Posiadam płytę główną Gigabyte A320M-S2H.
Procesor Athlon X4 950
2 x 8 GB RAM.
Karta graficzna GeForce GT 240.
Miałem na płycie Bios w wersji T52. Przez moją bezmyślność wgrałem najnowszy BIOS T54e , który jak się dowiedziałem nie obsługuje tego procesora.(NO Bristol Ridge processors support.) Teraz nie mogę uruchomić Biosu. Moje pytanie brzmi . Czy jest jakaś szansa aby wgrać stary Bios wersja T52 ?. Dodam że wyjęcie bateri i reset zworką też nic nie daje. Nie zależy mi na szybkim procesorze(gry)
Z góry dziękuję
Wyjęcie baterii nic tutaj nie pomoże bo nowy BIOS został już wgrany. Jeżeli chcesz samodzielnie cofnąć aktualizację to musisz znaleźć procesor który ruszy z nowym BIOSem, zamontować go na płycie, uruchomić komputer i wgrać stary BIOS i zainstalować swój procesor.
Najtaniej będzie wypożyczyć od kogoś procesor. W każdym serwisie który ma programator zrobią to bez problemu nawet bez procesora, no ale wtedy nie będzie najtaniej.
Możesz zobaczyć z tylu czy nie masz przy jakimś gnieździe USB napisanego BIOS.
Są niektóre płyty główne które pozwalają na uruchomienie bez procesora do aktualizacji biosu.
W ostateczności zamów na Allegro z darmowym zwrotem najtańszy procesor, na którym ruszy ta płyta. Przywróć na nim bios i potem oddaj procesor. Jeżeli masz paczkomat w okolicy to jedynie klikasz zwrot, dostajesz numer zwrotu, zanosisz do paczkomatu, wpisujesz ten numer i gotowe.
Polak potrafi
Prawo zwrotu dla kupującego w sieci, to taka możliwość przymierzenia/obejrzenia produktu w sklepie. Wybornie, że są darmowe zwroty w paczkomatach.
Oczywiście szanujemy produkt. Jak to procesor to wyjmujemy tylko procesor, nie rozbebeszamy niczego innego ani nie ruszamy wentylatora z pastą z w pudełka. Montujemy go na starym chłodzeniu.
Polak na pewno potrafi ale ja powiem że od kiedy zacząłem korzystać z darmowych zwrotów to zdecydowanie więcej zamawiam w Internecie, ponieważ nie martwię się że kupię coś niewłaściwego co mi zostanie. Jest to taki win-win dla konsumentów i sprzedawców w sieci.
W USA to wiele lat temu już było w erze przed internetowej, można było kupić garnitur iść w nim na imprezę i potem oddać, ale to już dla mnie przegięcie.
Jest jeszcze opcja trzecia, umówić się w pobliskim serwisie, który ma na stanie taki procesor. Wziąć płytę pod pachę i zapłacić za aktualizację.
Dla mnie to trochę takie „januszowanie” jednak. Coś w stylu. Kupię garnitur na jedną imprezę a po imprezie zwrócę. Takie zachowanie dla mnie jest trochę nieuczciwe wobec sprzedawcy.
Trochę tak, dlatego napisałem że w ostateczności. Ja bym w pierwszej kolejności obdzwonił pobliskie serwisy, który się podejmie, potem płyta pod pachę, niech włożą proc, odpalą, przepuszczą aktualizację. Czy nawet przyjechać z całym komputerem, na gotowe, niech tylko włożą proc i zrobią aktualkizację
Albo jak pisał przedmówca, wypożyczyć procesor. Możliwości jest wiele.
Zaktualizować kompa do nowszego Ryzena
Serwis. Przeciętna cena to ok. 120 zł.
Pogoń Athlona kup ryzena, jest ze dwa razy szybszy, za chwilę i tak cię to czeka bo zapotrzebowanie softu rośnie.
Jakie proste Tylko ktoś poniesie koszty wysyłki i podróży w obie strony.
Widzę, ze pomysł został skrytykowany przez społeczność W takim razie wycofuję się z tej rady.
Powiało trochę jakby nie patrzeć…
Nie da się skasować porady, moderator musiałby wywalić twój post i post pana kota lub je chytrze ocenzurować, by nie powstała historia zmian.
Poza tym jest coś takiego jak cache Google, będzie to tam wisieć ze 30 dni i inne strony archiwizujące - pewnie część odrzuci mailową prośbę radka/fademind/wp „proszę skasować kopię tych URL, ‘bo tak’”.
To już nie sielanka sprzed 1,5 roku, że „post skasowany przez autora” przestaje być publiczny po 24 h - kilka osób przed kasacją konta powywalało swoje odpowiedzi z czasów jak byli nastolatkami jakby się ich wstydzili (możliwe, że zostało to włączone przed powstawaniem trybu wątku „monologicznego”).
a to aż tak super wyczyszczone nie musi być. Wystarczy wykasować poradę przez moderatora, tak dla porządności. Jakby nie patrzeć nie zdradziłem prywatnych telefonów polityków
Tak czy inaczej @Radek68 @FadeMind proszę o wykasowanie mojej porady albo zaciemnienie tak żeby nie była czytelna. Z góry dzięki.
Uwielbiam porady typu
Ty pewnie też.
oj propagujesz moją poradę a ja juz zgłosiłem do usunięcia, moderatorzy będą mieli co porządkować:D