Płyta główna

To wystarczy by o tobie wiedzieć wszystko, młody. :joy:
A jeśli dalej nie rozumiesz tej wypowiedzi

to łopatka, wiaderko i kierunek piaskownica :man_facepalming:
P.S. Nie pisz bzdur to nie będziesz musiał potem „wykręcać kota ogonem” :joy:

Dobra nie prowokuj gówno burzy bo w sockecie też masz piny tak ? Wiem że płyta posiada uefi ale czy uefi nie jest biosem ? Bo ewidentnie szukasz dziury w całym a tu chodzi o jedną diodę podczas resetu a nie każdy jest alfą i omegą z informatyki

W zasadzie nie powinno sie uzywać fizycznej funkcji czegos co potocznie nazywamy „resetem” komputera.
Zamykac lub ponownie uruchamiać nalezy z pozycji systemu operacyjnego. W nowszych sprzętach juz nawet przycisk reset nie istnieje.
Ale skoro masz to sprawdź czy przewód do RES czy jak tam sie nazywa jest prawidłowo podpięty (biegunowośc), nieuszkodzony, zresetuj ewentualnie bios, wymień baterię bo pewnie stara i zobacz czy jest poprawa.

Nie jest, zastępuje go - i tak jak pisałem, czepiam się. A to że Yakii za wszelką cenę próbuje się dowartościować to akurat norma. :wink: Toksyczny, chamski typ, któremu wydaje się że zawsze ma racje choć często rozjeżdża się z rzeczywistością, robi to cyklicznie.

Jest dokładnie podpięte teraz licytuje jakąś i5 4 gen myślę że to procesor może być winowajcą a jak nie to po prostu sprzedam ta płytę I może jakiś magik sobie ja naprawi.
A co do baterii to wymieniłem na nową z duracela bo tamtą nie trzymała już

Daj znać czy/co pomogło. To dość ciekawy i nietypowy problem.

Później jak będę w domu to podeślę filmik jak się zachowuje ten komputer

Każdy widzi według siebie. Nie patrz w lustro gdy piszesz. To fałszuje ci rzeczywisty obraz.

Z tego co napisałes wynika ze po nacisnieciu Power komputer przechodzi przez cały cykl rozruchu.
Problemem jest proces po uruchomieniu przycisku reset. Wiatraki sie kręca i to wszystko.
Jeśli tak jest to co ma do tego procesor. Tu tak wyglada jakby w przypadku resetu cpu zasilania nie dostawał.
Poniewaz nie wiadomo jak zamykasz PC (nic nie piszesz o systemie i jak tam zamykasz pc), napisz czy zamykanie poprzez Power i ponowne uruchomienie poprzez Power też stwarza problemy. Pokombimuj z koścmi ramu (zmniejsz ilosć, zmiana slotów), czasem to bywa przyczyną.
Reset biosu a jesli jest cos nowszego, moze aktualizacja.

Bios zaktualizowałem patrzałem na różnych kościach a co do tego to gdy zamknę system to normalnie go mogę później włączyć tylko po przez reset a tak to system jest stabilny itp

Najpierw włącza się normalnie a później tylko tak i nie przechodzi dalej

Przeczytaj uważnie bo przedtem pisałes

Jak jest faktycznie? Bo to dwie sprzeczne informacje.
A te twoje screeny nic nie mówią. Led na czerwono. Ale to juz opisałeś

Czy system jest zainstalowany w trybie UEFi czy Legacy? Starsze płyty nie zawsze poprawnie współpracują w trybie UEFI. Sprawdź nawet na jakimś innym dysku, w trybie Legacy.

@wasabi1084, Pytasz w jakim mod jest zainstalowany system. Ja pojęcia nie mam czy tam jest jakikolwiek system.

Był zainstalowany na ssd ale podczas aktualizacji się zepsuł (nowa adata 120gb ) a system zamykałem normalnie przez system wyłącz i się wyłączał i jak go znowu włączyłem to posta przeszedł prawidłowo (jeśli o to chodziło)

A zainstalowane był w trybie uefi ale to raczej nie ma znaczenia jeśli komputer podczas ponownego uruchomienia włącza mu się czerwona dioda cpu

Chodzi mi głównie o to że np. Podczas aktualizacji systemu Windows wymagany jest restart komputera i uruchomi się go ponownie z systemu to komputer staje na poście i świeci się dioda cpu . Dzieje się tak również jeśli nacisnę klawisz reset na obudowie .

Jak rozumiem włączasz, odpala system, a po restarcie masz czerwoną diodę tak?

Patrzę na twojego screena z EZ Mode. Nie widzę tam w Boot Priority czegokolwiek. Na asusach jest tam pasek z wyborem.
Odpisz wpisując tak lub nie, przy numerach pytań.

1. Mozna zamknąć komputer korzystajac z opocji Zamknij w menu Start.
  2. Można zamknąć i uruchomić ponownie komputer korzystając z opcji Uruchom ponownie.
  3. Można zamknąć komputer korzystając z przycisku Power na obudowie.
  4. Można uruchomić komputer korzystając z przycisku Power na obudowie.
  5. Można zamknąć i uruchomić ponownie komputer korzystając z przycisku Reset na obudowie.
  6. Aktualizacja windows po restarcie zatrzymuje się na niebieskim ekranie.
  7. Aktualizacja windows po restarcie zatrzymuje się na czarnym ekranie.
  8. Przed aktualizacją system działał prawidłowo i jedynym problemem był restsrt przy pomocy przycisku Reset.

Dokładnie tak