemu się domyślić.

Dla ludzi którzy mają wątpliwości: Nie piszę poprawnie po polsku i śmieszne jest dla wymaganie na zwykłym forum czy w komentarzu literackiego piśmiennictwa. Śmieszne jest to że tej poprawności wymagają ludzie którzy sadzą bardzo poważne byki.

Życzę owocnej refleksji “błyskotliwy” Tubisiu. :slight_smile:

I dalej trollujesz …

Ale cóż, pewnie ten typ tak ma :stuck_out_tongue: