Płyta główna

#hardware #pomoc
Witam złożyłem dziś komputer do chrześniaka z części które leżały mi w szafie a mianowicie płyta główna asus z87-plus
Procesor i3 4370
Pamięć ram 16 gb 4×4 samsung
Zasilacz 550w silentium pc
I mianowicie problem polega na tym że komputer normalnie się włącza ale np przy restarcie systemu świeci się dioda cpu i nie chce iść dalej wiecie o co może chodzić? Dodam że w płycie prostowałem piny ale widzi całą pamięć (testowałem 32gb) jeśli byście mi pomogl byłbym wdzięczny. Może chodzi tu o ustawienia biosu
Dzięki z góry za pomoc

Na pewno nie chodzi o ustawienia BIOSu. Między innymi dlatego, że on BIOSu na posiada na rzecz UEFI. ;] Ale już tak nie czepiając się, to nie ma takiego ustawienia które powoduje problem z ponownym uruchomieniem.

Prostowałeś piny czego konkretnie?

Socketu ale włożyłem do PC i3 4gen i i5 4gen i wszystko śmiga tylko właśnie podczas resetu (wciśnięcie klawisza ) płyta tak jak by stanęła na poście (cpu led)

Lupa i zobacz jeszcze raz piny. Igła lekarska do tego przydatna jest.

Naprawdę?
Ma. I jedno i drugie

Tylko nie kombinuj ze to tylko jakaś wirtualiuzacja bios a nie BIOS.

@Yakii Żadna płyta główna w tych czasach nie ma BIOSu tylko UEFI, a ja walczę z wiatrakami - producent bowiem, dostosowuje się do ludzi, którzy akurat szukają magicznego słowa bios - więc dostają taką nazwę gdzie się da, nawet w menu wisi np. „BIOS Settings”.

Napisz normalnie.
Uruchamiasz komputer i…
Jest POST (czy nie) a potem? System startuje?
Po kliknieciu na przycisk Power tylko czarny ekran?
Co oznacza

Resetu, czego?
Wstaw jakies screeny bo telepatycznie sie nie da

Kazda ma. Musi. Kompatybilnośc wsteczna.
Masz wybór. Legacy albo UEFI.
To ze na to wszystko mówi sie bios nic nie znaczy. Tak „językowo” jest wygodniej.
A swoją drogą, po co to badziewie w tekście.

Nie wystarczy młody, to? :man_facepalming:

To tez ciekawe pytanie.
Gdzie w płycie sa piny?

Szukaj, dowiedz się. :joy:

Żadna już nie ma… I nie musi. UEFI to system operacyjny, kompatybilność wsteczna jest rozwiązywana w inny sposób niż równoległy BIOS.

Masz jakieś kompleksy na punkcie wieku, że wszystkich z którymi się nie zgadzasz tytułujesz: dzieciaku, młody itp?

Różne gniazda w MOBO mają (zasilające, kontrolne, pamięci masowe do obudowy itd.). Jemu chodzi zapewne o nogi procesora, więc nie na płycie głównej. Też zdarzało mi się przygiąć i prostowałem paluchami drwala.

Podczas pierwszego uruchamiania włącza się normalnie po kliknięciu na klawisz obudowy reset zaczyna szumieć i zapala się tylko lampka cpu Led

Tak chodzi mi o socket procka

Piny przeglądałem 2 razy i 3 raz jak poskładałem go do kupy i są już na swoich miejscach

Podczas pierwszego uruchamiania włącza się normalnie po kliknięciu na klawisz obudowy reset zaczyna szumieć i zapala się tylko lampka cpu Led

A może coś nie tak jest z przewodem lub „wkładką” od RST (czyli jednego z tych, które idą do obudowy)? Na elektronice się nie znam, więc może jakąś głupotę napiszę, ale może coś tam zwiera i takie dziwne objawy to daje?

Po pierwsze: kto jeszcze używa fizycznego klawisza reset na obudowie? Po drugie: tak jak pisał wyżej Berion, może coś nie halo z tym przyciskiem lub jego podłączeniem do płyty? Po trzecie, jeżeli wszystko działa, procesor, pamięć, przechodzi POST, ładuje system operacyjny itd. to naprawdę dziwna sprawa.

Nawet jak wyciągłem płytę z obudowy I sprawdzałem na ramach z xmp to przechodził posta później jak już zawarłem na płycie reset to ta sama sytuacja i świeci się tylko czerwona dioda cpu Led

A chce młodemu zrobić prezent bo siedzi teraz na core 2 duo e 7500

Ale jeszcze lepsze jest to że nawet jak system robi aktoalizacje i musisz zrobić ten reset z systu to dzieje się dokładnie tak samo (uwaliłem tak starego ssd 120gb

To może popatrz na to w ten sposób. Sprzęt działa. Jest jakiś defekt, który objawia się przy wykorzystaniu funkcji hardware reset. Jeżeli wszystko inne jest jest ok, to sorry, ale olałbym to. Ta funkcja nie jest ci tak naprawdę potrzebna. Ok, też lubię jak mi wszystko działa i zawsze próbuję naprawić wszelkie znane mi usterki. Ale jeżeli nie znajdziesz przyczyny, to alternatywą jest wymiana płyty głównej, a to już dodatkowy koszt. Zakładam oczywiście, że wszystko inne jest ok i nie ma innych problemów. Bez resetu naprawdę można przeżyć. Nie pamiętam, kiedy ostatni raz naciskałem u siebie ten przycisk :slight_smile:

Myślę jeszcze czy to nie procesor bo bios jest aktualny zasilacz kupiony rok temu a procesor wyjęty jest z jakiegoś gotowca od fujitsu

Niby jakiś procesor (Instele z serii „Lake”?) już nie ma pinów i są w scokecie (gnieździe procesora) płyty głównej.