@krystian3w Tylko, że z tego co wiem, to w tym miesiącu wyszły nowe ‘japońskie’ aktualizacje, a tych poprzednich @Akawn raczej nie instalował ponownie.
@Akawn spróbuj usunąć aktualizację KB4461614, czytałem, że innym to pomogło.
Kwasiarz, mozesz spokojnie zmienic swoj nick na ‘Zbawca’ Dziekuje.
Pomoglo, stary Word znow dziala.
Jak zablokowac kolejne aktualizacje? Bo sytuacja pewnie bedzie sie powtarzac.
Albo jeszcze inaczej: czy jest sposob, zeby samodzielnie rozpoznac blokujaca program aktualizacje? Obawiam sie, ze za dwa miesiace znow bede musial prosic o pomoc w odblokowaniu edytora.
Śledzić czy Word 2010 dostał kolejną japońską poprawkę? Gdzie, może @anon50876043 poda przykładowe vortale lub fora gdzie za raz po premierze łatki wszystkim pada Word.
https://msfn.org/board/topic/177915-beware-office-2010-updates/ Z tego tematu “pożyczałem” rozwiązania tego problemu.
Dzieki za pomoc.
Kolejna aktualizacja, ten sam problem na windows XP. Abyście nie kopali bo ja już pokopałem. Nr aktualizacji z 19 stycznia 2019 do odinstalowania:
KB4462157
Dzieki - odinstalowalem, po czym okazalo sie, ze problem powoduje u mnie nadal aktualizacja KB4461614, ktora wyrzucilem z systemu juz chyba po raz czwarty. Kilka dni spokoju i wraca.
Spróbuj ukryć tą aktualizację.
OK. Jak to zrobic?
Wpierw ustaw automatyczne aktualizacje na powiadamiaj, potem zastosuj i OK.
Masz dwie korzyści, bo windows update nie pobiera automatycznie i sam nie instaluje. Masz okazję odznaczyć wykryte aktualizacje i niepotrzebną ukryć po zaznaczeniu i użyciu menu prawego przycisku myszy.
Druga radość z tego ustawienia, że dopiero po zainstalowaniu jakiejś aktualizacji, system poprosi, albo i nie poprosi o restart.
Przy automatycznej aktualizacji system instaluje aktualizacje po pobraniu podczas restartu, a to trwa czasem bardzo długo, np po reinstalacji systemu włazi z 170 aktualizacji i bardzo długo trwa ponowne uruchamianie, czyli instalowanie pobranych podczas restartu.
W witrynie Windows Update jest opcja ukrycia aktualizacji. (zaznaczasz aktualizację, a potem ją ukrywasz)
Ona wraca, bo pewnie jest to już coś w rodzaju KB4461614 v. 4, chyba, że z 3 razy zapomniałeś ukryć ją.
Po wyłączeniu wspomagania Otluooka 2010, mój laps trafił do informatyków, reinstalacja systemu Windows XP spowodowała zainstalowanie aktualizacji dla Office 2010, z tym po zablokowaniu automatycznych aktualizacji sobie poradziłem, ale niestety teraz laps uruchamia się nie prawidłowo, po pojawieniu się strony startowej Windows, i paru ikonek na pasku trzeba odczekać około 2 minut na start łączności z internetem, jeżeli się wcześniej uruchomi np eksploratora to trzeba resetować komputer.
DLACZEGO używam Windows XP - bo tylko ten system zapewnia prawidłową komunikację ze starszymi sterownikami PLC, a wożenie dwóch lapsów po świecie nie jest fajne.
Proszę o informację jak usuwać i gdzie znaleźć te aktualizacje.