Podkręcanie legendy E8400

Tylko ja się pytam co te lepsze chłodzenie da, jak u mnie podkręcony 8200 na spartanie co mam, ma temperaturę w stresie 30 st. Jak się boisz o wykrzywienie płyty to weź lżejsze.

Jaką temp. masz w idle?

jakim cudem? 9600GT nie jest jakoś piekielnie wielki i ciężki… Nawet jak nie był dokręcony to szybciej by się chyba wysunął…

Bo to specjalna wersja z cegłą do odciągania ciepła, płyta się nie wygnie, po to jest przykręcona do obudowy. Chyba że masz źle umiejscowione kołki montażowe płyty.

wszystko jest dobrze przytwierdzone potem wam pokaże zdj.

A co do tego Fortisa a Spartana wszystcy mi mówią że bardziej się opłaca kupić tego Fortisa

lepszy wydajniejszy

kupię i zrobię testy

Specjalnie Widnoze instalowałem do tego celu i skorzystałem ze Speed Fana. Trochę go na początku wygrzałem, by wykres miał sens i po wejściu na idle, znów wygrzewałem go i tak się dziś trzymał już cały czas przy 29 - 30 st. Cooler SilentiumPC SPARTAN PRO HE924.

d33be7231165739.jpg cf9d91231165743.jpg 8d2085231165746.jpg

Zapomniałem zrzut z CPU-Z dodać:

719914231166478.jpg

Dodane 10.01.2013 (Cz) 1:59

Lepszy efekt dostanie się jak ciepłowody się stykają z procesorem, niż są zamknięte i stykają się pośrednio. Ciepło po prostu wolniej jest odprowadzane i efektu dużego nie będzie. Lepiej brać coś co ma bezpośredni styk ciepłowodów z procesorem, szybciej ciepło zostanie rozprowadzone.

Tutaj test i porównanie do też dobrego chłodzenia Arctic Freezer i30 na ceneo za minimum 129 zł. Różnica w cenie około 60 zł i tyle kosztuje 1 st około. Warto ? Dopiero przy podkręceniu procesora i7 2700K (standardowe TDP to 95W) do 4.8 GHz widać różnicę w granicach 5 st. TDP core 2 duo e8400 wynosi 65W, czyli pakowanie kasy w chłodzenie takie jak chcesz kupić mija się z celem, chyba że to będzie extremalne OC i dojdzie się to naprawdę wysokiej granicy i przekroczy chyba barierę 4 GHz, to różnica 3-5 st to już będzie naprawdę mała. To wybór wg mnie by był prosty, 70 zł za spartana i tyle wystarczy, lepiej za te pieniądze już zainwestować w pastę do polerowania i lepszą pastę termo przewodzącą.

To czyli wynika że bardziej się opłaca kupić Spartana PRO ? hm… zastanowię się ale tamten ma więcej tych headpipe czy jakoś tak to bardziej wyprowadzi ciepło

Ile można tłumaczyć, że spartan ma bezpośredni styk z procesorem, a tamten ma pośredni styk z procesorem i tutaj musi przez kawałek metalu to ciepło przelecieć i dopiero wtedy do ciepłowodu dochodzi.

to czyli bezpośredni styk jest lepszy :smiley:

Tak, stopka radiatora ma mały udział w chłodzeniu procesora, to heat pipe rozprowadza ciepło do radiatora.

a ile mi to da te podkręcanie ile procent większa moc ile więcej FPS ??

Dodane 30.01.2013 (Śr) 21:05

jak podkręcać to do ilu żeby był fajny rezultat ??

Dodane 30.01.2013 (Śr) 21:10

mogę się zastanowić jeszcze nad Core™ 2 Extreme QX9770 jest on FSb na 1600 płyta główna powinna wytrzymać tylko gnębi mnie jedno że płyta czyta max 4 GB ram i tyle mam :frowning:

I kupiłbym kartę graficzną i już może komputer być co nie ??

wszystko zależy od gry w jednej będziesz miał kilka FPS więcej a w innej nie będzie żadnej różnicy przy obecnej karcie graficznej

zamiast zmieniać procesor zmień kartę na przykładowo jakiś radeon 5770/6770/7750/7770 lub lepszą nawet i OC procesora, odczujesz sporą różnicę w grach :smiley: inwestowanie w podstawkę 775 to obecnie strata kasy oprócz karty graficznej którą możesz przełożyć potem do nowego zestawu im lepszą kupisz tym lepiej

na LGA 1155 procesor Intel Pentium G 860, 3.00GHz to koszt 230zł plus płyta i ram nie jest to dużo około 500zł a w grach jest wydajniejszy od Quada 6600 i masz przyszłościową maszynę którą możesz rozbudowywać ,twój E8400 to dobry procesor i nie ma sensu go zmieniać rozsądny i opłacalny w miarę wydaje się Q 6600 dobrze się podkręca i ma 4 rdzenie ,ale jak napisałem inwestowanie w 775 to strata kasy bo sprzedając obecną płytę i pamięci za około 350/400zł dołożysz parę złoty i masz na LGA 1155

a ten Pentium G to dobry jest bo coś chciałem i5 2500k który lepszy ?

Wiadomo że lepszy i5 2500k

najlepszy i najtańsze rozwiązanie to ten i5 ??

Podaj całość zestawu który zamierzasz kupic i druga kwestia to taka czy chcesz robić OC czy nie. No i podaj kwote w jakiej chcesz złożyć zestaw.

myślałem i nasuwa mi się mnóstwo pytań takich jak ;

jak rozpoznać dobrą płytę główną ? z chipsetem z77 ? taką mam mój tato gigabyte

jaki procesor są serie bardzo bobre a są też bardzo złe i nie opłaca się ich kupować …

PROGROT ,

wszystko zależy ile pieniążków możesz wydać

budżetowy pentium G 860 + budżetowa płyta i pamięć to koszt około 500zł

Intel Core i3-3220/3.30GHz + płyta i ram to około 700zł

Intel CORE i5-3470 3,2GHz + płyta i ram to około 1000zł

i5 2500K lub i5-3570K z odblokowanym mnożnikiem do podkręcania to już około 1200zł + koszt chłodzenia w cenie tego zestawu można kupić i3 i wystarczy jeszcze na kartę graficzną bo sama zmiana procesora nic ci praktycznie nie da bo twoja 9600 już nie nadaje się do nowych gier

musisz określić budżet i to czy chcesz podkręcać procesor