Podkręcenie procesora

Witam chciałbym podkręcić mój procesor, nie wiem kompletnie jak to się robi ale chyba w biosie. Mój procesor to Intel Core I3 8100 3,4 ghz, coś jeszcze będzie wam potrzebne żeby wiedzieć że nic nie zepsuje przy podkręceniu? Podkręcam oczywiście z myślą o większej wydajności i nie o podkręcaniu na chwilę tylko aż do tego momentu gdy nie wymienię nic z kompa. Proszę o pomoc! Oczywiście bez szaleństw z tym podkręcaniem nie chce go spalić/uszkodzić ale też skok wydajności żeby był.

Tak - coś będzie potrzebne: specyfikacja reszty sprzętu, a w szczególności płyty głównej, zasilacza oraz systemu chłodzenia.
A czy coś się nie zepsuje ? Tego ci NIKT nie zagwarantuje.

Procesorów Intela bez K się nie podkręca bo masz statystycznie dużą szansę na uszkodzenie ich przy wzroście mocy o 2%.

Jeżeli ci chodzi o podkręcanie to mogłeś kupić płytę pod socket AMD, no ale jak już chcesz podkręcić , to chyba to się nie uda z racji iż dopiero i3-8350k można podkręcać. Podpowiedź: Jeżeli kupujesz składaka, albo sam go składasz z myślą o grach i myślisz o intelu to zawsze procesor musi mieć na koncu K żeby móc go podkręcać

Specyfikacja:
GoodRam DDR4, 8GB, 2400MHz
MSI GeForce GTX 1050 Ti GAMING X 4GB
Zasilacz Thermaltake TR2 450W Japan Cap
Płyta główna Gigabyte Z370M D3H
Chłodzenie mam z wersji box produktów czyli te dodane przez producentów.
A jaki procesor polecacie z tą literką “K” na końcu? Z tego co czytałem to ta literka odpowiada za odblokowany mnożnik, czy to prawda? Oczywiście chciałbym żeby procek pasował do tej płyty głównej i żeby nawet bez podkręcania był lepszy od tego. Zakup nie jest planowany na teraz tylko za parę miesięcy, ale pewnie dopytam gdzieś za te parę miesięcy, bo może wyjść coś nowego.

Zakładam, że logicznie i cenowo najlepiej teraz i za jakiś czas opłaci się i5-8600K, który ma ogromne możliwości.

1 polubienie

Cześć,

Powiem ci że to kiepski pomysł z podkręceniem procesora bez K.
Lepszym rozwiązaniem dla ciebie jest :

Okej, wypowiecie się o tej stronie, bo cena podejrzana? https://mojepc.net/podzespoly-komputerowe/3848-Intel-i5-8600K-360GHz-9MB-383504.html
@panicagaming Ale socket się zgadza tak?

Twoje mobo

Procesor i5-8600K 1 219zł:

Nie wiem jaka jest tam cena bo uBlock blokuje mi tą stronę a nie chce mi się wyłaczać blokera reklam.

No to na pewno wypowie się ktoś inny o tej stronie.

Zdecydowanie nie kupiłbym procesora nowego gdzie indziej niż w normalnym sklepie typu morele/x-kom/sferis czy cokolwiek innego znanego. Pewnie mają procesory takie jak na allegro, niby nowe, niby spoko, ale nieznane pochodzenie i niepewny sprzedawca.

Fakt już lepiej dopłacić te parę stówek, ale mieć pewność że sprzęt jest dobrej jakości. A znajdę gdzieś jakieś gotowe ustawienia czy to jest raczej kwestia indywidualna z ustawieniem? Na moim sprzęcie z tym I5 8600k ile mogę podbić napięcia itd?

Przy czymś takim, to na kilometr. Szczerze, to zawsze kiedy coś nie tak z przelewami, to ….rezygnować.

@panicagaming Kurdę po Londońsku, nie zrozumiem wszystkiego.
Znalazłem coś takiego: https://www.youtube.com/watch?v=lleDcMDjyHQ Czy chłopak wszystko dobrze gada, widać że się zna na rzeczy?
A i gdzie sprawdzę te bezpieczne temperatury dla danego procesora?

…popsujes :stuck_out_tongue:

Model+ intel/amd -> storna producenta.

W sensie popsuje jak bym ustawił tak jak na filmie?

Na stronie producenta jest napisane że 100 ° ale ja mówię o takiej maks zalecanej

Zgadza się, ale nikt Ci nie zaleci , że 85 jest ok, a 87 nie jest. Pewną podpowiedź może stanowić bios, w ustawieniach powinieneś mieć przy ilu ma ostrzegać /wyłączać. Sprawdź ile masz bazowo i masz punkt odniesienia. Drugims zaś są sukcesy innych;f