Podejrzanie niskie taktowanie procesora?

Zgadza się, ale gdyby procesor FX 8320 nie współpracował prawidłowo z tą płytą główną, to MSI nie umieściłoby go na liście obsługiwanych procesorów (jest to jedyny procesor 125 W na tej liście i zakładam, że nie jest to błąd redakcyjny). Zauważ, że wymaga on konkretnej wersji Biosu - link w kolumnie “Wyniki” listy obsługiwanych procesorów.

Tu masz link do rankingu procesorów (choć nie jest kompletny - brakuje niektórych procków): http://www.benchmark.pl/strefa/ranking-procesorow. Moim zdaniem AMD są nieco przeszacowane pod względem wydajności w stosunku do nowszych inteli. A tu obszerny test procesorów: http://pclab.pl/art50000.html

Dodane 03.08.2013 (So) 15:21

Jeśli nie zamierzasz gruntownie przebudowywać sprzętu, to rozwiązanie z płytą Asusa ma największy sens i jest najtańsze.

A czy wydajnościowo w grach widziałbym różnicę na mojej płycie i procku FX-8320 a pozostawieniu FX-4100 i zmianie płyty głównej na tego Asusa? Bo podobno gry nie wykorzystają mi 8 rdzeni, a fx-8320 ma 3,5GHz a FX-4100 ma 3,6GHz.

W starszych grach raczej nie - one rzeczywiście nie wykorzystują wielu rdzeni. W najnowszych produkcjach, potrafiących wykorzystać wielordzeniowość różnica będzie widoczna, ale bardziej ze względu na dwukrotnie większą pamięć podręczną L2 w FX 8320 (przypisaną do poszczególnych rdzeni/wątków). Poza tym w FX 8320 poprawiono obsługę wątków i pamięci w stosunku do pierwszych FX. Większość gier wykorzystuje maksymalnie 2 rdzenie.

guflasek

Twoja płyta obsługuje ten procesor mimo że nie ma go na liście kompatybilnych (MSI się to zdarza).

Czy masz wgrany najnowszy bios?

http://forum-pl.msi.com/index.php?topic=6960.0

http://forum.pcformat.pl/Jak-zwiekszyc-wydajnosc-ilosc-fps-gier-na-steam-program-Orochi-CEG-AMD-Bulldozer-t

Falcon na ile % jesteś pewny ? :smiley: Mój bios chyba nie jest najnowszy, bo używam opisywanego programu Orochi-CEG do gier ze Steam, gdyż wcześniej dostawałem blue screen przy włączaniu niektórych gier :slight_smile:

Jeśli producent płyty nie umieścił FX 4100 na liście obsługiwanych procesorów, to raczej nie jest to przypadek - po porostu nie gwarantuje prawidłowej współpracy tego procesora z płytą. To trochę tak, jak z odblokowywaniem rdzeni w niektórych procesorach AMD. Czasem się udaje, ale nie oznacza to, że odblokowany rdzeń jest w pełni sprawny, w każdej operacji. Producenci nie robią prezentów i nie sprzedają taniej towaru, który normalnie kosztuje drożej. W twoim przypadku - po dotychczasowych doświadczeniach - raczej nie liczyłbym na to, że wgranie nowego Biosu wiele zmieni. Sądzę, że FX 4100 będzie nadal sprawiał problemy.

Spróbuj jeszcze ręcznego ustawienia mnożnika procesora w biosie (oczywiście przy wyłączonej opcji AMD Cool’n’Quiet.

W biosie musisz odnaleźć opcję odpowiedzialną za ustawienie mnożnika (taktowania procesora), przełączyć z “Auto” na Manual" aby uaktywnić ręczne ustawianie, a następnie ustawiasz wartość mnożnika na 18 (200x18=3600MHz=3,6GHz)

Zrobione, brak zmian. Teraz dużo myślę, czy zmienić procek czy płytę.

Czy tę niską częstotliwość (1,7 GHz) miałeś od początku?

Zastanawiam się jeszcze nad jedną sprawą - czy nie występują jakieś problemy z chłodzeniem procesora (wiatrakiem na radiatorze). Może są za niskie obroty wiatraka? Albo pasta pod radiatorem wyschła i słabiej odprowadza ciepło?

Nie od początku to sprawdzałem, ale zawsze miał takie osiągi w grach. Mi się wydaje że to właśnie wina tego, że procek nie będzie “kompatybilny”

z tą płytą. Czego można się spodziewać po gotowcu…

Ach, więc mamy do czynienia z “gotowcem”… To oznacza, że płyta główna może pochodzić ze źródeł “poserwisowych” i nie do końca trzymać wszystkie parametry założone przez producenta (np. poziomy napięć zasilających). Ale warto sprawdzić także zasilacz (tym bardziej, że to Tracer) - on też może generować za niskie napięcia. Spróbuj pożyczyć i podłączyć inny zasilacz. Wadliwy procesor jest mniej prawdopodobny.

Jeśli próba z zasilaczem nic nie da, to proponuję zacząć od wymiany płyty głównej np. na Asusa, o którym pisałeś wcześniej- będzie taniej i z większym prawdopodobieństwem rozwiązania problemu. Procesor zawsze zdążysz wymienić później, o ile będzie taka potrzeba.

Tzn. kupiony był jako gotowiec, ale wymienilem juz grafike i zasilacz.

I obecnie jest Tracer? To nie był najlepszy wybór… A procek AMD i GTX 660Ti trochę prądu ciągnie…

Mimo upałów działa bez problemu :slight_smile: W poniedziałek wymienię płytę na tego Asusa i zobaczymy co będzie :wink:

Podaj dokładny model zasilacza - to może być przyczyna.

To chyba nie to - guflasek pisał, że problemy z taktowaniem procesora miał od początku, jeszcze przed wymianą zasilacza i karty graficznej… Mimo wszystko zasilacz tej marki to jak wsadzanie tygrysowi patyka w oko…

Zasilacz to Tracer Highlander TRZ-452, ale to na pewno nie jego wina.

Zasilacz do zmiany do takiej konfiguracji markowy 550W minimum i to jest jego wina. Na lini 12v ma tylko 204W, a twój sprzęt ma zapotrzebowanie na co najmniej 400W na tej linii.

Zasilacz, owszem, należałoby wymienić… Ale nie posiadam zdolności jasnowidzenia, żeby autorytarnie twierdzić, iż to on jest w tym przypadku przyczyną problemów.

Brakuje prądu to obniża taktowanie.

Opcje odnośnie procesora:

C1E

Cool ‘n’ Quiet

Taaa…Tzn. że z poprzednią (słabszą) kartą graficzną i poprzednim zasilaczem też brakowało prądu? Bo objawy były takie same…

Na markowej 500-ce u mojego znajomego (Corsair, modelu nie pamiętam) spokojnie chodzi 8-rdzeniowy FX z 660ti z 5 HDD, dwoma nagrywarkami i jednym SDD + frontpanel USB i dwa wiatraczki…