Skoro nie widać różnicy i bezpieczniejsze są dwa moduły niż cztery to chyba lepiej zostawić sobie jakiś zapas? Może go najdzie ochota na 64 GB? Czort wie. Ja sobie np. zostawiłem miejsce na 32 GB i nie przewiduję więcej na tej platformie - poza tym muszę dokupić moduł DDR4 do laptopa, bo dalej tam siedzi jeden, a nikt się nie chce ze mną wymienić na 2x8…
@panicagaming @anon7248146 @LORDEK
Chłopaki… a “serwery” na Threadripperach też umiecie doradzić?
Bo inżyniery w mojej firmie wymyślili sobie coś takiego:
Zostawić jak jest czy coś zmienić? Budżet jest mocno z gumy.
Nie lepiej Threadrippera gen 2? Co to dokładnie za serwery maja być?
Mają siedzieć na tym wirtualki. Wersje demo produktów, które sprzedajemy. Klient się łączy przez neta, wchodzi na wirtualkę i działa. Wiem tylko, że podstawą ma być solidny procek z dużą liczbą rdzeni i ram w “kwocie” co najmniej 128 GB. Reszta jest do dyskusji.
Jak budżet z gumy to może jakieś 2970WX? nie wiem ile mniej więcej rdzeni może być potrzebne?
Ja też nie wiem. Wiem tylko, że zaproponowano nam serwery za 12 i 14k. Wtedy padł pomysł, że może samemu by poskładać. Widzę, że średnio to inżynierom wyszło, więc się radzę tutaj
Tak sobie siedzę, patrzę, składam… i wyszło mi coś takiego:
Dobre podejście, serwerów nie składałem, ale wygląda OK.
Drodzy…
Odświeżę temat. Tym razem zadaniem jest złożenie maksymalnego “budżeta”. W grę również wchodzi wyłącznie cpu+mobo+ram.
Wymyśliłem sobie co takiego:
Płytę wziąłem czteroslotową (RAM), bo te na dwa sloty jakoś mnie nie przekonują. No i w razie czego jest jakaś baza do ewentualnej rozbudowy w przyszłości. CPU nie musi mieć grafiki, bo jest mój stary, dobry GTX 750.
Da się taniej? Czy to już zupełne minimum?
Da się;-)
Płytka taniej dyszka, ale zakładając, ze nie kręcisz
np. to
https://www.morele.net/plyta-glowna-asus-prime-a320m-a-90mb0va0-m0eay0-1492597/
Ryzen 1200, poprawnie w 100%, Athlona (całe 15 zł taniej!) nie polecam, 2 fizyczne tylko.
Pamięć też OK, ale chyba i tak max zakładasz 16 GB? Mógłbyś wtedy jednak płytę tańsza z 2 slotami i “szarpnąć” się na szybszy RAM + 5 zł, a Ryzen jednak lubi. https://www.morele.net/pamiec-goodram-irdm-x-ddr4-8-gb-2666mhz-cl16-ir-x2666d464l16s-8g-1661233/
Czyli amx oszczędzisz z 20-30 zł.
W sumie racja, może dwuslotowa nie jest w tym momencie taka zła?
Dobra, wiem na czym stoję. Dzięki bardzo
Dla mnie OK, niby a320 słabszy, ale raczej to do bardzo ograniczonych zastosowań, czyli wsio rybka i tylko PLN się liczą. Ogólnie to biurowy, czy jakieś do pseudo gier/modyfikacji ma być?
Zasadniczo pobieżnie ma być do LOLa. Dla tego mojego kuzyna
No to zmiana planu, weź 4 slotówkę na Am320 i 2x4 GB najtańszy RAM, czyli ten.
Nawet najgorszy dual wyjdzie lepiej od single, dodatkowo chyba i tak mniej o 5 zł niż w pierwszym poscie.
https://www.morele.net/pamiec-patriot-ddr4-4-gb-2133mhz-cl15-psd44g213381-697795/
Według mnie to chyba będzie optymalnie i faktycznie wyszło 3 zł taniej niż planowałeś. Można by kombinować z innymi czipami w płycie, czy szybszym RAM, ale i koszty i szkoda tracić tego duala.
Akurat 3 „zeta” zostaje na piwko podczas montażu ! Dwie pieczenie na jednym ogniu. Ty zadowolony i kuzyn szczęśliwy xD