Gigabyte AORUS GA-Z270X-Gaming 7 - o ile gdzieś go dostanę w cenie około 950zł, a jak nie to może: Gigabyte AORUS GA-Z270X-Gaming 5
Zastanawiam się czy nie odrzucić jednak Gigabyte bo naczytałem się trochę nieprzychylnych opinii o BIOSie który nie jest dopracowany i jest trochę problematyczny w nawigacji. Chociaż plusem jest to że ma tylko USB 3.0 i 3.1.
Jeśli chodzi o MSI to z marką miałem niewiele wspólnego, ASUSA miałem i byłem zadowolony, jednak jest zależnie od sklepu droższy o 200zł od MSI. 200zł jednak drogą nie chodzi, pytanie czy warto zaoszczędzić w tym przypadku.
Ktoś coś podpowie? Aha szukam płyty pod procesor i7-6700K i będę chciał włożyć do tego RAM o taktowaniu 3000/3200Mhz może 4000Mhz o ile płyta pozwoli i portfel.
Pytanie co Tobie tak drogie płyty,przecież one niewiele się różnią niż te w granicach 500-600 zł. Każda z tych płyt ma swoje zalety jak i wady.BIOS/UEFI w płytach Asus i MSI jest bardziej przejrzyste,rozbudowane,więcej funkcji do OC,poczytaj testy.Gigabyte oferuje za to DualBIOS,w razie awarii masz drugą kość.
To są moje propozycje, ale nie znaczy że nie jestem otwarty na propozycje ;). Ja po prostu wolę sprzęt który wiem że będzie dawał radę ponieważ komputer u mnie potrafi chodzić i po 12h pod obciążeniem, dlatego wolę dołożyć niż się męczyć z jakimiś awariami i wymianami. Poza tym mam jakąś tam świadomość że płyta główna musi mieć dobrej jakości sekcję zasilania by pozostałe komponenty jej nie zajechały no i awaria płyty głównej może uszkodzić inne podzespoły.
Dzięki, fajna propozycja. Nie wiem czemu w ogóle nie patrzyłem na nic tańszego niż 900zł, a zaoszczędzone 300zł można by zainwestować w klawiaturę mechaniczną . Zastanawiam się jedynie czy płyta da sobie radę z OC, raczej ograniczę się do XMP. No i czy będzie dało się za jakiś czas wpakować do obudowy chłodzenie wodne na procesor i grafikę więc będą 2/3 chłodnice plus jakieś wiatraki do obudowy.
Brak obsługi pamięci taktowanych 4000Mhz przeżyję bo raczej stanie na 3200 i mooże OC, ale wątpię bo nie jestem fanem OC.
Co do OC to da radę .patrz na testy,niestety większość testów na zagranicznych stronach.Co do chłodzenia wodnego,to bnardziej zależy od obudowy,czy ma wystarczająco miejsca.Pamięc RAM również można podgonić aby pracowała szybciej niż te 3200MHz np w granicach 3600MHz.
@anon80766726 widzę że jesteś ogarnięty w kwestii sprzętu, mógłbym Cię w związku z tym poprosić jeszcze abyś odniósł się w innym jeszcze temacie w którym zastanawiałem się jaki procesor wybrać. Bo trochę wahałem się nad socketem 2011-3 lub 2066, ale po przejrzeniu testów widzę że nie ma chyba większego sensu dopłacać do prądu i koniecznie od razu kupować grafikę dla więcej rdzeniuf bo za bardzo nie nadganiają względem 6700K.
LGA 2066 sobie odpuść,wysokie temperatury sekcji zasilania,procesorów a także problem z PCI-ex zamiast x16 jest x8.Również 2011-3 bym odpuścił,zapewne chcesz sprzętu do gier a nie do profesjonalnych zastosowań,moim zdaniem wydawanie dużej kasy na taki sprzęt jest nierozsądne.
Niestety 50/50 dlatego patrzę na wydajność pojedynczego rdzenia jak i ich ilość. W każdym razie z wymienionych przez Ciebie powodów nie jestem przekonany do 2011-3 i 2066, zbyt mały wzrosty wydajności, a koszty zwiększają się bardzo mocno.
Dzięki za potwierdzenie moich obaw
Wybrałem Asus STRIX Z270F, płyta zaskoczyła mnie naprawdę pozytywnie. Ciekawym bajerem okazało się podświetlanie Aura przez co teraz zastanawiam się nad wybraniem grafiki też od Asusa, żeby ładnie to razem się zsynchronizowało i świeciło .