Pendrive minimum 8GB, pobierasz Media Creation Tool ze strony Microsoftu, odpalasz aplikację, wybierasz interesującą Cię wersję, nagrywasz obraz systemu na tego pendrive, uruchamiasz ponownie komputer klikając F11 lub F12 (klawisz może być inny w zależności od producenta laptopa) jak tylko zacznie się ponownie włączać (menu wyboru nośnika do bootowania) i instalujesz Windowsa.
Tracisz piąty dzień na zabawy z Windowsem, gdzie najważniejsze funkcje nie działają. To albo się nie uda, albo zajmie masę czasu, bo wszystko przeciąga się z racji tego, że nie za bardzo wiesz co robić i czekasz na odpowiedzi na forum. O klucz się nie martw. Zostanie zaciągnięty z BIOS lub z konta Microsoft jak się zalogujesz jeżeli już teraz jesteś zalogowana w systemie.
@anon44497448 dales linka do strony gdzie pisze ze trza zrobic update drivers, jesli sie ma znacznik w device manager. Napisalam ze nie mam takiego znacznika, a ty mnie cytujesz ze napisalam ze mam. Ale pisalam ze mam, tam gdzie mam a nie tam, gdzie nie mam. @iJuliusz, lewa ikona to Avast secure line vpn- disconnected a prawaikona to kaspersky vpn. Przed i po awarii mialam comodo antyvurus ale po awarii go usunelam i wgralam kaspersky. Przyciski na laptopie te dwa na touchpadzie reaguja tak jak od myszy.
Nie przypomniało Ci się, czy nie instalowałaś jakiegoś programu przed wystąpieniem problemu?
Czy programy Avast i Kaspersky są Ci aktualnie potrzebne?
Odinstaluj oba. Sprawdź po restarcie, czy WiFi działa. Gdyby dalej nic, pkt. 3
Możemy teraz spróbować uruchomić w Trybie Awaryjnym
cmd albo powershell, wpisz start msconfig
Wybierz zakładkę Boot
W górnym okienku powinna widnieć jedna linia z systemem Windows 10
Jeśli jest więcej, zrób zdjęcie.
Jest jedno. OK. Zaznacz w Boot options opcję Safe boot i Network
Potem Apply i OK
Zrób restart, pojawi się Tryb Awaryjny
Daj znać, czy WiFi działa
Sprawdź, czy możesz normalnie uruchomić Menu Start lewym myszy
Może wtedy uda się sprawdzić inne ustawienia, których nie możesz skontrolować w Normalnym trybie
Porada: Gdybyś musiała z jakiegokolwiek powodu wrócić do normalnego trybu Windowsa uruchom msconfig
W Boot odznacz SafeBoot, a w General wybierz Normal startup, wtedy Apply i OK
Wywal wsio związane z Avastem. Widze masz usługę VPN od nich, a już sie spotkałem z cyrkem związanym z tym oprogramowaniem. Jak masz jeszcze jakieś aplikacje tego rodzaju to je wywal. Lepiej jest zdać sie na Windows Defendera niż na bezpłatnym antywirusie tym bardziej Avaście.
Nie pamietam ale weszlam na iobit uninstaller i tam mam ze w dniu awarii zainstalowany zostal program Corel Draw
Usunelam kaspersky vpn i.avast vpn. Antyvirusa tez wywalic? Kaspersky zostal wgrany po awarii.
Zresetowalam lapka i bez zmian, nadal jak klikam na start to mam kolko przy kursorze.
Zrobilam i bez zmian. Wifi nie dziala i lewy klik tez nie.
Co do antywirusów to wywalić wszystko, ale mnie się wydaje, że system jest do zaorania. Za dużo rzeczy nie działa. W Panelu Wi-fi niby jest, ale w tray brak czegokolwiek.
Jeszcze niech @iJuliusz coś popróbuje, ale jak dla mnie za dużo już czasu zmarnowane i nawet jakby udało się coś wskórać to system i tak już może być w rozsypce co wyjdzie przy jakiejś aktualizacji.
Zrobilam dism / online /cleanup-image /restorehealth i mam info:
Deployment image servicing and management tool version 10.0. 18362.900
Image version 10.0.18362.900
The restore operation completed succesfully.
The operation completed succesfully.
Download (sdi-tool.org)
Instalujesz SDI lite; aktualizujesz sterownik wifi który znajdzie, można również wybrac starszy z drzewka, jesli najnowszy ma problem.
Nalezy miec polaczenie z internetem w przypadku Lite. Jesli nie masz takiej mozliwosci to niestety trzeba sciagnąc pelną wersje.
Jesli nie zadziala, instalacja od nowa windowsa.
Swoja drogą dziwie się, że tak dlugo się z tym męczysz. Daj jakiemus znajomemu za flaszke zrobic, serio mysle ze typowy szperacz w kompach zrobi to w 10min o ile sie da. Jesli nie szybko przeinstaluje windowsa. Ewentualnie jakikolwiek maly serwis za 50zł tez naprawi.
Ja już myślałem, że dawno ten reinstall zrobiłaś. Męczysz się dwa tygodnie, gdzie kopia ważnych danych i reinstall to dwa dni roboty.
Naprawdę nie polecam programów, które mają zainstalować sterowniki za nas. To się bardzo często kończy katastrofą jak system jest ewidentnie w rozsypce.
Zaoraj w końcu tego Windowsa. Tu naprawdę szkoda czasu.
Ja nigdy takich problemów z programami do automatycznej instalacji driverów nie miałem a sam nie polecam kodeków K-lite, bo system aż trzeszczy jak zainstalujesz ten syf w systemie. I co z tego, nikt na siłę nie każe Ci używać takich programów ale skoro wszystkie inne sposoby rozwiązania problemu zawiodły to czemu nie spróbować czegoś nowego, gorzej raczej nie będzie. Może takie rozwiązanie akurat zadziała. Gdybyś choć raz zainstalował taki program wiedziałbyś że nie trzeba instalować wszystkich sterowników na raz a tylko ten który Nas interesuje. Inne sterownik sprzętowe też są ważne, poleganie tylko na tych które otrzymałeś z aktualizacjami Windows to też żadne rozwiązanie. Używanie jakiegokolwiek oprogramowania nie zwalnia z myślenia.
Tego badziewia można ewentualnie użyć do sprawdzenia aktualizacji ,ale na pewno nie do instalacji. Takie oprogramowanie potrafi ściągnąć niekompatybilne sterowniki lub wadliwy instalator o czym sam się kiedyś przekonałem. Sterowniki tylko i wyłącznie ze strony producenta, a nie z magicznych programów. Poza tym w powyższym przypadku nie działa o wiele więcej rzeczy niż tylko karta sieciowa. Tu ewidentnie system jest do zaorania.