Posty nie powinny być tylko czytelne, ale także poprawne i zrozumiałe.
:rotfl: Jak można takie oczywiste błędy robić?
Przecież nawet jeśli ktoś ma naprawdę dysleksję, zawsze może skorzystać ze słownika wbudowanego w przeglądarkę.
Bo chamstwu należy się przeciwstawić siłom i godnościom osobistom.
Mi słownik nie podkreśla “siłom” i “godnościom”, bo są poprawne jako “komu, czemu” do liczby mnogiej. Ale “osobistom” i “karcianom” podkreśla.
Najwyraźniej tego typu delikwenci używają przeglądarki bez wbudowanego słownika.
Kolejny kwiatek: post2388775.html#p2388775
Kiedy w końcu ludzie się nauczą, że bynajmniej = wcale, a nie przynajmniej?
Ja zniosę wszystko, nawet to bynajmniej = przynajmniej, choć bynajmniej != przynajmniej ale jak widzę takie coś jak niema to normalnie mam ochotę monitor rozwalić
Albo jak widzę takie coś jak z mną lub w wtorek zamiast ze mną lub we wtorek albo jeszcze lepsze odemnie to normalnie mną trzęsie ale i tak niema wywołuje we mnie taką agresję, że muszę na chwilkę odejść od komputera aby tego monitora na prawdę nie rozwalić
Pozdrawiam!
A ja mieszkam w szkocji od 2,5 lat i przez to troche błędów robie
A ja nie mam żadnego specjalnego dodatku w podpisie i piszę poprawnie - staram się.
Przyłączam się z chęcią.
Dziękuję za kod:)
To jest jeszcze mały pikuś, mnie największa nerwa bierze jak czytam słowa pisane z “koncówką prezydencką”:
graficzn om
dźwiękow om.
To jest dopiero analfabetzym:
"Nie chcem, ale muszem"
Niekiedy takie kwiatki
są dla czystej prowokacji stosowane jak dla mnie, podobnie pewnie, jak ten cytat dla mistrza forum, który był pisany “pod publiczkę”. Może i jest jakiś tam sens wprowadzania takich akcji, aczkolwiek nie sądzę, żeby przyniosły one jakiś wymierny skutek, z którego wszyscy byliby zadowoleni Przyzwyczajeń z Gadu-Gadu czy też innych komunikatorów ciężko jest się oduczyć, dlatego też część pisze ze zwyczajnego pośpiechu po prostu, nie patrząc na polskie znaki diakrytyczne. Tego się tak szybko nie wypleni.
Co innego jest jednak gramatyka, a co innego składnia, styl i interpunkcja. Jak widzę posty, które są napisane gorzej, niż przez dziecko z przedszkola, które dopiero się uczy a pisze niejednokrotnie lepiej niż jakiś starszy kolega czy koleżanka, to faktycznie, podobnie jak roobala, mnie także trzęsie. Raz, nie można tego w żaden normalny sposób zrozumieć, a dwa, aż chce się takiego kogoś roznieść w drobny mak. ^^
Jeszcze trochę, a polska młodzież zacznie na ulicach (!) rozmawiać w stylu Kali jeść, Kali pić, Kali bardzo Polske lubić.
Witam.
Podobne reakcje wywołują u mnie sformułowania:
-
siemcia
-
nio
-
słitaśna fotoonia
-
dodawajcie słitaśne komcie …
Ostatnio w pracy dostałem służbowego maila; zawierał słowo “mimo” napisane osobno - “mi mo” … osłabłem.
Owszem to też ale na mnie najbardziej działa właśnie niema , dlatego że to jest chyba najbardziej powszechny błąd, moim zdaniem lekko 90% internatów pisze niema , nie mając pojęcia, że partykułę nie z czasownikami pisze się osobno a oni piszą tak jak mówią
Pozdrawiam!
Skoro już jesteśmy przy najbardziej dla nas drażniących błędach innych użytkowników, to mnie najbardziej denerwuje notoryczne pomijanie polskich znaków (ź, ę, ó, ł, ń, ą).
Najczęstsze usprawiedliwienie? - angielski system. :?
Akurat pisanie bez polskich znaków jest na tym forum o ile mi wiadomo zabronione regulaminem. W dziale “O forum” jest nawet przyklejona instrukcja włączenia polskich znaków w anglojęzycznym systemie:
polski-uklad-klawiatury-anglojezycznym-windows-t123848.html
Jedynym uzasadnieniem może być pisanie z komórki czy też z egzotycznej np. niemieckiej klawiatury (ma inny układ znaków, jednak chyba powinien pasować do niego polski układ maszynistki).
A oto co jeszcze znalazłem w przyklejonych tematach w “O forum”:
Stary temat (sprzed prawie 6 lat), ale nadal aktualny. Instrukcja poprawnej obsługi forum dyskusyjnego :). Moderatorzy mogliby niekiedy linkować do tego tematu.
a moze byc jeszcze angielska klawiatura i jezyk?
inna sprawa, ze piszac na kilku forach jednoczesnie w kilku jezykach ciezko jest przestawiac co i rusz klawisze, bo raz ze wychodza rozne ‘kwiatki’ a dwa, ze zamiast skupic sie na odpowiedzi musze sie zastanawiac jaki mam uklad klawiatury…
i moze to ciezko pojac, ale nie mam zadnych czcionek poza uni - system byl stawiany lata temu na malutkim dysku i wycialem sporo by w ogole go zmiescic na 5gb 8)
polskie znaki nie sa najwazniejsze - moim zdaniem da sie przeczytac, gorzej gdy brak interpunkcji - tego czasem nie da sie zrozumiec…
No twój przypadek jest oczywiście usprawiedliwiony.
Jak ktoś jest poliglotą i skrobie na kilku forach, to ciągłe klikanie na pasek zadań może się znudzić. 8)
Mnie raczej chodzi o tych, którzy mają możliwość, mogą bez przeszkód ich używać, ale tego nie robią, bo niby szybciej się pisze.
czasem mówią o niemieckim
błędy ortograficzne dobijają, ale brak interpunkcji i zdania, które mają poprzestawiany szyk wyrazów również dobijają i to nawet bardziej…
ale takie akcje nic nie dają, jak dziecko nie potrafi pisać to jedynym sposobem jest usunięcie mu internetu