Po aktualizacji nie działa Word 2010 na Windows XP

Aplet dodaj usuń programy pozwala przejrzeć zainstalowane aplikacje oraz biblioteki.
Podaj jakie masz zainstalowane biblioteki oraz aplikacje. Chodzi mi o wersje (czy są najnowsze)
Może jakaś aktualizacja programu antywirusowego zablokowała Worda.

Mam pomysł:
Spróbuj ponownie zainstalować pakiet Office.
Jeśli się nie da to będziemy się wspólnie o to martwić.

Przejrzalem biblioteki - daty wskazuja na ostatnie aktualizacje z 2014 roku. Procz tego mam tam zbior komunikatow o update’ach do Office’a 2010, ale bez dat (brazowe ikony).
Co do ponownej instalacji Office,a - jak sie do tego zabrac?

Biblioteki masz za stare.
Możliwe że któraś aktualizacja do Office 2010 zepsuła właśnie ten pakiet.
Do ponownej instalacji pakietu odinstaluj najpierw Office 2010. Przy instalacji przygotuj klucz produktu oraz nośnik instalacyjny.

Od tego etapu powinienem sobie poradzic.
Dzieki serdeczne za pomoc wszystkim powyzej - bede sie odzywal, jesli edytor nadal nie bedzie wspolpracowal.

1 polubienie

dla 2007 wygasło w tym roku ostatecznie, więc 2010 za rok lub 2 lata.

2 polubienia

Wygasło, a ludzie używają tego na wszystkich systemach. Trzeba się “postarać”, żeby popsuć program.

Odinstaluj aktualizację KB4461522, powinno pomóc. Swoją drogą ciekawi mnie, czemu aktualizacja dla Office’a nagle wymaga funkcji, która została w Viście wprowadzona, mimo, iż Office '10 na XP też jest dalej wspierany.

1 polubienie

https://support.microsoft.com/en-us/help/4086175/office-2010-support-life-cycle

This lifecycle lasts for 10 years from the date of the product’s initial release. The end of the lifecycle is known as the product’s end of service . Office 2010 reaches its end of service on October 13, 2020. We strongly recommend that you upgrade your Office installation as soon as possible.

Q1: What does end of support mean for me?

A1: Although Office 2010 will continue to function after October 13, 2020, the following conditions will apply to the software:

• No Microsoft support will be available.
  • No security updates or fixes will be available.

Tą aktualizację można odinstalować, ale będzie wracać.
Chyba, że się ją ukryje w Windows Update.

Tę aktualizację…

I pewnie wróci jak Microsoft wyda jej kolejną wersje - taki jakiś bug pozwalający na mimowolne zainstalowanie.

Office ma w dodaj/usuń programy opcję naprawy, zamiast całkowitego usuwania i ponownej instalacji lepiej z niej skorzystać.

Ale najpierw zrób to, co sugeruje Kwasiarz, może pomoże.

1 polubienie

Pomoglo. Word odpalil i dziala po usunieciu aktualizacji KB4461522. Dzieki serdeczne za Wasz czas i kompetencje.

1 polubienie

Przy okazji tylko napiszę, że ta aktualizacja jest całkowicie zbędna i nie ma się co przejmować jej brakiem (czy odinstalowaniem).

Ta aktualizacja wprowadza pewne zmiany według kalendarza japońskiego w pakiecie Office 2010, tak aby nazwa nowej ery (kalendarza japońskiego) mogła być wyświetlana poprawnie, gdy rozpoczyna się nowa era.

Z tą aktualizacją powiązana jest też KB2863821, która wprowadza też zmiany w erze kalendarza japońskiego. Tę aktualizację również można usunąć.

1 polubienie

Mam identyczną sytuację. Usunięcie aktualizacji pomaga z tym, ze nie odznaczyłem by mi jej ponownie nie zainstalował i problem wrócił. Za moment usunę i odznaczę by jej nie instalował i będzie ok. A to czy ktoś używa starego XP i nie widzi potrzeby wydawania kasy na nowszy system to jego prywatna sprawa więc przestańcie się czepiać.

3 polubienia

Ech. Problem z Wordem powrocil - dokladnie w tej samej formie co poprzednio, wiec przyczyna pewnie analogiczna. Tyle tylko, ze nie ma juz plikow, ktore poprzednio blokowaly edytor. Usuniecie ktorych plikow moze teraz pomoc?

1 polubienie

Miałeś zablokować instalowanie japońskiej aktualizacji. Sprawdź czy dalej jest ukryta i się nie zainstalowała jej “nowsza” wersja?

Probowalem juz znalezc japonska aktualizacje, ale nie widze jej w systemie. Jak sie do niej dobrac?

1 polubienie

Spróbuj w Wierszu Polecenia uruchomionym jako administrator:

wusa /uninstall /kb:4461522
wusa /uninstall /kb:2863821

Mam wpisac to do wiersza polecenia? Dostalem w odpowiedzi komunikat, ze ‘nazwa nie jest rozpoznawana jako polecenie wewnetrzne lub zewnetrzne program wykonywalny lub plik wsadowy’.