Jak w temacie komputer usadowiony w piwnicy / przerobionej na siłownie nie uruchamia się tj. nie dochodzi do procedury post. Wentylatory działają, diody świecą i nic poza tym. Brak obrazu na monitorze ( no signal). Brak również informacji zwrotnej po stronie buzzera.
Co wykonano:
Podpiąłem sprzęt pod inny zasilacz, nie rozwiązało problemu.
Wydmuchałem wszystko sprężonym powietrzem
3.Wyczyściłem sloty pamięci ram / wymontowałem raz 1 raz 2 - nic to.
Kondensatory są całe… brakuje mi pomysłu co może być jeszcze nie tak… ktoś miał podobne doświadczenia.
PS. Z uwagi, że to drugi komputer, który przejawia te same objawy… zaczynam się zastanawiać, czy może to wina napięcia w piwnicy, tudzież temperatury 16 st C… możliwe to?
Jak najbardziej temperatura.
Procesor w trakcie pracy się chłodzi, Ram dodatkowo obniża temperaturę. Wentylatory dobijają chłodzeniem sprzęt, plus piwnica gdzie 16 st C. To się kumuluje. Czego oczekujesz? Sorry ale w temperaturze -273,15 st C z reguły nic nie działa. A u ciebie i wentylatory i diody.
Pochuchaj na niego, wzrośnie do -272 i będzie hulało.
Zacznijmy od tego, co za komputer. Sprawdzałeś te komputery na innym monitorze? Działają one w salonie?
Bardziej od temperatury bym zastanawiał się, jaka instalacja elektryczna tam jest. Jeżeli gniazdko było robione tylko do lampki, to może w tym kierunku szukać.
Dorośnij. Mój tekst to szyderstwo (jaja) z twojego tematu.
Zamiast napisać jaki sprzęt sprawia ci problem, dokładnie.
Płyta, Ram, Grafika, Dyski, MBR czy UEFI, jaki system, to ty trąbisz o piwnicy gdzie temperatura to 16 st.C. No to jak napisałeś, tak ci odpowiedziałem.
P.S. Ciekawe że sześciu też w to co napisałem uwierzyło.
Nikt nie uwierzył - tylko stwierdzili, że nie wziąłeś leków, że mrozisz piwiniczane komputery w zerze absolutnym.
Wywal emoji w uBlock Origin / Stylus / userContent.CSS i może mniej pękania żyłki będzie:
##[data-user-id="337387"] .post-retort-container
(no chyba, że znów konto przejdzie w tryb anonXXXXXX, to zaktualizuj ID).
Jak jest stałe 16 st. C (dzień, noc, lockdown) to raczej komputer nie doznał szoku, ja znam 3 komputery co w nocy mrożą się w 3 stopniach i tylko jeden pracuje w trybie jałowym by sam się ogrzał (a mają z 10 -12 lat).
A nie jest zabawne co piszesz? Po co model mobo i reszty? A przynajmniej po to by wiedzieć jakiej jakośći i jak stare jest twoje badziewie.
P.S.Ja mam uwierzyć ze piwnica jest problemem dla sprzętu. Sadze ze po prostu trolujesz. No chyba ze to piwnica, gdzie woda leje sie po ścianach i cały sprzęt jest tak zawilgocony że pstryk i zwarcie. Albo może że na parterze jest napiecie 230 V a w piwnicy 380.
… Może nie pająki, a domorosły partacz budowlanki/instalator kabli. Przecież instalacja biegnie w ścianach, tych samych z których zbijano tynki. Co się stało i jak naprawić dopowiedz sobie sam już.
Zwykły komputer nie jest żadną odpowiedzią, ale tu akurat to nieistotne, faktycznie…