Podkładka chłodząca do laptopa? Czy ma sens?

Czy podkładki chłodzące do laptopów mają sens i o ile stopni by zmniejszyły temperatury podczas grania .itd ? I jaką polecacie kupić ? Do laptopa 15.6 cali, dokładnie ten model laptopa :

https://www.x-kom.pl/p/513945-notebook-laptop-156-msi-gl65-i7-9750h-32gb-5121tb-win10x-rtx2060-120hz.html

1 polubienie

Nie ma na to jednoznacznej odpowiedzi - różnie ludki raportują. Ale jeśli spód laptopa jest ubogi w otwory wentylacyjne to sens jest zerowy.

1 polubienie

Dla mnie ma sens ergonomiczny. Mogę ustawić laptopa pod kątem. Tak lepiej mi się pracuje. Ale to oczywiście subiektywne odczucia.

Taniej będzie przykleić klejem na gorąco zwykłą kredkę. Efekt “chłodzenia” zapewne ten sam.

Tak jeśli chcesz uratować blat stołu, biurka ewentualne ‘klejnoty’.

Zwiększenie przestrzeni biurko-laptop da do 5 stopni, podkładka, zależnie od siedzenia laptopa, da do 10 …. Sprawdź bezkosztowo na kredkach, książkach, gumkach, co pod ręką, i będziesz mógł przewidzieć efekt podkładki. :wink:

Może dobre na mięsień piwny, ale kumu by się chciało leżeć (pasy na pewno nie spalą tłuszczu pod skórą).

Ja mam laptopa ustawionego na drewnianych krążkach które docelowo powinny służyć jako podkładki pod kubki z herbatą/kawą. Dzięki temu laptop uniesiony jest około pół centymetra od podstawy biurka. W stanie spoczynku i typowo biurowej pracy i przeglądania netu spadek temperatur to około -5 stopni. Ale już podczas gier to zauważyłem nawet 8-9 stopni mniej.

1 polubienie

Czyli te wiatraki w tej podkładce dużo nie pomogą ? Mówicie że lepiej cokolwiek podłożyć pod laptop i efekt będzie taki sam…

Podkładkę zazwyczaj podłącza się pod USB, a to oznacza, że wentylatory kręcą się na pół gwizdka (5V). Mam taką podkładkę z Biedronki, wentyl nie jest w stanie unieść nawet kartki papieru. Jedyna zaleta to uniesienie lapka - to samo uzyskałem podkładając wspomnianą wcześniej kredkę.

Spod laptopa wygląda mniej więcej tak, jeszcze go nie kupiłem dlatego w takiej formie zdjęcia…

Jak uznasz, że zbytnio się grzeje to spróbuj underwoltingu (dla CPU i GPU) a jeśli to przyniesie niewystarczające efekty to repasting (na gwarancji tylko w serwisie - ASUS nie robi z tym problemów, nie wiem jak MSI - podejrzewam, że podobnie).

Spód jest dobrze wentylowany. Dobra podkładka chłodząca (podkreślam dobra na przykład taka z własnym zasilaniem) powinna działać nie tylko jako efekt placebo.

Czyli taka na USB (Z zasilaniem od laptopa…) odpada, może jak temperatury będą za wysokie to wtedy kupię jak do 90-100 stopni będą dobijać, ale czytając recenzja,testy max temperatura podczas jakiegoś uruchamia Prime95 była 95 C że częstotliwości dobiła do 4GHz potem zaczęła spadać do 3,5 GHz w celu utrzymania niższej temperatury rdzenia 88 C, gdy włączony jest wentylator Turbo temperatura spada do 83 C a częstotliwości pozostaję taka sama…

Podczas uruchamiania Wiedźmina 3 temperatura procesora i karty graficznej wynosi odpowiednio około 80 ° C i 72 ° C, lub 67 ° C i 61 ° C, gdy włączony jest Turbo Fan.

Stres w grze Wiedźmin 3
Zegar procesora (GHz) 4,0 - 4,1
Zegar GPU (MHz) 1530
Średnia temperatura procesora (° C) 80
Średnia temperatura GPU (° C) 72

Prime95 + FurMark Stres
Zegar procesora (GHz)* 3,1 - 3,2
Zegar GPU (MHz) 1140
Średnia temperatura procesora (° C) 87
Średnia temperatura GPU (° C) 75

Ale się napisałem nie wiem nawet po co ale już za późno nie będę usuwał…
Link do całego testu laptopa :
https://www.notebookcheck.net/MSI-GL65-9SEK-Laptop-Review-Much-More-Portable-than-the-GL63.435599.0.html

Dzięki wszystkim za uwagę…

A mógł ktoś podać jakiś link do jakiegoś poradnika dotyczącego tego całego “undervoltingu w laptopie” i czy to bezpieczne dla laptopa ? I czy spadek wydajności jest duży ?
Czy lepiej w ogóle nie ruszać jak się nie znam ?

A zmniejszenie ustawień graficznych w grze ma wpływ na temperaturę, czy to nie wpływa na temperaturę ? I czy jak np. jak mam 120 fps i ustawię blokadę na 60 fps to temperatury spadną ? Bo tak się zastanawiam…

Raczej nie, karta zamiast 60 Ultra wygeneruje 120 lo. :wink:

Tak, bo karta będzie pracowała na 50% i mniej się spoci. :wink:

Wystarczy podkładka z jednym przyzwoitym chłodzeniem, tylko nie kupuj takich najtańszych, to nic nie pomoże.

Naści, dobry człecze - cz.1, cz.2, cz.3. Jak znasz angielski to polecam ten poradnik.
Zamiast podkładki chłodzącej sugeruję podklejenie nóżek laptopa czymś takim.

A jak już kupować to w jakiej cenie najlepiej ? w jakiej cenie są te wydajne podkładki ?