A więc tak na początek chciałem się przywitać ze wszystkimi jako że jestem nowy na forum
Więc Witam…
Więc zaczynajmy…
Podkręciłem swoją grafe 7300 GT Sonic na 600Mhz clock / 800 Mhz memory… W dodatku dałem nowe stery i przy tym uzyskałem zaskakujące wyniki!
Przy grze Clive Barker’s Jericho podniosły mi się FPS`y z 10-15 na 25-35! Przy rozdziałce 1024 x 768 i wsio low, ale to jest nie ważne, że ‘LOW’ gra na low detalach i tak dobrze wygląda…
Przy grze nfsmw przed podkręceniem miałem na rozdziałce 1024 x 768 około 25fps na detalach średnich! Po podkręceniu uzyskuje wyniki na rozdziałce 1024 x 768 przy max detalach 70-80FPS! Przy włączeniu AA i ta sama rozdziałka i max detale uzyskuje 37FPS!
Teraz gra Tomb Raider - Anniversary - przed podkręceniem grafiki i na średnich detalach uzyskiwałem 80-110FPS i przy rozdziałce na 1024 x 768, po podkręceniu mam 200-220FPS i na max detale! Na średnich już nie sprawdzałem ile byłoby
Dobra więc zaczynajmy jak to zjeść
Pobieramy sterowniki XTreme: http://kk.com.pl/~jacek/xtreme/XTreme-G%20163.76%20XP%2032bit.exe
Jeśli będziecie mieli problem z instalacją tych sterowników, to ręcznie
Mój Komputer / Właściwości / Menadżer urządzeń -> wybieracie grafe / akutalizacja stronika / podaje katalog w jakim znajdują się stery (czyli: C:\nVidia Forceware\XTreme-G 163.76 XP 32bit domyślnie.
Po instalacji sterowników program instalacyjny może nas pytać czy nadmienić nowsze pliki na straszę, więc kilkakrotnie będziemy musieli klikać “TAK”. Po instalacji sterowników restartujemy swój komputer.
Ta wersja sterowników jest z dnia wczorajszego czyli: 28.10.2007.
Teraz pobieramy program do podkręcenia RivaTuner 2.05 Finalna wersja:
http://kk.com.pl/~jacek/overclock/rivatuner.zip
I ustawienia RivaTuner 1:
Ustawienia RivaTuner 2:
Ustawienia RivaTuner 3:
Po czym robimy Test / Save / Zastosowanie / OK
Ustawienia RiveTuner prędkość wiatraka:
Dajemy restart
Teraz przechodzimy do programu VTune, który zapewne macie zainstalowane, bo on jest standardowo ze sterownikami na płytce dodanej do tej grafiki.
Ustawienia VTune:
Teraz podkręcenie memory na 800Mhz
Po czym robimy Test / Apply / OK.
Teraz wracamy do programu RivaTuner:
Jeśli będą ustawienia zgodne tak jak na obrazku, restartujemy komputer i cieszymy się ustawieniami 600Mhz / 800 Mhz… ;]
Na moim komputerze czyli:
Intel® Pentium® Dual CPU E2180 @ 2.00GHz
1GB Ram
GeForce 7300 GT Sonic 256 DDR3
uzyskuje około 13800Pkt w 3DMark 2003 z CPU TEST, przedtem miałem około 7800+ różnie to bywało.
Temperatura grafiki na standardowym chłodzeniu nie przekracza mi 42 stopni, a w krytyku 51C, ważne jest to by nie przekraczało 60C nawet może być 60C, ale lepiej żeby nie było…
W dodatku nie odpowiadam za uszkodzenia, które mogą wywołać te ustawienia i przyznam się że jestem początkującym w tej dziedzinie.
Proszę o opinie i inne, ale proszę za dużo nie krytykować bo naprawdę dopiero zacząłem w tym się bawić.
Jeśli macie jakieś zastrzeżenia nie ustawiajcie tej karty tak jak na moich ustawieniach. Ale wątpię, że komukolwiek się ta grafa spali.
A jeśli chodzi o artefakty, to godzinami gram w Clive Barker’s Jericho i nic się nie dzieje.
TESTY:
Ustawienia standardowe - nic nie zmieniałem
Wynik testu bez CPU Test
Na moje to i tak dużooo lepszy wynik niż miałem poprzednio o 40% lepiej!
Test w Aquamark.
Ustawienia maksymalne rozdziałka 1024 x 768:
Ładowanie:
Zakończenie testu i pkt: 78, 062 czasami mam 81k pkt różnie to bywa czasami teraz akurat tak wyszło, może przez firefox`a odpalonego ;]
Wyniki FPS:
Nie wiem czy to dobry wynik czy zły, wiem jedno że ten AquaMark3 jest dupny. Ale za to szybciej testy się robi. :
Wyniki FPS w Crisis
Ustawienia gry Crisis detale low rozdziałka 1024 x 768
Przediał fps od 25-70.
Ustawienia gry Crisis rozdzielczość 1080 x 1024 / AA-Wył / Ustawienia grafiki średnie - niske.
Przediał fps od 25-30
Testy na sprzęcie:
WindowsXT (Windows XP Pro), ale po małej zmianie i wywaleniu dupereli i innych tam optymizacjach. - polecam pobrać i zainstalować. :
Procesor: Intel® Pentium® Dual CPU E2180 @ 2.00GHz
Grafika: NVIDIA GeForce 7300 GT (256 MB) 600 MHz
Low-Power 3D Procesor graficzny: 600 MHz, Pamięć: 800 MHz
Performance 3D Procesor graficzny: 600 MHz, Pamięć: 800 MHz
Dysk: SAMSUNG HD321KJ (320 GB, 7200 RPM, SATA-II)
Płyta: Gigabyte 945GCMX-S2
Pamięć: Kingston 9905316-005.A04LF 1024 MB
Dźwięk: Realtek ALC888 @ Intel 82801GB ICH7 - High Definition Audio Controller [A-1] PCI