Płyta główna

1.Tak
2. Zamknąć tak , zresetować nie
3.tak
4.tak
5.nie
6.nie
7.nie
8.tak
Aktualizacje instalowały się normalnie tylko po automatycznym resecie na 30% stoi na diodzie

Przeinstaluj w trybie LEGACY. Jest szansa, że załatwi sprawę.

Z doświadczenia wiem, że trafiają się starsze płyty które działając w trybie UEFI np. nie wyłączają się, albo nie działa po restarcie dźwięk, albo nie startuje już system itd.

No okej tylko nawet jak podpiąłem ją „na krótko” to problem występuje dalej miałem tylko podpięte zasilanie procesor i pamięć ram

Pytanie dot. 2. Funkcja Uruchom ponownie (menu Start) zamyka system i go ponownie uruchamia.
Jak zrozumiec twoją odpowiedź? Zamyka i nie uruchamia?
6 i 7. Zawsze w trakcie aktualizacji ekran ma jakis kolor. Czarny z reguły gdy system nie moze sie zabootować, niebieski albo z kodem błędu albo z „kółeczkiem” plus info „ileś tam” %
Jeśli aktualizacja zatrzymuje sie na jakims procencie to jest to problem z windows update.
Czy mozesz normalnie uruchomić system?

Tak system uruchamiam normalnie po uruchomieniu ponownie system zamyka się i uruchamia płytę na nowo

A co do aktualizacji niebieski ekran i procenty normalnie update idą tylko podczas automatycznego resetu Windowsa muszę go wyłączyć na guziku i spowrotem włączyć

Czyli masz dwa dwa problemu.
Jeden mało wazny ( zamykanie i ponowne uruchamianie przy pomocy przycisku Reset).
Ja na chwilę obecną odłączyłbym przycisk Reset od płyty (żeby nie kusiło) a zajął się naprawą Windows Update, bo to jest problem.

Tylko ze update normalnie idą właśnie przez ten klawisz reset i po ponownym uruchomieniu update idą dalej tylko ze przy instalacji 21h2 padł dysk ssd przez właśnie problem z resetem

Podłącz na krótko, ale daj jej jakiś nośnik legacy, dowolny i sprawdź wtedy.

Wybacz ale ja już kompletnie nie rozumiem co ty piszesz. Kompletnie.
Masz system Windows 10. Masz w nim okno Windows Update. Pojawia sie w nim info ze jest dostępna aktualizacja. Klikasz Zainstaluj. Trwa instalacja, potem jest info Uruchom ponownie, klikasz na „pole” z tym napisem i nastepuje dokończenie instalacji, gdzie może być parokrotne zamknięcie i autouruchomienie komputera. Gdzie ci tu potrzebny przycisk Resetuj? To sie wszystko juz samo dzieje.
Albo opiszesz dokładnie, używając przecinków, albo ja „wysiadam” i baw sie sam.

Okej . To Patrz, pobierasz aktualizacje i klikasz instaluj ,one ci się instalują i komputer prosi o ponowne uruchomienie. Lecą procenty, dochodzi do 30 % i masz pierwsze ponowne uruchomienie . I tu jest problem, uruchamia się na nowo . Gdy zaczyna posta nie przechodzi diody cpu. Tak jakby był wsadzony zły procesor albo płyta miała nieaktualny bios do procesora, ktorym jest i3 4170 . Po weekendzie spróbuję jeszcze i5 4590 i liczę , że to pomoże ale mogę się mylić.

Powtarzam, zainstaluj w trybie Legacy.

To samo się dzieje przyjechały do mnie 2 i5 4570 i 4590 i dalej to samo się dzieje więc możliwe że coś z ta płyta jest

Natchnołeś mnie troszkę do sprawdzenia jeszcze raz tej płyty i okazało się że zwierał jeszcze jeden pin na sockecie teraz wszystko normalnie działa :slight_smile: dzięki wszystkim za pomoc zamykam

Grunt to sie nie poddawać :+1:

Witam mam jeszcze pytanie nie posiada ktoś schematu rozkładu pinów do LGA 1150 ? ponieważ zakupiłem płytę z97 pro gamer od asusa i nie działaja mi pierwsze 2 banki pamięci a socket na pierwszy rzut oka wyglada okej

Obstawiałbym uszkodzone ścieżki idące do slotów pamięci RAM - co było dość częstym zjawiskiem z płytach głównych z tego okresu. Problem wynikał z naprężeń na płycie powstałych podczas nieudolnego (zbyt silnego) montażu pamięci w slotach lub montażu chłodzenia procesora. Możesz jeszcze spróbować przeczyścić pady na procesorze patyczkiem higienicznym nasączonym alkoholem izopropylowym - ale szansa mała, że tutaj leży przyczyna.

Ewentualnie powinienem mieć gdzieś nową płytę główną AsRock Z87 Extreme3 oraz używaną AsRock Z87 Extreme4 gdybyś był zainteresowany.

właśnie nie potrzebuję płyty mam i7 12 gen a tego tak dla zabawy poskładałem bo leżała mi i7 4 gen bo w tym asusie z tego zapytania to przyczyna były piny w płycie

To mam jeszcze jedno pytanie bo gdy bez coolera włączyłem płytę to świeciło się dioda dram a po założeniu coolera i po sprawdzeniu pinów gaśnie ale nie przechodzi przez vga i boot po prostu nawet nie świecą się diody masz pomysł co to może być ?

O ile pamiętam, płyta ma też sloty PCI, kup sobie kartę diagnostyczną, kosztują kilka złociszy, i będziesz wiedział w którym momencie staje płyta i z czym ma problem.